Hlavní obsah

Na Evropské filmové ceny nominováni Karamazovi a Občan Havel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) přímo nominovala na Evropské filmové ceny 2008 dva domácí snímky - Zelenkovy Karamazovy a Občana Havla Pavla Kouteckého a Miroslava Janka. Další tři české filmy doporučila k nominaci mezinárodní porotě. Jsou jimi snímek Vladimíra Michálka O rodičích a dětech, Vejdělkův Václav a Venkovský učitel Bohdana Slámy.

Článek

Podle této informace by mezinárodní porota mohla některý z nich zařadit mezi dvacítku nominovaných snímků. Další dvě desítky se jich objeví za jednotlivé státy v takzvaných přímých nominacích. "Výběr filmů bude vyhlášen na začátku září," sdělila Otilie Semorádová. Vítězové budou podle ní oznámeni 6. prosince v Kodani.

Filmy vybírají členové Evropské filmové akademie (EFA) té které země. Tuto možnost takzvané přímé nominace má prvních 20 zemí dle kritéria počtu členů v EFA. "Česko je se svými sedmadvaceti členy zahrnuto do této skupiny," dodala Semorádová.

Členy EFA jsou například režiséři Jan Balej, Juraj Herz, Juraj Jakubisko, Jiří Menzel, Filip Renč, Jan Svěrák, Jiří Svoboda a Petr Zelenka, producenti Jaroslav Bouček, Petr Oukropec, Pavel Strnad a Petr Vachler, kostýmní výtvarnice Simona Rybáková, umělecká ředitelka MFF v Karlových Varech Eva Zaoralová, hudební skladatel Jan P. Muchow a kameraman Vladimír Smutný. Čestným členem je režisér Miloš Forman. Filmy k přímé nominaci navrhlo patnáctičlenné prezidium ČFTA.

Loni zvítězil rumunský snímek

V prosinci 2007 byl evropským filmem roku v Berlíně vyhlášen rumunský snímek nazvaný 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny. Nejlepší herečkou se stala Helen Mirrenová za úlohu královny Alžběty II. a nejlepším hercem Izraelec Sasson Gabai za film Bikur Hatizmoret (Návštěva kapely). Evropské filmové ceny se loni udílely v 15 kategoriích. Česko mělo jediné želízko v ohni v internetové soutěži o Cenu publika. Film Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále se však nakonec v silné konkurenci neprosadil.

Evropská filmová cena se poprvé udílela v roce 1988 z iniciativy tehdejšího západoberlínského senátora Volkera Hassemera. Evropská filmová akademie (EFA), která čítá na 1800 členů, pořádá slavnostní večer vyhlašování cen střídavě v Berlíně a v některé z evropských metropolí. Evropské filmové ceny mají podpořit svébytnost evropské kinematografie a dnes plní úlohu jakýchsi "evropských Oscarů".

Reklama

Související témata:

Související články

Potrat a skrytě přítomná katastrofa socialismu

Uvedení rumunského filmu Cristiana Mungia 4 měsíce 3 týdny a 2 dny do českých kin je osvěžením pro žíznícího na poušti. V převažující stereotypní komerční...

Výběr článků

Načítám