Hlavní obsah

Úštěk a jeho památky lákají turisty i filmaře

Městečko Úštěk je nejmenší městskou památkovou rezervací v Česku. Nalezneme jej na severovýchodním okraji Českého středohoří, přibližně 17 kilometrů od Litoměřic. Okolí Ústeckého kraje nabízí jedinečné výhledy a nezaměnitelnou kopcovitou krajinu, která přitahuje jako magnet. A Úštěk je jedním z míst, na které se budete chtít vracet.

Foto: Tereza Havlíčková

Úštěk je nejmenší památkovou rezervací v Česku.

Článek

Naši prohlídku městem zahájíme v ulici 1. máje, ze které zabočíme do sousední úzké Kamenné ulice. Zde nám informační cedule na rohu domu potvrdí, že jsme tu pro nějaký ten unikát správně.

O pár kroků dále, nad Loubním potokem, se totiž tyčí neobvyklé domečky. Zajímavé je, že z přední strany ulice se domky jeví jako obyčejné nízké budovy, kde bychom dosáhli i na okap. K jejich zadní části by se nám ovšem hodil spíše žebřík, jelikož budovy jsou vystavěné do několika pater. Všimnout si můžeme také dřevěných opěrek zajišťujících stavby na skalní hraně.

Okouzlující Rabí je jednou z největších hradních zřícenin v Česku

Tipy na výlety

Budovám se říká Ptačí domky a na úzkém ostrohu stojí pravděpodobně již od první poloviny 19. století. Do skály byly vyhloubeny sklepy i obytné místnosti s malými okénky. Tato malebná skladba dřevěných přístavků s pavlačemi svým zjevem připomíná ptačí hnízda. A právě odtud tato zvláštní obydlí získala své pojmenování.

Foto: Tereza Havlíčková

Původ Ptačích domků není úplně jasný.

Říká se, že domky vybudovali italští dělníci, kteří v Úštěku stavěli železniční trať. Zároveň ale domky mohly stát už mnohem dříve, než do těchto míst Italové zavítali. V domcích poté pouze bydleli. Existuje ale i teorie, že skála limitovala tehdejší stavebníky, chudší lid, kteří se už nevešli do centra města. Tímto ojedinělým způsobem se tak snažili rozšířit obytnou plochu domů.

Synagoga je skrytým klenotem

O pár kroků dále nalezneme na okraji skalního masivu synagogu. Na první pohled působí nevelkým dojmem. Pokud bychom se na ni však podívali z údolí pod skalním ostrohem, naskytne se nám zcela jiná perspektiva.

Tato unikátní synagoga byla na svahu postavena v letech 1791 až 1794 v místech původní dřevěné, jež však v roce 1773 shořela. Ukrývá dvě spodní patra, ve kterých se nacházela škola a byt kantora.

Foto: Tereza Havlíčková

Synagoga působí na první pohled nenápadně. Je ale poměrně vysoká.

Úštěčtí židé budovu opustili v roce 1938. Po válce začala chátrat a v 70. letech 20. století byla dokonce naplánovaná její demolice. Nestalo se a v 90. letech začala postupná rekonstrukce. Dnes zde najdeme malé muzeum v podobě tradiční židovské školy. Prostory jsou využívány ale i pro malé koncerty, přednášky či jiné kulturní akce.

Náměstí přitahuje filmaře

Pokud půjdeme od ulice 1. máje dále do centra, dostaneme se na Mírové náměstí. Připadáme si tu jako v pohádce. Hned na jeho okraji nás uchvátí řada zachovaných štítových domů. Při pohledu na ně si můžeme představit, jak asi vypadala zástavba menšího středověkého města.

Zřícenina Šelmberk připomíná věž ze známé pohádky

Tipy na výlety

Nejstarší městské domy byly zřejmě dřevěné s kamennými sklepy v několika úrovních. Zejména v 16. století byly stavěny nové kamenné jednopatrové hrázděné štítové domy s loubím v přízemí. V jednom z domů se například dochovala původní černá kuchyně a v jiném z nich je k vidění novější rokokové průčelí.

Foto: Tereza Havlíčková

Hrad vznikl netradičně už v hotovém městě.

Další dominantou náměstí je kostel sv. Petra a Pavla. Ve 14. století zde stával evangelický kostel sv. Michala. Na jeho původním místě nechali jezuité v letech 1764 až 1772 postavit pozdně barokní stavbu.

Vnějších oprav se kostel dočkal v roce 1999 a po jejich dokončení byl slavnostně nasvícen. Kostel je krásný nejen zvenku, ale i uvnitř. Navštívili jsme jej zrovna v době, kdy probíhala bohoslužba, což umocňovalo celkovou atmosféru. Z věže kostela je pak jistě úchvatný pohled na celé město.

Nejdelší visutý most pro pěší na světě se otevírá veřejnosti

Tipy na výlety

A pokud vám budou výhledy z náměstí připadat trochu povědomé, má to jednoduché vysvětlení. K natáčení si toto malebné místo vybral třeba Filip Renč pro svůj filmový muzikál Rebelové nebo Jan Svěrák pro oscarový snímek Kolja.

Po stopách vodníků i čertů

Pár kroků od náměstí je možné navštívit vodní svět vodníka Jana Kryštofa Wassermanna s výstavou sladkovodních ryb a také Wassermannovo malé muzeum.

Foto: Tereza Havlíčková

Nechybí tu ani čertovské muzeum.

Prohlídku muzea pak lze spojit s úštěckým hradem. Vybudován byl pány z Dubé ve 14. století netradičně již ve vzniklém městě a po jeho prodání sloužil jako sladovna. V hradním sklepení jsou velké prostory vytesané přímo do pískovcové skály. Obhlídku nám může zpříjemnit posezení v hradní kavárně.

Přímo pod hradem se v Pikartské věži a sousedním gotickém podzemí nachází Muzeum čertů, které je nejen pro děti, ale i pro dospělé. Najdeme tu tak i kupříkladu čertovskou kouli odhalující nevěrnou ženu. Pokud vás tedy náhodou koule prokoukne, putujete jako hříšnice do klece. Z této prekérní situace vás ovšem může vysvobodit drahá polovička. Samozřejmě nesmí chybět ani váha na hříšné duše. K vidění jsou tu ale i hodiny, které měří čas zcela jinak než na zemském povrchu.

Foto: Tereza Havlíčková

Nevynechejte při návštěvě ani vrch Kalvárie.

Za zmínku stojí i pěkně zrekonstruovaná hasičská zbrojnice, kterou nalezneme přímo u Barvířského rybníka. Postavena byla před rokem 1887, ale její současná podoba pochází z doby kolem roku 1911, kdy byla dostavěna věž s hrázděnou hlavicí.

Nedaleká Kalvárie ohromí výhledem

Při návštěvě Úštěku nesmíme vynechat výšlap na Kalvárii nad obcí Ostré vzdálenou od města pouhých 2,5 kilometru. Toto barokní poutní místo vystavěli v letech 1703 až 1707 jezuité. Za autora je považován známý barokní stavitel z nedalekých Litoměřic Octavio Broggio.

Foto: Tereza Havlíčková

K vrcholu vede křížová cesta.

Foto: Tereza Havlíčková

Výhled z Kalvárie je ohromující.

Ke Kalvárii vede křížová cesta, která se stáčí přímo pod vrchol na terasu s vyhlídkou. Nejlepší výhled je samozřejmě úplně shora, a tak se odtud vydáme po schodišti, jež zdobí pozůstatky soch. Poutníci prý kdysi tyto schody zdolávali po kolenou. Nachází se zde dvě totožné kaple Nalezení a Povýšení sv. Kříže s božím hrobem v pozadí.

Výhled z Kalvárie opravdu stojí za to. Vidět je na celý Úštěk, místní rekreační jezero Chmelař, ale i horu Říp či vzdálenější vrcholky Českého středohoří. Příjemným bonusem je pro nás informace, že místo oplývá velmi silnou pozitivní energií.

Reklama

Výběr článků

Načítám