Hlavní obsah

VIDEO: Před vládou protestovaly tisíce školských odborářů

Právo, Novinky, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Učitelé a nepedagogičtí pracovníci v pondělí protestovali za zvýšení platů před Úřadem vlády. Podle policie jich byly 2 000, podle odborářů až 4 500. Učitelé v pondělí stávkovali, protestu se po celé ČR podle odborů účastní více než polovina mateřských, základních a středních škol. Demonstranti se od 16:30 přesouvají k ministerstvu školství, očekává se proto zablokování dopravy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace učitelé před Úřadem vlády

Článek

Účastníci demonstrace pískali a skandovali "hanba, hanba" na účet vlády a ministra školství Ondřeje Lišky (SZ), mezi transparenty s protivládními hesly se objevily i vlajky s husitskými symboly. Protest je na první pohled razantnější než ten, který proběhl loni v prosinci.

"Školství, to je priorita, bez peněz je stále bita", stěžovali si odboráři textem na jednom z transparentů, jež třímali nad hlavou. "Investujte do vzdělávání dětí", doporučovali zase ministrům jejich kolegové na druhém konci davu, jiní svým transparentem neuměle zobrazujícím zrzavé zvířátko svírající prázdný měšec zase činili narážku na ministra školství.

Místopředsedkyně školských odborů Markéta Vondráčková řekla, že odbory rozhodně neočekávaly tak masovou účast. „Od té doby, co ministr Liška nastoupil do úřadu, nic pro učitele neudělal. Je to ostuda a naprosto urážlivé,“ uvedla.

Dobšík poděkoval za statečnost

Hlavní řečník demonstrace, předseda školských odborů František Dobšík prohlásil, že před sídlo vlády přišlo s transparenty, prapory a bílými balónky demonstrovat 4 500 odborářů. "Děkuji vám za vaši statečnost," uvedl Dobšík. Bojovně si demonstranti za doprovodu hudby zaznívající z reproduktorů zazpívali píseň Za svou pravdou stát z repertoáru skupiny Spirituál kvintet.

Demonstrace učitelů před Úřadem vládyfoto: Právo/Petr Hloušek

Před Úřadem vlády byla kvůli demonstraci zastavena doprava. To způsobilo potíže, protože po Nábřeží Edvarda Beneše před Úřadem vlády jezdí i tramvaje odkloněné z Letné, kde probíhá výstavba severozápadní části vnitřního automobilového okruhu a oprava trati.

Více než polovina mateřských, základních a středních škol se podle informací školských odborů zapojila do stávky. Protest podpořilo kolem 130 000 pracovníků ve zhruba 6 000 školách z celkem více než 10 000 regionálních. Konečná čísla však mohou být ještě vyšší, protože odborům se stále hlásí další školy. Situace se liší podle regionů. Zatímco na jihu Moravy se stávky zřejmě účastní skoro tři čtvrtiny zařízení, na Vysočině je jich podle odhadů místních odborů zapojeno asi 30 procent.

Liška diskutoval s učiteli na gymnáziu

Zaměstnanci škol stávkují kvůli svým platům, některá zařízení jsou zavřena úplně, jiná mají omezený provoz. Podle odborů školským pracovníkům letos kvůli vysoké inflaci reálně poklesly mzdy. Odboráři proto požadovali pro letošní rok tři miliardy korun pro regionální školství navíc. Ministerstvu se podařilo prosadit půl miliardy, další čtyři má přislíbeno na příští rok. Odborům se také nelíbí, že si polepší pouze učitelé, nikoli ostatní zaměstnanci.

V Praze se podle odhadu odborů zapojila do stávky nejméně polovina škol. Zavřeno zůstalo například Gymnázium Jana Nerudy v Hellichově ulici, kam přišel s učiteli debatovat ministr školství Liška. Uvedl, že navýšení finančních prostředků není nevýznamné. Trend růstu by měl podle něho pokračovat, nelze ho však prý dosáhnout ze dne na den.

Reklama

Výběr článků

Načítám