Hlavní obsah

Dispečer: Na D1 je mimořádný klid, lidé se dálnici vyhýbají

Novinky, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na dálnici D1 je po čtvrteční hromadné nehodě zatím mimořádný klid. Je pravděpodobné, že se řidiči dálnici po kalamitě vyhýbají. Novinkám to řekl dispečer Centra dopravních informací Václav Švanc. D1 byla ve čtvrtek na 11 hodin uzavřená, ve sněhové vánici tam bouralo skoro 200 aut.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Při nehodě se srazilo téměř 200 aut.

Článek

Na dálnici se stalo pouze několik drobnějších nehod bez zranění. Okolo šesté hodiny odpoledne došlo k menší nehodě dvou osobních aut na 44. kilometru ve směru na Brno. Průjezdný je pouze levý jízdní pruh

Kolem 209. kilometru směrem na Vyškov se odpoledne staly dvě drobné nehody bez zranění.

V souvislosti s největším dopravním karambolem v dějinách zaevidovali policisté na dálnici D1 během čtvrtka 62 dopravních nehod, do kterých se zapojilo 152 vozidel. Nahlášeny mají ale ještě další nehody z hromadné srážky, které ještě nestihli zpracovat. V nich havarovalo dalších 37 vozů. Celková bilance tak šplhá až ke dvěma stovkám nabouraných aut.

Vyšetřování všech nehod a jejich příčin může ale trvat měsíce. Lidé přitom stále nahlašují další nehody.

Přestože čtvrteční událost byla vnímána jako jedna velká nehoda, z pohledu policie se jedná o řadu samostatných srážek.

"Přesné statistiky počtu nehod z tohoto neštěstí budeme mít nejdříve v polovině dubna,“ řekl Novinkám Josef Tesařík z policejního prezidia. Podle něj čeká policisty z dopravního inspektorátu ve Velkém Beranově, pod který úsek se čtvrteční řetězovou nehodou spadá, mravenčí práce. Odhady škod zatím rovněž nejsou k dispozici.

Víniků bude víc

Je také otázka, zda se podaří ve všech případech jednoznačně určit viníky nehod. "Je velmi pravděpodobné, že viník první srážky není zodpovědný za všechny další karamboly. Každý řidič je povinen jet tak, aby v případě potřeby dokázal svůj vůz bezpečně ubrzdit,“ doplnil Tesařík.

Deset zraněných cizinů
Kromě občanů České republiky ošetřila záchranná služba šest Slováků, dva Portugalce, Brita a Němce.

A právě to se zřejmě ve čtvrtek v mnoha případech na dálnici nestalo. I podle svědků jela řada řidičů rychleji, než bylo s ohledem na počasí a stav silnice přiměřené. Podle policistů havarovalo v první fázi směrem na Prahu asi 40 vozů, situace se ale rychle zhoršovala.

Řidiči v protisměru sledovali nehodu a sami havarovali

"Rychle se přidaly další desítky vozidel, a tak se počet poškozených aut v tomto místě vyšplhal asi na stovku. Situace se zkomplikovala také v protisměru, tedy ve směru na Brno,“ řekla mluvčí policie na Vysočině Jana Šípková.

Podle ní se někteří řidiči dostatečně nevěnovali řízení, protože sledovali kalamitu v protisměru, a kvůli tomu sami havarovali. Situaci podle mluvčí komplikovalo nejen počasí, ale také samotní řidiči, kteří neukázněností a nedodržováním silničního zákona znemožňovali příjezd záchranářů k místu.

Režim hromadného neštěstí
Krajská záchranná služba přešla krátce po půl jedenácté do režimu hromadného neštěstí. To znamená, že na místo byly okamžitě povolány veškeré možné posily. Na místě pracovalo šest lékařů, zasahovaly dva vrtulníky letecké záchranné služby, velké množství sanitek a posílen byl také dispečink tísňové linky.Všichni zaměstnanci dostali vyrozumění o situaci prostřednictvím SMS. Režim hromadného neštěstí ukončili záchranáři ve 12:37, kdy byli již všichni zranění rozvezeni do nemocnic.
Zdroj: Právo

Nejhorší dopravní nehoda v historii dálnice

Policie nasadila 80 policistů, třicet osobních služebních vozidel, devět speciálních vozidel pro dokumentaci dopravních nehod na místě. Letecká služba policie vyslala do akce tři vrtulníky, které přepravovaly záchranáře a byly využity pro monitoring situace.

Zdroj: Policie ČR 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám