Hlavní obsah

V unikátní kabině v Lomečku se podíváte pod hladinu zatopeného lomu

Novinky, Jan Tomas

Třicetitunová pozorovatelna, která je celoevropským unikátem, kotví od září loňského roku dvanáct metrů od břehu a asi deset metrů pod hladinou zatopeného Lomečku za obcí Mrákov-Starý Klíčov na Domažlicku. Dole je kulovitá kabina vyrobená z nádražní cisterny o průměru 3,5 metru.

Foto: Jan Tomas

Návštěvníci se nemusí bát, protože tu pravidelně čistíme okénka, aby bylo pořád výborně vidět.

Článek

Po obvodu je osm okének s průměrem přibližně 60 centimetrů. Dovnitř se leze z hladiny nástupní kabinkou a dolů po žebříku dlouhém osm metrů. Celá konstrukce je zatížena betonovým závažím.

Ideální viditelnost

Pozorovatelna nabízí možnost nahlédnout pod hladinu i těm, kteří si nechtějí obléknout neopren a dýchat pomocí přístroje.

Foto: Jan Tomas

Po nástupu slezete dolů po žebříku dlouhém osm metrů.

„Viditelnost je zatím nádherná. Návštěvníci se nemusí bát, protože tu pravidelně čistíme okénka, aby bylo pořád výborně vidět,“ popisuje Jaroslav Hudec z plzeňského potápěčského klubu OSAC, který se svými kolegy celý projekt vymyslel. Potápěči z klubu OSAC už v roce 2006 vytáhli podobnou, ale nefunkční vojenskou pozorovatelnu z Hříbětického lomu. Ta je nyní k vidění v Lomečku jako relikvie.

„Celkové náklady odhaduji na 750 tisíc až milión korun, více než polovinu z toho stála výroba skeletu,“ informoval Jaroslav Hudec. Pomáhali pak kabinu vyrobit, což trvalo celé dva roky.

Foto: Jan Tomas

Kabina je deset metrů pod hladinou zatopeného lomu.

Zatopený kamenolom s celoročně krásnou vodou je plný života, plave v něm zhruba pět tisíc ryb. „Jsou to všechny ryby, které je možné ulovit v našich vodách. Od pstruhů a kaprů až po jesetery a mníky,“ jmenuje Zdeněk Zrůst, který má na břehu stylový zděný srub, kde nabízí ubytování a stylové občerstvení. Funguje zde i půjčovna kompletního vybavení pro potápěče a zájemci sem mohou od června sestupovat každý den.

Foto: Jan Tomas

Při troše štěstí můžete vidět i štiku.

Lomeček je ideální pro potápěče začátečníky. „Máme tady výcvikovou trasu, v lomu je zanořený vrak, je tu i šest metrů dlouhá průlezová jeskyně,“ popisuje Jaroslav Hudec, který je navíc viceprezidentem Českého svazu potápěčů.

Reklama

Související články

Jeseníky mají co nabídnout i v létě

Řadu lákavých příležitostí pro turisty nabízejí i v létě Jeseníky a jejich podhůří. Na výběr je nespočet túr zdejší nádhernou přírodou, ale také řada atrakcí.

Výběr článků

Načítám