Hlavní obsah

Zámek v Dobříši obnovil francouzský park

Právo, ČTK, rap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zámku v Dobříši na Příbramsku skončila rozsáhlá obnova francouzského parku. Zrestaurované byly i zdejší sochy, které zdobí celý areál zámku. Opraveny jsou opěrné zdi, cesty a závlahový systém, přibyla další zeleň.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Na zámku v Dobříši na Příbramsku skončila rozsáhlá rekonstrukce francouzského parku.

Článek

„Náklady dosáhly 98 milionů korun, většinu pokryla dotace z Evropské unie. Dalších deset milionů nad rámec projektu přidali majitelé z rodiny Colloredo-Mannsfeldů,“ řekl ředitel zámku Pavel Krejcárek. Rekonstrukce byla velmi důkladná. Opěrné stěny bylo nutné prakticky znovu postavit, protože jejich statický stav byl podle Krejcárka katastrofální.

Oranžerie zatím nepřístupná

Zrestaurovaná musela být i zábradlí. Nad rámec projektu se investovalo do mlatových cest, protože původní neměly žádný základ. Navíc se dělníci také pustili do exteriérového osvětlení nebo částečně i do závlahy.

Výraznou obnovou prošla oranžerie, v níž se dříve pěstovaly citrusové plody. Dočkala se nové střechy, kompletně nových rozvodů, dlažby a topení. V interiéru přibylo patro, aby se zvětšila výstavní plocha.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Opraveny byly opěrné zdi a cesty, obnoveny chrliče, fontánky i sochařská výzdoba od Františka Ignáce Platzera.

Do budoucna má v oranžerii vzniknout kamenosochařská dílna, kde by se restaurovala sochařská výzdoba zámeckého parku od Františka Ignáce Platzera. Počítá se i s expozicemi o vodě, o historii oranžerie, případně o rodině Colloredo-Mannsfeldů. Vedení zámku také jedná s výtvarnicí Emilií Milerovou, vdovou po autorovi kresleného Krtečka Zdeňku Milerovi, o zřízení ateliéru, který by byl zaštítěn jejím jménem.

Děti zlikvidovaly unikátní skleněný Popelčin zámek

Koktejl

Rekonstrukce parku trvala 2,5 roku a podílelo se na ní 11 firem. Projektu však předcházely několikaleté přípravy a ani dnes není definitivně u konce, protože se ještě pracuje na obnovení iluzivní malby na severní stěně oranžerie. Dokončena by měla být příští rok v říjnu.

Otevřeno je denně

Do opraveného parku už mohou návštěvníci, otevřený je každý den. Oranžerie je ale zatím nepřístupná. Otevře se nejspíš až příští rok, ale podle Krejcárka by se některá její část mohla zprovoznit dříve.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

V parku je nové také osvětlení či závlahový systém.

Rokokový zámek s výraznou fasádou byl původně v rukou Colloredo-Mannsfeldů, po druhé světové válce se stal kulturním majetkem státu a byl využíván jako Domov spisovatelů. V současnosti ho opět vlastní rodina Colloredo-Mannsfeldů a je přístupný i veřejnosti, která má na výběr z několika prohlídkových okruhů.

Součástí zámku je také hotel a restaurace, pořádají se v něm svatby a koncerty a je také vyhledávaným objektem pro filmaře.

Zámek na Blanensku zdobí šaty filmových princezen

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám