Hlavní obsah

Plzeň zakázala sobotní pochod ultrapravice

– PLZEŇ • Aktualizováno
Právo, pab

Pochod pravicových radikálů centrem Plzně, který je plánován na sobotu, se nesmí uskutečnit. Ve čtvrtek o tom rozhodl plzeňský magistrát. Právu to potvrdil radní pro bezpečnost Karel Paleček. Novinářům to poté na mimořádné tiskové konferenci oznámil plzeňský primátor Pavel Rödl.

Článek

"Nechci být primátorem města, kde radikálové mají možnost svobodně hajlovat," řekl Právu Rödl.

"Pro nás je tato informace nová, budeme tomu muset přizpůsobit naši taktiku," reagoval na rozhodnutí magistrátu náměstek krajského policejního ředitele Jaromír Kníže.

Neonacisté prý chtějí svobodu slova 

Do západočeské metropole se chystají stovky přívrženců ultrapravice s České republiky i ze zahraničí. Oficiálně chtějí protestovat proti potlačování svobody slova a shromažďování. Odpůrci akce ale tvrdí, že jde o provokaci. Den před tím, 18. leden, totiž připadá na 66. výročí začátku deportace plzeňských Židů do koncentračních táborů.

Ohlašovatelem akce je Václav Bureš, podle něhož je Protestní pochod za svobodu slova reakcí na listopadový zásah policie, která zabránila neonacistům v pochodu pražským Židovským Městem.

Účastníci pochodu mají ve 14 hodin vyrazit z náměstí Emila Škody u hlavního autobusového nádraží po trase Husova ulice - Klatovská třída ( kolem synagogy ) - Prešovská ulice - náměstí Republiky.

:. Plánovaná trasa plzeňského pochodufoto: Právo

Právě u Velké synagogy by mohla nastat nejrizikovější situace, protože od 14:00 se tam bude konat pietní shromáždění představitelů Židovské obce, jež podpoří také křesťané a další.

Protestní akci se na sobotu pokusili svolat i anarchisté, kteří pod hlavičkou občanského sdružení DOPE ohlásili demonstraci do Sadů Pětatřicátníků od 13:30 s názvem Mládež proti nacismu. Pro procesní vady úředníci akci nepovolili.

Neonacisté mají přijít ozbrojeni

Organizátoři pochodu na internetu doporučili svým příznivcům, aby přišli ozbrojeni. Policisté proto už v úterý oznámili, že budou účastníky akce šacovat.

Co se stalo 18. ledna 1942 v Plzni

:: Nacisté zorganizovali první transport plzeňských občanů židovského původu do koncentračního tábora v Terezíně, odkud řada z nich putovala dál do Osvětimi.

:: Další dva transporty následovaly 22. a 26. ledna.

:: Celkem bylo z Plzně odvlečeno 2 605 Židů.

:: Domů se po válce vrátilo pouze 112.

„Pokud se někdo chce tohoto shromáždění zúčastnit se zbraní, musí mít zvláštní povolení správního orgánu. Nikdo o žádné povolení nepožádal, takže nikdo by neměl být ozbrojen. Bude-li to nutné a budeme mít podezření, že zbraň u sebe někdo má, tak dojde na osobní prohlídku. Máme na to právo a toho využijeme,“ řekl Právu zástupce krajské policejní správy Jaromír Kníže.

Reklama

Související témata:

Související články

Extremisty v Plzni chtějí policisté šacovat

Účastníkům akce pravicových extremistů, kteří chtějí v sobotu pochodovat Plzní, se může stát, že je policisté prošacují od hlavy až k patě. Strážci zákona...

Výběr článků

Načítám