Hlavní obsah

Švejnar si řekl o hlasy ODS, bude-li zvolen, vláda prý nepadne

Právo, Novinky, ak, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kandidát na prezidenta Jan Švejnar by v nadcházející volbě hlavy státu rád získal i některé hlasy zákonodárců ODS. V rozhovoru pro sobotní Právo prohlásil, že taková pravděpodobnost existuje. Nevěří, že by jeho případné zvolení způsobilo pád vlády. V rozhovoru pro ČT ale řekl, pokud by k rozpadu koalice došlo, nechal by vládu sestavit opět ODS.

Článek

"To není v zájmu žádné z těch tří stran, které tu vládu tvoří,“ komentoval Švejnar pro Právo zvěsti o tom, že nezvolení Václava Klause prezidentem by znamenalo rozpad vládní koalice.

"Já sám rozhodně nebudu chtít vyvolávat nejistotu či nestabilitu; proč by tedy mé zvolení prezidentem mělo vyvolat nějaké politické zemětřesení,“ položil si otázku Švejnar.

Podle Švejnara také není vyloučeno, že pro něj budou hlasovat i někteří poslanci či senátoři ODS. "Myslím, že jistá pravděpodobnost v tomto ohledu existuje,“ uvedl Klausův protivník s tím, že jejich motivace by mohla být jak osobní, tak koncepční.

V rozhovoru pro páteční Události, komentáře v České televizi pak promluvil k občanským demokratům ještě srozumitelnějším jazykem: "Záleží na tom, jak by padla vláda. Kdyby to znamenalo, že jedna strana vystupuje z koalice, tak bych dal opět ODS možnost vládu znovu vytvořit.“

Komunistického kandidáta se Švejnar nebojí

Kandidát na prezidenta se vyjádřil také k záměru KSČM podporovat Švejnara ve dvou prvních kolech volby a ve třetím kole postavit vlastního kandidáta.

"Ne, toho se nebojím, protože jsem přesvědčen, že jak sociální demokraté, tak komunisté jsou si dobře vědomi toho, že kterýkoli jiný kandidát, kterého by ‘operativně‘ postavili v průběhu té volby, by měl proti Václavu Klausovi mnohem menší šance,“ komentoval možnost, že by se podobně zachovala i ČSSD.

Anketa

Myslíte si, že někteří občanští demokraté podpoří Jana Švejnara?
Ano
58,8 %
Ne
41,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13218 čtenářů.

Reklama

Související články

Seznam zrádců rozbouřil ČSSD

Seznam údajných sedmnácti zrádců z řad poslaneckého klubu ČSSD, kteří by mohli volit Václava Klause, některým soc. demokratům zvedl adrenalin. Kromě toho,...

Výběr článků

Načítám