Hlavní obsah

V pražských Bubnech vyroste komplex budov za 72 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Developerská firma Orco Property Group plánuje investovat do pražské části Bubny přibližně tři miliardy eur, tedy zhruba 72 miliard korun. Stavba nového, především administrativního a obytného komplexu budov by mohla začít v roce 2010. Na úterní tiskové konferenci o tom informoval viceprezident společnosti Aleš Vobruba.

Článek

Částka kolem tří miliard eur by do rozvoje Bubnů měla putovat jen ze samotného Orka, nezahrnuje případné investice magistrátu do dopravy nebo možné dotace z evropských fondů, upřesnil Vobruba.

Orco zaplatilo Správě železniční a dopravní cesty za přibližně 25 hektarů parcel 1,1 miliardy korun. V Bubnech chce vybudovat byty, oddechové plochy, obchodní i kancelářské prostory. Developer počítá také s výstavbou nemocnice a vysokoškolského areálu.

Metr čtvereční od 80 tisíc korun

Vzniknout by na bubenských pozemcích mělo podle Votruby kolem 1,2 miliónu metrů čtverečních hrubých nadzemních ploch. Asi polovinu nové výstavby budou tvořit kanceláře, méně než třetina bude vyhrazena pro byty. V dnešních cenách by se podle zástupců developera mohly nové byty v Bubnech začít prodávat od 80 000 korun za metr čtvereční. "Nechceme dělat jen luxusní byty," podotkla mluvčí Orka Petra Zdeňková. Zhruba 30 procent komplexu má zůstat vyhrazeno pro zelené plochy, a to ať už v podobě parků nebo zatravněných střech.

Samotná výstavba by podle viceprezidenta měla být rozdělena na 25 až 30 samostatných projektů, které by měly být schopné se samy financovat.

Budovy, které na bývalém drážním pozemku v Bubnech stojí, byly prohlášeny za kulturní památku. Přesto je však pravděpodobné, že je bude moci developer zbourat. Požádal totiž ministerstvo kultury o zrušení této ochrany. Podle sdělení mluvčího ministerstva kultury z minulého týdne Národní památkový ústav zrušení památkové ochrany doporučil, stejně jako památkový odbor pražského magistrátu. Bubny přitom byly památkou prohlášeny jen před několika lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám