Hlavní obsah

Lidovci hrozí koncem vlády, prosadí-li ODS přeměnu nemocnic

Právo, ČTK, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidovci bojují proti přeměně univerzitních nemocnic na akciové společnosti zuby nehty. Republikový výbor KDU-ČSL v úterý přijal usnesení, aby ministr zdravotnictví Tomáš Julínek zrušil nařízení, kterým přikazuje vedení nemocnic, aby se začaly na transformaci připravovat. Lidovci varovali, že pokud by ODS chtěla prosadit přeměnu nemocnic pouze rozhodnutím vlády, mohlo by to znamenat konec koalice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda lidovců Jiří Čunek.

Článek

"Mám vyzvat kolegu Julínka, aby se zdržel všech kroků, které směřují k přípravě na přeměnu univerzitních nemocnic na akciové společnosti. Aby přestalo znejišťování univerzit,“ řekl po jednání výboru šéf lidovců Jiří Čunek. Dodal, že vláda se usnesla na tom, že k přeměně může dojít jenom pokud univerzity budou souhlasit. Vysoké školy jsou ale zásadně proti.

Změna na akciové společnosti se nelíbí hlavně lidoveckému poslanci Ludvíku Hovorkovi. "Kdyby chtěl přeměnu nemocnic ministr na vládě prohlasovat a obejít Sněmovnu exekutivním krokem, tak by pro KDU-ČSL nebylo místo ve vládě,“ řekl Právu Hovorka.

Mluvčí ministra zdravotnictví Tomáš Cikrt reagoval, že lidovci mohou Julínkovi kroky zastavit jenom v rámci koaličního jednání. "Pokud mají nějaký problém, tak mohou svolat koaliční schůzku. Stranický výbor ale nemůže zasahovat do exekutivních pravomocí ministra. To je stejné jako by Výkonná rada ODS zasahovala do pravomocí lidoveckých ministrů,“ řekl Právu Cikrt.

Univerzity záměr transformace nemocnic kritizují

Plány ministerstva zdravotnictví na změny ve fungování univerzitních nemocnic v minulých dnech ostře kritizovala řada vysokých škol v čele s pražskou Karlovou univerzitou. Dnes své obavy z horších podmínek pro lékařský výzkum, výuku mediků i pacienty vyjádřilo vedení brněnské Masarykovy univerzity. Ministerstvo pokládá ataky za předčasné.

Vysoké školy v posledních dnech vyjádřily obavu především z toho, že Julínek už na podzim, tedy před případným přijetím zákona o univerzitních nemocnicích, přemění fakultní nemocnice na akciové společnosti ve stoprocentním vlastnictví státu. Až bude zákon přijat, měly by školy uzavřít s nemocnicemi smlouvy a získat podíly.

Ministr Julínek tvrdí, že nemocnice podle jeho vize budou sice akciovými společnostmi, ale na "neziskovém principu". Zisk půjde zpět do léčení, výuky a výzkumu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám