Hlavní obsah

Zámky Litomyšl a Náchod zvou na poslední prohlídky stávajících expozic, příští sezona nabídne nové

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva východočeské zámky, Litomyšl, památka UNESCO, a Náchod představí v nadcházející sezoně nové prohlídkové okruhy.

Foto: Národní památkový ústav

Renesanční skvost - zámek v Litomyšli

Článek

Zájemci mají poslední možnost do 31. října tyto objekty navštívit - pokud sem zavítají příští rok, posoudí, jak se změny zdařily. Objekty by se měly přiblížit původnímu vzhledu interiérů, který v mnoha případech neodpovídá skutečnosti, informoval Národní památkový ústav.

Litomyšl

Litomyšlský zámek nechal vystavět ve stylu italské renesance s ohledem na podmínky zaalpských zemí v 60. až 80. letech 16. století Vratislav Nádherný z Pernštejna. Byl to dar pro milovanou manželku Marii Manrique de Lara.

Chátrající zámek v Brandýse nad Orlicí dostal novou šanci

Cestování

Další majitelé Trautsmandorffové a Waldstein-Wartenbergové ho poté za přispění předních barokních umělců obohatily některými úpravami. Unikátem je rodinné divadlo otevřené v roce 1797.

Zámek nabízí dva prohlídkové okruhy - soukromými pokoji a kaplí a reprezentačními sály a divadlem.

Foto: Vratislav Konečný

Nástěnné koberce na zámku v Náchodě

Náchod

Náchodský zámek má mnohasetletou historii, vybudovali ho Smiřičtí v 16. století na místě gotického hradu. Je jedním z našich největších zámků, má pět nádvoří, mohutnou věž a vyhlídkovou terasu směrem k městu.

Zřejmě se tu narodil Albrecht z Valdštejna, matka pocházela z rodu Smiřických. V roce 1634 ho získal právě za účast na zavraždění Valdštejna generál císařských vojsk Ottavio I. Piccolomini.

Nadšenci zachraňují zámek v Rožmitálu

Cestování

Společensky panství pozvedl Petr Biron, vévoda kuronský a zaháňský, známý z Jiráskova románu Na dvoře vévodském. Jeho dcera Kateřina Bedřiška Vilemína Zaháňská je "paní kněžnou“ z knihy Babička Boženy Němcové.

Posledními majiteli byl rod Schaumburg von Lippe, v červnu 1945 byl majetek zkonfiskován a přešel do správy státu.

Zámek nabízí čtyři prohlídkové okruhy. U zámku je medvědárium s medvědy Dášou a Ludvíkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám