Hlavní obsah

Tipy na víkend: Zajděte na půlnoční mši, poslechněte si vánoční melodie

Novinky, kčt

Očekávané Vánoce jsou již za dveřmi. V neděli tu konečně máme Štědrý den – o půlnoci můžete vyrazit na půlnoční mši, třeba do katedrály sv. Víta na Pražském hradě nebo na náměstí v Poděbradech. Vánoční skladby si můžete přijít poslechnout na zámek Hluboká nad Vltavou i na hrad Valdštejn.

Foto: Profimedia.cz

Zajděte si na Štědrý den na půlnoční mši do kostela. Ilustrační foto

Článek
Praha

Rybovka v nádražní hale

Již po sedmnácté můžete v sobotu odpoledne před Štědrým dnem zajít na tradiční akci Rybovka na Hlaváku. V severní části vstupní haly Hlavního nádraží v Praze si můžete zahrát, zazpívat nebo jen poslechnout Českou mši vánoční, kterou bude dirigovat Lukáš Prchal.

Adventní trhy na poslední chvíli

Poslední adventní sobotu na vás na náplavce Rašínova nábřeží čekají speciální farmářské trhy. K ochutnání zde budou vánoční štoly, cukroví, vánočky nebo sváteční šunka. Najdete zde také vánoční květinové dekorace, františky z lipového dřeva, skleněné i slaměné ozdoby či přírodní a zlacené jmelí.

Půlnoční v katedrále

Půlnoční mši, která završí Štědrý večer, povede v katedrále svatého Víta na Pražském hradě arcibiskup Dominik Duka. Kromě čtení z Písma uslyší návštěvníci také přednes vánočních textů doplněný o vánoční skladby starých českých mistrů. Vstup do katedrály bude možný půl hodiny před zahájením mše. Více informací zde.

Středočeský kraj

Štěpánská vycházka

Neseďte o druhém svátku vánočním doma! Vyrazte třeba na tradiční Štěpánskou vycházku, která startuje v úterý ráno z vlakového nádraží Kutná Hora – město, odkud se pojede do stanice Bahno. Trasa měří přibližně 10 kilometrů a vede po modré turistické značce okolo Pastvického rybníka a přes obec Hetlín až do Zbraslavic, kde skončí v restauraci U Červinků.

Půlnoční pod širým nebem

Na půlnoční bohoslužbu na závěr Štědrého večera nemusíte chodit jen do kostela. Na Jiřího náměstí v Poděbradech ji zažijete netradičně pod širým nebem. Kromě svátečního zamyšlení pod vánočním stromem se dočkáte koled i novějších vánočních písní. Další informace naleznete zde.

Jihočeský kraj

Koledy na zámku

Štědrý den nemusíte strávit doma sledováním pohádek v televizi a pojídáním cukroví. Do zimní zahrady zámku Hluboká nad Vltavou si můžete odpoledne přijít poslechnout koledy. Více informací naleznete zde.

Plzeňský kraj

Středověké vánoční melodie

Českou mši vánoční od skladatele Jakuba Jana Ryby zná snad každý. Pokud ale chcete poznat některé nepříliš známé vánoční skladby středověké Evropy, přijďte v úterý odpoledne na Štěpána do kostela svatého Vavřince v Žákavě nedaleko Plzně. Účinkovat zde bude soubor historických nástrojů Ars Cameralis. Podrobnosti zde.

Karlovarský kraj

Trhy ve Varech

Vyrazte v sobotu před Štědrým dnem do Karlových Varů! Na adventních trzích ve Smetanových sadech na vás čeká bohatý kulturní program. Odpoledne zde vystoupí zpěvačka Debbi nebo Karlovarský symfonický orchestr, děti mohou zhlédnout divadelní představení Hlídali jsme Ježíška. Večer ukončí koncert Leony Machálkové. Další informace zde.

Ústecký kraj

Rybovka v kostele

Pokud se o Vánocích neobejdete bez poslechu České mše vánoční od Jakuba Jana Ryby, zamiřte v úterý o druhém svátku vánočním do klášterního kostela svatého Vavřince v Rumburku, najdete ho vedle Lorety. Po koncertu se můžete těšit na společné zpívání koled. Více informací najdete zde.

Liberecký kraj

Vánoční koncert

Na hrad Valdštejn nedaleko Turnova můžete zavítat během svátků na vánoční koncert hned dvakrát. Na Štědrý den odpoledne vystoupí soubor I Dilettanti, o druhém svátku vánočním zase známý pěvecký soubor Musica Fortuna. Podrobnosti naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Půlnoční zvonění

Přijďte se po rozdání vánočních dárků zúčastnit půlnočního zvonění na třetí největší zvon v České republice – Augustin! Začíná půl hodiny před půlnocí na Štědrý den, sraz je ale už čtvrt hodiny předtím u Bílé věže v Hradci Králové. Další informace najdete zde.

Pardubický kraj

Štědrovečerní muzejní noc

Tradiční muzejní noc o Štědrém večeru se již po sedmnácté uskuteční ve Východočeském muzeu v Pardubicích. Zdarma si při ní prohlédnete rytířské sály zámku, historickou expozici Pardubice – příběh města nebo výstavu Kouzlo betlémů. Otevřena bude i zámecká kaple a ochoz zámecké věže. Podrobnosti zde.

Vysočina

Výstava betlému

Na Boží hod i o druhém svátku vánočním v odpoledních hodinách bude v kostele svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře k vidění žďárský betlém, který už několik let vyřezávají nejen farníci a obyvatelé Žďáru nad Sázavou, ale i lidé z okolních obcí. V loňském roce k němu přibyla jubilejní brána s výjevy z Bible. Více informací zde.

Jihomoravský kraj

Vánoční prohlídka zámku

Nemáte na Boží hod vánoční vymyšlený žádný program? Udělejte si výlet na zámek Lysice nedaleko Blanska, kde budou v pondělí každou celou hodinu probíhat prohlídky vánočně vyzdobených komnat s povídáním o vánočních zvycích šlechty. Další informace naleznete zde.

Olomoucký kraj

Zahájení lyžařské sezóny

Milovníci lyžování a zimních sportů obecně by si neměli nechat ujít slavnosti na sněhu, které se konají v sobotu před Štědrým dnem ve Skiareálu Příčná ve Zlatých Horách v Jeseníkách. Pro děti bude připraven zábavný program, těšit se můžou na závody na lyžích i lopatě nebo koncert kapely Domino. Podrobnosti zde.

Zlínský kraj

Tradiční štěpánská

Zajeďte si o druhém svátku vánočním na hrad Buchlov! Na tradiční ´štěpánské´ si prohlédnete výstavu betlémů nebo hradní prostory mimo prohlídkovou trasu s tématem Vánoce u Berchtoldů, poslechnete si koledy, ochutnáte letošní hradní vína, vánoční punč nebo zabijačkové dobroty. Více informací zde.

Moravskoslezský kraj

Vánoční kluziště

Přijďte si mezi svátky zabruslit na vánoční kluziště v centru Ostravy. Ledová plocha je otevřena zdarma každý den od 10 do 20 hodin, včetně Štědrého dne – to si ale budete moci zabruslit pouze dopoledne. Brusle si zde můžete půjčit i nechat nabrousit. Další informace najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám