Hlavní obsah

Sadr vyzval milióny Iráčanů k pochodu proti spojenecké okupaci

Novinky, DPA, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NADŽÁF
Aktualizováno

Irácký šíitský duchovní Muktada Sadr vyzval ve čtvrtek milióny Iráčanů k společnému protestnímu pochodu na připomenutí nedávného šestého výročí napadení Iráku Spojenými státy. Pochod se má uskutečnit příští středu v Nadžáfu.

Foto: Profimedia.cz

Pochod se má uskutečnit 9. dubna

Článek

„Je na čase, abyste vyjádřili svůj odmítavý postoj k nespravedlivým okupantům a pozvedli proti nim hlas,“ píše se v Sadrově výzvě adresované všem iráckým šíitům, sunnitům, Kurdům i Arabům.

Sadr se zřejmě nalézá v Íránu poté, co vyhlásil příměří vládním vojskům. Střety v Bagdádu a v Basře mezi jeho milicemi Mahdího armády a vojskem z minulého týdne byly nejkrvavější v zemi za poslední měsíce. Celkem v březnu zahynulo v zemi 1082 Iráčanů, z toho 925 civilistů. Počet mrtvých tedy narostl oproti předchozímu měsíci o 50 procent.

Násilnosti v zemi pokračovaly i ve čtvrtek. Zemřelo při nich nejméně 13 lidí a dalších 23 bylo zraněno.

V Basře zahynulo při americkém náletu sedm lidí, uvádějí irácké úřady. Americká armáda nálet potvrdila s tím, že při něm zemřel jeden šíitský radikál. K šesti civilistům se nevyjádřila.

V Mosulu zase útočil sebevrah v autě naloženém výbušninami na kontrolní stanoviště policie. Zemřelo nejméně sedm lidí a 12 se zranilo. Mezi oběťmi je i žena a dítě, dalších pět dětí utrpělo zranění.

Reklama

Související témata:

Související články

Počet mrtvých v Iráku prudce vzrostl

Několikaměsíční trend úbytku obětí konfliktu v Iráku z druhé poloviny loňského roku vzal definitivně za své. Také v březnu počet obětí v řadách místních...

Výběr článků

Načítám