Hlavní obsah

Ostravská výstava o Janu Lucemburském konkuruje Královskému sňatku v Praze

Novinky, Marek Zágora (Autor je historik)

Ve středu se v Ostravském muzeu otevírá výstava Král, který létal s podtitulem Moravsko-slezské pomezí v kontextu středoevropského prostoru doby Jana Lucemburského. Hlavní kurátor David Majer připravil s týmem odborníků projekt, který je konkurencí současné pražské expozici Královský sňatek o Praze za vlády prvních Lucemburků.

Článek

Ostravská výstava o Janu Lucemburském, která potrvá do 31. března 2011, mimo jiné bilancuje raně lucemburské sochařství a malířství 14. století a představí i atraktivní díla z oboru zlatnictví a uměleckého řemesla, kde diváci objeví mj. unikáty zapůjčené z dómské pokladnice v Cáchách a z chrámu San Marco v Benátkách.

Vystavena je tvorba řezbáře Mistra Michelské madony, vzácné rukopisy iluminátorů ve službách Elišky Rejčky, zastoupeny jsou i četné kamenické fragmenty a transfery gotických fresek. Poprvé bude v ucelené kolekci prezentována moravská a slezská náhrobní plastika 14. století. Historickoarcheologická část výstavy je věnovaná především středověké Ostravě v souvislostech dějin Moravy a Slezska.

Reklama

Související témata:

Související články

Čtyřlístek hraje hlavní roli na nové výstavě

Dětský komiks Čtyřlístek má za sebou již pětisté vydání. V Muzeu hlavního města Prahy ve středu u této příležitosti začíná výstava nazvaná Čtyřlístek –...

Výstava Luboše Hrůzy v Jihlavě

Pod názvem Luboš Hrůza / Scénografie a malba 1958 – 2008 bude v sobotu 11. prosince v 18.00 v Horáckém divadle v Jihlavě zahájena výstava předního českého...

Výběr článků

Načítám