Hlavní obsah

Děti zlikvidovaly unikátní skleněný Popelčin zámek

Novinky, tcs

Španělský sklář strávil více než 500 hodin výrobou skleněného zámku, který byl následně darován šanghajskému Muzeu skla. Přes 30 tisíc různých částí foukaného skla vážících dohromady kolem 60 kilogramů vzalo za své, když zámek rozbily neposlušné děti, které si v muzeu hrály za lany zakazujícími návštěvníkům vstup.

Foto: Šanghajské muzeum skla

Popelčin skleněný zámek bez hlavní věže a s poničenou menší věžičkou v popředí

Článek

Incident se odehrál již na počátku května, muzeum o něm však informovalo teprve minulý týden. Dvě děti byly podle muzea na návštěvě se svými rodinami a rozhodly se prozkoumat skleněný zámek zblízka.

Přelezly proto lana zamezující návštěvníkům vstup blíž k exponátům a během hry se jim povedlo kompletně rozbít hlavní věž a poničit další části zámku.

Popelčin zámek, jak se dílo nazývá, držel světový rekord jako největší skulptura z foukaného skla. Byl vytvořen ze 30 tisíc jednotlivých částí, špičky jeho věží byly zdobeny 24karátovým zlatem a dohromady vážil přes 60 kilogramů. Jeho cena byla odhadována na 450 tisíc čínských jüanů (zhruba 1,5 milionu korun).

Tři malé děti vtrhly do školy a způsobily tam škodu přes milion

Koktejl

Vytvořil ho španělský sklář Miguel Arribas v roce 2016 a věnoval ho muzeu jako dárek k pátému výročí založení instituce. Sklář je zakladatel firmy, která spolupracuje se studiem Disney na výrobě skleněných suvenýrů a memorabilií s Disney tematikou.

Muzeum uvedlo, že se již se sklářem spojilo kvůli opravě poničeného díla. Kvůli cestovním omezením v době koronavirové pandemie však španělský sklář nemohl do Šanghaje přicestovat. Rodiče se dle muzea za incident omluvili a jsou připraveni nahradit veškeré škody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám