Hlavní obsah

Na kole po obou stranách Šumavy na Pohraniční i Dunajské cyklotrase

Právo, Bohuslav Borovička

Poznávat zemi v sedle kola je nejkrásnější způsob dovolené. Umožňuje kontakt s přírodou, lidmi, historickým odkazem a kulturní nabídkou měst a obcí. Navíc zlepší kondici i zdraví a obohatí o zážitky.

Foto: Profimedia.cz

K nejkrásnějším trasám patří Böhmerwaldradweg (Šumavská cyklostezka), Grenzlandradweg (Pohraniční cyklostezka) a cyklostezka podél Schwarzenberského plavebního kanálu.

Článek

Šumava z obou stran

V tomto poetickém kraji zvlněných kopců, temně zelených, civilizací takřka nedotčených lesů a tajemných žulových skal a viklanů se vine síť perfektně značených cyklostezek v celkové délce neuvěřitelných 2100 kilometrů.

Zavedou vás za přírodními krásami, do malebných měst na obou stranách hranice, za historickými pamětihodnostmi i do tradičních hostinců s vynikajícími regionálními lahůdkami, které se zapíjejí skvělým pivem.

Foto: Natálie Keilová

Schwarzenberský kanál byl postaven na přelomu 18. a 19. století.

Na cyklostezkách v této příhraniční oblasti se jezdí na trekingových i horských kolech a v poslední době stále častěji na elektrokolech, která se těší zvyšující se oblibě.

K nejkrásnějším patří Böhmerwaldradweg (Šumavská cyklostezka), Grenzlandradweg (Pohraniční cyklostezka) a cyklostezka podél Schwarzenberského plavebního kanálu. Tento vodní kanál, který nechal vybudovat kníže Schwarzenberg na přelomu 18. a 19. století, spojoval povodí řek Vltavy a Dunaje a sloužil k přepravě dřeva z místních lesů.

Na modrém Dunaji

Šumavské kopce v kraji Mühlviertel se začínají směrem na jih postupně svažovat a jako slábnoucí vlny rozvlněného moře je pak zarazí až břehy Dunaje.

Druhá nejdelší řeka Evropy se na své pouti alpskou republikou vine přes území Horního a Dolního Rakouska a její tok doprovází Dunajská cyklotrasa, která patří k nejdelším a nejoblíbenějším svého druhu v Evropě. Z Pasova se jede napříč Horním Rakouskem, s větrem v zádech a lehce z kopce, stále podél břehů opěvované řeky. Cyklisté přitom projíždějí zapadlými, ale o to půvabnějšími vesničkami, kolem romantických hradních zřícenin, přepychových zámků a monumentálních klášterů.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Dunajská cyklotrasa je vhodná pro několikadenní cyklistickou dovolenou. Její terén je vcelku nenáročný a bez větších stoupání, a proto je vhodný i pro rodiny s malými dětmi.

Je vybavena skvělou infrastrukturou, která zahrnuje dostatečný počet ubytovacích a gastronomických zařízení podél hlavní trasy i postranních cyklostezek, možnost přepravy cyklistů i s koly lodí nebo vlakem a mnoho atraktivních možností, kam se vydat v okolí cyklotrasy na výlety.

Městský turismus na dvou kolech

Srdce Horního Rakouska bije v jeho městech. Linec láká návštěvníky svými kulturními stánky u břehů Dunaje, k nimž patří koncertní síň Brucknerův dům, muzeum moderního umění Lentos, Zámecké muzeum s výstavou Technika v Horním Rakousku, Ars Electronica Center s interaktivním světem moderních technologií a mediálního umění nebo multimediální muzeum Svět oceli akciové společnosti VoestAlpine. V roce 2012 je v Linci vše ve znamení tématu Architektura & Technika.

Historický klenot, středověké město Steyr ležící na soutoku řek Enns a Steyr, je bývalým centrem železářského průmyslu. Dnes tuto slavnou dobu připomínají historické vodní kovárny, které slouží již jen jako muzea, a muzeum s názvem Svět práce. Výstavné budovy všech historických slohů v centru města připomínají bohatství dřívějších železných baronů.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Kolem Steyru je možné podnikat krásné cyklistické výlety do okolí, zejména pak po známé Ennské cyklostezce, která sleduje tok řeky Enns, jež byla tak důležitá pro zdejší průmysl a vede i napříč Národním parkem Vápencové Alpy.

Další oblíbenou cyklostezkou je trasa údolím řeky Steyr, kde lze jízdu na kole kombinovat i s jízdou úzkokolejnou železnicí. Také zde se těší obrovské oblibě elektrokola.

Putování po obou stranách Šumavy je možné zakončit třeba v Českém Krumlově, architektonickém klenotu na Vltavě, který byl díky svému perfektně zachovalému středověkému jádru v roce 1992 zařazen na Seznam světového dědictví UNESCO.

Foto: Profimedia.cz

Český Krumlov

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám