Hlavní obsah

Troška kvůli zdraví nebude kandidovat do Senátu

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Úspěšný český režisér Zdeněk Troška v pátek oznámil, že se nehodlá ucházet o post nezávislého senátora na kandidátce ČSSD. Zdůvodnil to obavami o svůj zdravotní stav a zmínil se o potížích se srdcem. V budoucnu se chce naplno věnovat pouze natáčení.

Článek

„Velmi si vážím důvěry, která vedla k nabídce, abych kandidoval jako nezávislý do Senátu. Současně ale cítím jako potřebné vysvětlit nejen těm, kdo mi tuto nabídku učinili, ale všem voličům své rozhodnutí o kandidatuře do Senátu neuvažovat,“ uvedl Troška v prohlášení zaslaném Novinkám.

„Bylo by vyjádřením neúcty k divákovi i spolupracovníkům nevěnovat se každému filmovému projektu se stoprocentním soustředěním a využitím všech sil. A toto platí o všech oborech lidské činnosti, politiku nevyjímaje,“ dodal režisér.

Troška měl příští rok na podzim kandidovat do Senátu za sociální demokracii na Strakonicku. Jeho nominaci už na konci listopadu potvrdil zdejší okresní výkonný výbor ČSSD. Rodák z Hoštic u Volyně se měl postavit do boje o křeslo lidovce Josefa Kalbáče. Strakonická ODS nabídla kandidaturu bývalému primátorovi Českých Budějovic a exposlanci Miroslavu Benešovi (ODS).

Troška: stres z politiky a z natáčení by mé srdce nemuselo unést

Oblíbený filmař podle svých slov konzultoval možnost svého působení v Senátu s lékaři, kteří mu doporučili soustředit se pouze na jeden obor.

„Nikdy jsem veřejně o svém zdravotním stavu nehovořil, nyní činím výjimku, abych mohl vysvětlit svou volbu. Dlouhodobou psychickou zátěž a stres, které s sebou jak politika, tak natáčení nese, by totiž mé srdce nemuselo unést,“ uvedl Troška s tím, že se chce věnovat výhradně filmové profesi a svou angažovanost nadále projevovat jen jako občan.

Troška v současnosti dokončuje pohádku Nejkrásnější hádanka v produkci společnosti Barrandov Studio. Slavnostní premiéra v Praze je naplánována na 20. února 2008, o den později bude pohádka uvedena do kin po celé ČR.

Reklama

Související články

Troška bude kandidovat na senátora za ČSSD

Režisér Zdeněk Troška bude na Strakonicku příští rok kandidovat do Senátu za sociální demokracii. Jeho nominaci už potvrdil zdejší okresní výkonný výbor ČSSD....

Výběr článků

Načítám