Hlavní obsah

Nadšenci zachraňují zámek v Rožmitálu

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsem člověk, který už od malička čistil potůčky a zachraňoval zvířata, teď jsem se vrhla na záchranu budovy, konstatuje s úsměvem Kristýna Machová, které není lhostejný osud zchátralého zámku ve středočeském Rožmitále pod Třemšínem.

Foto: Facebook Spolek Rožmitálský zámek, Právo

Uplynulý víkend se na zámku konala poslední letní jóga.

Článek

S partou podobně smýšlejících kamarádů založila loni spolek, jehož snahou je vrátit do rozlehlého areálu uprostřed poklidného městečka v Brdech život. V létě se jednou za měsíc mezi historickými zdmi koná například lekce jógy. Na zámku cvičí šermířská skupina, zkoušel divadelní spolek, promítalo letní kino, přednášel astronom z hvězdárny na Žebráku. 27. září je na programu divadelní představení České nebe.

„Chtěli bychom nabídnout další aktivity pro veřejnost, v omezené míře ho otevřít, aby se lidé mohli konečně přijít podívat. Ani mnozí místní vnitřek nikdy neviděli,“ vypráví Machová.

Místnosti ale zůstaly prázdné, nedochoval se žádný mobiliář. Ve velkém, tzv. Gryspekovském dvoupatrovém paláci se nacházejí poměrně impozantní sály, ovšem místy s klikyháky od sprejerů.

Zámek Račice otevře poprvé pro turisty

Cestování

„Dlouhá léta jezdím do Rožmitálu za maminkou, z vesnice o kus dál pocházel můj dědeček a já jsem si nedaleko pořídila chalupu. Ten zámek je krásný, v centru města, nedá se minout, mně to prostě nedalo,“ vyjmenovává Kristýna, proč začala bojovat za záchranu někdejšího hradu z poloviny 13. století.

Soukromý vlastník se k akci neměl. „Se souhlasem majitele se snažíme, aby zámek dál nechátral, udržujeme ho, činíme drobné opravy a úpravy, ale v omezené míře, neboť vše děláme dobrovolně,“ líčí Kristýna.

Na začátku měsíce přibyla provizorní vrata, která uzavřela přístup na pozemky z ulic Ing. Lízla a Hofmeisterovy. A to nejen z důvodu bezpečnosti, ale především kvůli stálým potížím s černou skládkou. V plánu jsou dřevěná vrata do vstupní brány ve věži.

Hradozámecká noc láká návštěvníky do Mnichova Hradiště

Cestování

Rekonstrukce běžela od 1975 do konce 90. let, ale nikdy nebyla dokončena. Uvažovalo se, že se v zámku usídlí mj. muzeum hraček. „Doufáme, že se to podaří dát do kupy, předběžné odhady na kompletní rekonstrukci činí 250 až 500 milionů korun,“ podotýká Kristýna.

Rožmitálský zámek by podle aktuálních úvah mohl v budoucnu sloužit jako např. výstavní a společenské prostory, ubytovací i stravovací zařízení.

Do roku 1948 zde sídlilo pražské arcibiskupství. V dalších letech jej nahradily byty a kanceláře Státních lesů. V roce 1998 přechází zámek z majetku města zpět do správy pražského arcibiskupství a o pár let později se ho ujímá soukromý majitel. Od roku 1958 je chráněn jako kulturní památka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám