Hlavní obsah

Petice studentů nesouhlasí s Julínkovou transformací fakultních nemocnic

Novinky, Scio
PRAHA

Studenti lékařských fakult a členové akademické obce se obávají přijetí zákona o univerzitních nemocnicích. Z tohoto důvodu se rozhodli uspořádat setkání, na které by měli dorazit i poslanci, senátoři či zástupci ministerstev školství a zdravotnictví.

Článek

Shromáždění s názvem "Univerzitní nemocnice – současnost, rizika, vize" chystají studenti a pedagogové na 21. května v posluchárně Ústavu biochemie a experimentální onkologie na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy.

Studenti lékařských fakult se zároveň podílejí na petiční akci, jejímž cílem je "varovat občany České republiky před kroky Ministerstva zdravotnictví ČR směřujícími k transformaci fakultních nemocnic v akciové společnosti."

Petice požaduje zastavení legislativních kroků vedoucích k transformaci fakultních nemocnic na akciové společnosti, zahájení dialogu s představiteli univerzit a připravení nového návrhu transformace fakultních nemocnic, jenž by vycházel z evropského modelu a norem.

Signatáři se obávají ohrožení výuky

"Věcný návrh zákona o univerzitních nemocnicích eliminuje vliv univerzit ve fakultních nemocnicích na minimum. Tyto záměry jsou v rozporu s evropskými modely fungování univerzitních nemocnic, a představují tak vážné ohrožení výuky, lékařské vědy a v konečném důsledku též kvality českého zdravotnictví. V tomto ohledu navrhovaný záměr nepřináší lepší řešení současného stavu," uvádí petice pod níž jsou podepsáni studenti šesti lékařských fakult z Univerzity Karlovy, Univerzity Palackého a Masarykovy univerzity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám