Hlavní obsah

Vánoční tipy na výlety: Otužilci ve Vltavě, půlnoční mše, vánoční dárky v zoo

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční svátky se ponesou ve znamení koled, živých betlémů a půlnočních mší. V Praze se uskuteční závod otužilců, kteří se pokusí přeplavat Vltavu. Na Štědrý den se vypravte do zoologických zahrad v Děčíně, Praze, Olomouci a Zlíně, kde připravili levnější vstupné i zábavné programy. V Brně se můžete vydat do mincmistrovského sklepa, na zámku Loučeň vás přenesou o stovky let do minulosti a v Uherském Hradišti se vykoupete v novém akvaparku.

Foto: Reuters

V neděli se na pražském Slovanském ostrově sejdou otužilci a pokusí se přeplavat Vltavu.

Článek
Středočeský kraj

Půlnoční mše a živé betlémy

O Štědrém dnu se v berounském kostele sv. Jakuba uskuteční Vánoční vigilie slavnosti Narození Páně od 23.00 hodin. Menší děti si zde mohou zazpívat koledy u jesliček od 15.30 hodin.

V pátek se můžete vydat také do kláštera Sázava, kde připravili od 16 hodin rodinnou mši v poutním kostele sv. Prokopa. Na stejném místě si můžete od 18 hodin poslechnout Rybovu mši Hej, mistře. Dětská půlnoční mše začne také v Kutné Hoře v kostele sv. Jakuba od 16 hodin.

Za živými betlémy se v pátek vypravte do Lipce. Na příchozí čeká představení v podobě narození Ježíška, zpívání koled. Program začíná ve 14 hodin. Ve stejný den se uskuteční živý betlém také u kostela sv. Jana Křtitele v Lysé nad Labem. V programu budou účinkovat děti ze ŽS T.G.M. z Litole a děti ze ZŠ B. Hrozného. Začínat se bude ve 13.30 hodin.

V Českém Brodě se živý betlém objeví v sobotu v 15 hodin před kostelem sv. Gotharda. Koledy s živým betlémem uvidíte a uslyšíte také na Svaté Hoře od 14.30 hodin na první svátek vánoční.

V neděli si můžete poslechnout Svatoštěpánskou mši svatou na hradě Křivoklát od 10.30 hodin. Ve stejný den na Karlštejně proběhne koncert s názvem O Vánocích zpívám. Vystoupí zde vokálně instrumentální skupina Chaire. Akce začíná v Rytířském sále Císařského paláce od 18.00 hodin. Zvonečky si vezměte s sebou.

Foto: Eva Martínková, Právo

Hrad Karlštejn

Noční prohlídky na zámky Loučeň

Nezapomenutelná atmosféra zámeckých komnat po setmění v honosných pokojích osvětlených voskovými svícemi si získá každého. Při noční prohlídce zámku si budete připadat jako byste se ocitli v jiném století. Útulnými, domácky zařízenými komnatami zámku Loučeň vás provede komorník Oto Bouda, knížecí nadlesní Josef Schwarz, nebo samotná kněžna Marie von Hohenlohe. V sobotu proběhnou noční prohlídky od 16 a 17 hodin. Podrobnosti najdete zde.

Liberecký kraj

Koncerty v Jablonci nad Nisou

Na Štěpána vystoupí od 20 hodin v Jablonci nad Nisou v klubu Na Rampě skupiny Bay Bay a Maršál Bazén v rámci vánočního koncertu jabloneckých hudebních kapel. V sobotu zde proběhne promítání nejen vánočních filmů ve vinárně. Program najdete zde.

Závody v běhu na lyžích

Od příštího pondělí do pátku budou v Lyžařském areálu Břízky probíhat závody v běhu na lyžích pro veřejnost všech věkových kategorií. Další informace najdete zde.

Ústecký kraj

Vstupné za polovic i zdarma v Děčínské zoo

Děčínská zoo připravila malý vánoční dárek pro děti. Každé dítě, které do zoo donese vyrobené vánoční přáníčko pro zvířata, bude mít jen poloviční vstupné. Akce platí jak pro zoo na Pastýřské stěně, tak i v Expozici Rajské ostrovy.

Zvířatům můžete přinést dobroty od ovoce, zeleniny až po tvrdé pečivo nebo obiloviny. Na recepcích budou připraveny koše na dárky pro zvířata. Akce trvá do pátku 31. prosince. Výjimkou bude pouze Štědrý den, kdy bude celý den vstupné zdarma, Expozice Rajské ostrovy bude v tento den zcela uzavřena. Podrobnosti najdete zde.

Plzeňský kraj

Klášter Kladruby

Na druhý svátek vánoční si v klášteře Kladruby připravili od 10.30 hodin Mši svatou v klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie. Od 11.30 se na nádvoří kostela uskuteční divadelní představení - Oživený betlém.

Hrad a zámek Horšovský Týn

Na hradě a zámku Horšovský Týn probíhá výstava betlémů každou neděli mezi 13.00 a 16.00 hodinou. Od neděle do Silvestra zde také probíhají vánoční prohlídky vždy mezi 10 a 12 hodinou a odpoledne pak mezi 13 a 15 hodinou.

Kostel Všech svatých v Horšovském Týně se otevře na Štědrý den veřejnosti mezi 12 a 14 hodinou. Můžete si prohlédnout betlém a odnést si domů Betlémské světlo. Od 14 hodin zde začíná Mše svatá pro děti.

Zámek Červené Poříčí

O Štědrém dni se bude rozdávat světlo také v zámecké kapli Nejsvětějšího srdce Páně a sv. Jana Nepomuckého na zámku Červené Poříčí od 13 do 14 hodin.

Lyžování i o Štědrém dni

Šumavský Špičák má na sjezdovkách v průměru 90 cm sněhu. Všechny vleky i tratě jsou v provozu včetně snowparku s překážkami. O svátcích se bude lyžovat bez omezení, jen na Štědrý den se bude lyžovat do 12,30 hodin. V pátek si také všichni lyžaři mohou v pravé poledne společně připít na vrcholu Špičáku u symbolu areálu – velkého kříže.

V období mezi Vánocemi a Novým rokem bude z největšího parkoviště Kaskády každý den až do prvního novoročního víkendu po půlhodině jezdit Pendlbus, který lyžaře dopraví k hotelu Sirotek. Z něj to mají 150 metrů k nástupu na lanovku – cestu mohou již absolvovat na lyžích průsekem v lese. Pendlbus jinak během sezóny jezdí pouze od pátku do neděle.

Jihočeský kraj

Štědrý den na zámku v Telči

Na Štědrý den bude otevřena výstava "Hračky nestárnou" od 13.00 do 15.00 hodin za jednotné vstupné 35 korun a děti do 15 let budou mít vstup zdarma. Zámecký Ježíšek pro ně na tento den připravil malé překvapení pod stromečkem. Podrobnosti najdete zde.

Královéhradecký kraj

Bílá věž bude otevřená i během Vánoc

Bílá věž, která je dominantou Hradce Králové, bude letos pro návštěvníky naposledy přístupná během vánočních svátků.

Vystoupat na ochoz věže, která nabízí jedinečný pohled na Hradec Králové, ale i panoramata Krkonoš a Orlických hor, bude možné v sobotu 25. a v neděli 26. prosince. Věž bude přístupná dopoledne od 9 do 12, poté od 13 do 17 hodin. Další podrobnosti najdete zde.

Pohádkový zámek Staré Hrady

I o prázdninách se můžete vypravit za pohádkami na Staré Hrady. Otevřeno mají od 25. do 31. prosince od 10 do 17 hodin. Podrobnosti o čarodějnicích a bezhlavém rytíři najdete zde.

Kraj Vysočina

Koledy z věží kostelů o Štědrém dni

Z mnoha kostelních věží na Vysočině si lidé na Štědrý den mohou poslechnout troubení vánočních koled, jinde uvidí živý betlém. Zřejmě největší, s několika desítkami účinkujících, se tradičně představí v Měříně na Žďársku.

V Jihlavě si zájemci mohou vystřelit z repliky středověké zbraně z ochozu kostela svatého Jakuba. Odměnou za výstup je kromě pohledu z výšky na noční svátečně vyzdobené město pohár svařeného vína. Salvy z replik středověkých ručnic se střílejí v přestávkách mezi koledami. Hudebníci je hrají v bývalé místnosti hlásného nad ochozem věže.

Vánoční střelba oslavující zrození božího syna má mnohaletou tradici. Podle záznamů v městských knihách se střílelo ve farní zahradě u kostela svatého Jakuba už v 15. století.

Na Štědrý den v 15 hodin si mohou lidé poslechnout slavnostní vytrubování vánočních koled, například také z věže kostela Nanebevzetí Panny Marie na Havlíčkově náměstí v Havlíčkově Brodě.

V parku ve Sněžném na Žďársku bude hrát koledy ve stejném čase žesťový soubor. O dvě hodiny později zazní české koledy v podání trubačů oděných v historických barvách města z věže kostela svatého Prokopa ve Žďáru nad Sázavou.

Živý betlém bude k vidění ve 13 a 13.45 hodin na náměstí v Třešti na Jihlavsku. Biblický příběh nastudovala mládež římskokatolické církve. Zřejmě největší živý betlém na Vysočině mohou lidé vidět v Měříně. Divadelní a hudební zpracování klasického biblického příběhu o narození Krista se uskuteční od 10.00 a 20.30 na parkovišti u kostela. Vystoupí několik desítek účinkujících včetně živé kapely a několika zvířat.

Betlémy v Třešti

V Třešti se pyšní 200 let starou tradicí stavění betlémů. Od soboty do 2. února se v Třešti otevřou dveře více jak 15 domácností, kde si můžete prohlédnout betlémy. Celoročně je ke zhlédnutí stálá expozice betlémů v prostorách Schumpeterova domu. V tomto domě se nachází i pobočka Muzea Vysočiny, kde jsou také betlémy vystaveny. Podrobnosti s mapou přístupných domácností najdete zde.

Pardubický kraj

Štědrý den na Pardubicku

V Pardubicích lze zajít o Štědrém večeru na zámek a prohlédnout si muzejní sbírky, poslechnout si koledy u radnice na Pernštýnském náměstí a od půlnoci navštívit divadlo. Neformální setkání diváků a herců je zde dlouholetou tradicí.

Letos se podruhé koná sbírka na schody ke zvonici kostela svatého Bartoloměje. Jednou by mohla sloužit například pro komorní koncerty a představení.

Na muzejní noc zvou i ve Svitavách. V noci budou znít koledy v podání skupiny Věneband u litomyšlského muzea. Z městské věže zazní vánoční písně v Jevíčku na Svitavsku. Podobně oslaví Štědrý den i v Ústí nad Orlicí, kde odpoledne v kostele zazní koledy, lidé si prohlédnou vánočně vyzdobený kostel a domů si mohou odnést Betlémské světlo. Ve Vysokém Mýtě si po obědě děti užijí živý betlém.

Olomoucký kraj

Vánoce v zoo

O svátcích je otevřená veřejnosti také Zoo Olomouc, kde připravili na Štědrý den překvapení. Až do Silvestra je zoologická otevřená každý den od 8 do 16 hodin. Podrobnosti najdete zde.

Zlínský kraj

Andělé i betlémy na zámku ve Vizovicích

Zámek Vizovice na Zlínsku se na vánoční svátky mimořádné otevírá. V těchto dnech se tu můžete svátečně naladit při prohlídce ojedinělé výstavy andělů. Ve čtvrtek se přidá výstava betlémů. Otevřeno bude i na Štědrý den. (celý článek)

Do Zoo Zlín můžete vyrazit i na Štědrý den

Zpestřete si vánoční svátky procházkou po zasněžené Zoo ve Zlíně. Otevřeno bude na Štědrý den i na Silvestra. (celý článek)

Nový akvapark v Uherském Hradišti

Od úterý se plně otevřel veřejnosti akvapark v Uherském Hradišti. Kapacita vnitřní části akvaparku činí 390 osob. Základní vstupné do plaveckého a dětského bazénu činí 50 korun za hodinu, stejná doba v zážitkovém bazénu je o 40 korun dražší.

Akvapark vznikl přestavbou krytého koupaliště s venkovním bazénem. Krytý bazén slouží pro kondiční plavání, zájmové organizace, školy a pro plavání kojenců. V areálu je i takzvaný zážitkový bazén, věž pro dva tobogany, wellness centrum, čtyři sauny a terasa. V jedné polovině venkovního padesátimetrového bazénu vznikne šest plaveckých drah, druhá část bude věnována zábavě. Venku je také bazén s vyhřívanou vodou, do kterého je možné vyplavat z vnitřní haly. Podrobnosti najdete zde.

Na Štědrý den na sjezdovku

Zatímco v řadě lyžařských středisek se vleky 24. prosince „odmlčí“, ve Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích mohou vášniví lyžaři vyrazit na svah i na Štědrý den. V provozu budou sjezdovky Razula a Horal, lyžovat se bude ve zkráceném čase od 9 do 13 hodin.

Otevřeno bude i na Silvestra, a to v obvyklé době od 9 do 16 hodin. V poslední prosincový den si návštěvníci mohou užít v Gril srubu Razula pravou valašskou zabíjačku.

Karlovarský kraj

Svátky v Chebu, Aši a Františkových lázních

V kostele sv. Mikuláše v Chebu se uskuteční půlnoční mše na Štědrý den od 23 hodin. Pátek ve Františkových Lázních bude patřit hudebním vystoupením. Od 15 hodin je připraveno hudební překvapení v Císařských lázních. Štědrovečerní koncert začíná ve 20 hodin na stejném místě. Akordeon a trubku si můžete poslechnout v hotelu Pawlík ve Františkových lázních.

V sobotu se vydejte tančit do Aše. V hudebním klubu Klubíčko začíná ve 21 hodin Vánoční tančírna. Podrobnosti najdete zde.

Na Štěpána jděte bruslit na zimní stadion v Chebu. Na ledě proběhne diskotéka pro malé bruslaře od 14 hodin a pro teenagery od 17 hodin.

Útrpný Loket a zkamenělý Honza

Město Loket má takzvaný mluvící znak, ozbrojenou ruku ohnutou v lokti. Byla to silná paže, která chránila tento kraj. Hrad byl vystavěn jako pohraniční pevnost proti německým osadníkům, kteří pronikali na naše území. Do města se dá jít nádherným údolím Ohře z Doubí u Karlových Varů. (celý článek)

Jihomoravský kraj

Vánoční koncerty a mše v kostele sv. Petra a Pavla

V brněnských kostelích vládne vánoční atmosféra. Vystavují různé betlémy a na následující dny připravily řadu akcí. Na Štědrý den se v kostele sv. Petra a Pavla koná Mše svatá pro rodiče s dětmi od 16 hodin. Ve stejném kostele si můžete poslechnout od 20 hodin na první svátek vánoční Českou mši vánoční od Jakuba Jana Ryby. Na druhý svátek je připraven Vánoční koncert Czech Virtuosi od 20 hodin.

Mincmistrovský sklep

Do tajemného podzemí v Brně se můžete vydat i na konci prosince. Ve dnech 26., 28. až 30. prosince v Mincmistrovském sklepě na Dominikánském náměstí mají otevřeno od 10.30 do 18 hodin. Na Silvestra pak jen od 9.30 do 15 hodin. Další informace najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Půlnoční mše a Betlémské světlo

V Ostravě se o Štědrém dnu uskuteční vánoční mše na náměstí Msgre. Šrámka v katedrále Božského Spasitele od půlnoci. V Příboru začíná vánoční mše ve 22 hodin ve farním kostele Narození Panny Marie. V Havířově budou mít půlnoční mši pod širým nebem od 22 hodin na Náměstí Republiky.

Ostravská výstava o Janu Lucemburském

V Ostravském muzeu probíhá výstava Král, který létal s podtitulem Moravsko-slezské pomezí v kontextu středoevropského prostoru doby Jana Lucemburského. Hlavní kurátor David Majer připravil s týmem odborníků projekt, který je konkurencí současné pražské expozici Královský sňatek o Praze za vlády prvních Lucemburků. (celý článek)

Praha

Zoo Praha

Na Štědrý den můžete vyrazit i do pražské zoo, která bude otevřená do 14 hodin. Dárky zde budou rozbalovat tygři a sloni. Děti do 15 let budou mít vstup za 1 korunu. Na celý den je připravené komentované krmení, podrobnosti najdete zde.

Od 25. do 30. prosince budou probíhat komentovaná krmení zvířat každý den. Navíc se můžete přijít podívat na živý betlém 27. prosince nebo na vánoční divadelní představení od pondělí až do čtvrtka, vždy ve 13 hodin. Přesný program najdete zde.

Otužilci ve Vltavě

V neděli začíná v 11 hodin závod otužilců ve Vltavě. Memoriál A. Nikodéma se uskuteční na Slovanském ostrově u Národního Divadla. Letos proběhne její 64. ročník, závodit se bude na tratích 100, 300 a 750 m. Podrobnosti najdete zde.

Rozsvícený památný buk v oboře Hvězda je raritou

Až do Tří králů je vždy po setmění osvícen památný buk. Za tímto jedinečným zážitkem je možné se vypravit do obory Hvězda, která leží na Praze 6. (celý článek)

Výstavy na Pražském hradě

Na Pražském hradě si můžete prohlédnout hned dvě velké výstavy. První ukazuje skvostný Relikviář svatého Maura, který je ve Vladislavském sále přístupný každý den od 9 do 16 hodin, kromě Štědrého dne.

Druhá je expozice s názvem Geertgen tot Sint Jans: Triptych Klanění tří králů. Představuje téměř dvouleté restaurátorské práce a detailní technologický průzkum výjimečného dřevěného deskového oltáře významného mistra nizozemského malířství 15. století a bude vůbec poprvé doplněna o nově nalezený fragment s postavou sv. Josefa. Návštěvník se seznámí s okolnostmi vzniku oltáře i jeho osudy v Hradních sbírkách a na obrazové dokumentaci projde krok po kroku procesem restaurování.

Reklama

Související témata:

Související články

Advent v Plzni voní svařákem

Plzeň v předvánočním čase. To jsou tradiční trhy, vyšperkované centrum i třeba hromadné zpívaní koled.

Zámek Vizovice vystavuje anděly i betlémy

Zámek Vizovice na Zlínsku se na vánoční svátky mimořádné otevírá. V těchto dnech se tu můžete svátečně naladit při prohlídce ojedinělé výstavy andělů. Ve...

Výběr článků

Načítám