Hlavní obsah

VIDEO: Půlnoční hanbaté filmy pod mostem vyhnaly bezdomovce

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY
Aktualizováno

Naprosto unikátní filmové snímky, které se vymykají běžným festivalovým produkcím, je možné během karlovarského festivalu spatřit v Letní scéně Pod mostem každý den po půlnoci. Umění připravilo dočasně o "domov" skupinu bezdomovců.

Článek

„Pouštíme vždycky po půlnoci staré hanbaté filmy z 30. let minulého století,“ uvedl Libor Balák, majitel Karlovarského hudebního divadla, jenž Letní scénu Pod mostem se stovkou míst sezení provozuje.

Bezdomovci se stěhovali

„Lidi se při těch filmech neskutečně baví. Kdybyste jim pustil grotesku s Charlie Chaplinem, tak se tak nesmějí, jako když se dívají na tyhle erotické filmy,“ popisoval Balák. To, co bylo před osmdesáti lety považováno za porno, je dnes lidem spíše k pobavení,“ dodal.

Produkce hanbatých filmů v improvizovaném divadle pod Chebským mostem, jenž překlenuje řeku Ohři mezi becherovkou a jednou z budov karlovarského magistrátu, má pro Baláka i další význam.

„V minulých letech jsme končili s produkcemi právě o půlnoci a pak nám ve volně přístupném divadle pod mostem přespávali bezdomovci. Letos se museli přesunout dál za most, což jsme přivítali,“ dodal Balák.

„Nedá se tady spát, protože lidi se ještě po půlnoci hlasitě chechtaj a dovádějí. Musíme skoro až ke splavu,“ postěžoval si v úterý odpoledne jeden z bezdomovců, jenž zrovna cucal krabicové víno u nedaleké Tržnice.

Denně pět představení

Balák ale nevytvořil Letní scénu Pod mostem jen kvůli půlnočnímu promítání hanbatých filmů. „Máme denně pět představeních,“ uvedl a pokračoval: „V 16 hodin začínáme divadelní pohádkou pro děti, na které navazuje o hodinu později dětské promítání pohádek,“ prozradil s tím, že vstupné je po celý den dobrovolné.

Výjimkou jsou rockové koncerty, jenž začínají v osm hodin večer: „Výše vstupného si určují kapely samy,“ dodal. Filmovou atmosféru erotických filmů navozuje promítání tuzemských filmových snímků z 50. let minulého století.

„Už jsme měli Krále Šumavy nebo Špatnou ženu. O tyto snímky je stále zájem, protože mnoho lidí je bere jako recesi,“ poznamenal Balák. „Máme obrovskou návštěvnost, například kolem stovky diváků na dětská divadelní představení. Z asi 40% poznáváme, že se jedná o návštěvníky festivalu. Chodí i německé děti. Nerozumí sice češtině, ale o to jsou při představeních pozornější,“ řekl.

K většímu počtu diváků ve srovnání s minulými lety podle Baláka přispěla realizace výstavby loděnice v bezprostřední blízkosti Chebského mostu. „Je tam sociální zázemí a lidi si tam mohou koupit pivo. K takové stavbě jsem chtěl povolení roky i já, ale bohužel jsem ho nedostal,“ posteskl si na závěr.

Reklama

Výběr článků

Načítám