Hlavní obsah

Tipy na víkend: Valašská olympiáda, plesy, výstavy vín i festival španělského filmu

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu se můžete vydat na hory a užívat zimních radovánek. Veselo bude na Razule, kde připravili Valašskou olympiádu. Na šumavském Špičáku si zájemci vyzkouší sněžné skútry nebo koulomet. Plesat můžete v Chebu, Plzni, Jemnici, Litomyšli, Olomouci, Rožnově i Praze. Na Moravě se bude koštovat víno v Míkovicích i Dobšicích. Na lov španělských filmů se vydejte do Prahy.

Článek
Středočeský kraj

Do Nymburka za hradbami u Labe, Hrabalem i Muchou

Část dochovaných středověkých hradeb s půltuctem bašt je jednou ze skutečných perel tohoto města. Zvláště od Labe je na ně pohled vskutku impozantní. Na slunci jejich cihlová podstata doslova září – podobně jako chrám sv. Jiljí, který ční jen pár kroků od nich a spoluvytváří tak dokonalou vizuální pozvánku. Kam? No přece do Nymburka. (celý článek)

Výstava v Lidicích

V Lidické galerii otevřeli výstavu malíře, grafika a ilustrátora Miloslava Troupa patřícího k umělcům, kteří ve svém díle výrazně propojili českou a francouzskou společnost. Expozice přibližuje tvorbu Troupa plnou příběhů prodavačů, komediantů, pouličních zpěváků, které Troup převedl na plátna. Další část výstavy pak tvoří Troupovy ilustrace knih pro děti, které zaujmout nejen zajímavými podklady - stanové plátno, brokát. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Karnevaly pro děti

V sobotu se od 14.30 do 17 hodin koná Maškarní karneval s krejčíkem Honzou ve Stráži pod Ralskem. Pro děti je připravené hudebně zábavné odpoledne s písničkami, tancem a soutěží.

Na neděli od 16 hodin připravili v Jablonci nad Nisou Dětský karneválek. V klubu Na Rampě se děti budou moct veselit nejen z masek, ale i tance a různých soutěží.

Pašeráckej vejkend v Rokytnici

V pátek a v sobotu se v Rokytnici nad Jizerou sejdou pašeráci z okolí na pašeráckym vejkendu. První den v pátek začíná program jarmarkem, soutěžemi pro děti, pašeráckými písněmi i průvodem, který bude končit v pátek ohňovou show. Podrobný rozpis programu najdete zde.

Ústecký kraj

U Chlumce dostal Napoleon dvakrát za sebou výprask

Čtyřproudovka z Ústí nad Labem na Teplice sice částečně kopíruje starou silnici, ale obcím, jako je Varvažov, Chlumec nebo Přestanov pod Krušnými horami se vyhýbá. Právě u této cesty stojí řada pomníků připomínající krvavou řež z roku 1813, při protinapoleonských válkách. (celý článek)

Nejstarší sedačkovou lanovkou na Komáří Vížku

Den je jako z medu plástev, sedět doma by byl téměř smrtelný hřích. Vyrazte do severočeské Krupky-Bohosudova na naši nejstarší sedačkovou lanovku s celoročním provozem, jež vás vyveze na krušnohorskou Komáří Vížku. (celý článek)

Karlovarský kraj

Reprezentační ples Chebu

Letos oslavuje Cheb 950. výročí první písemné zmínky. Stejně slavnostní bude také sobotní 14. reprezentační ples města v sálech produkčního centra Kamenná v Chebu. Program začíná ve 20 hodin. Večerem bude doprovázet orchestr Václava Hybše, vystoupí také Taneční skupina Magic Star Cheb, Taneční škola Vladimíra Hány Taneční oddělení ZUŠ Cheb a Skupina historického a divadelního šermu Rectus Cheb. Více najdete zde.

Lyžování na Klínovci

Lyžařský areál Klínovec láká na metr sněhu, večerní lyžování a nově dokončený snowpark s unikátní u-rampou, která byla i díky svým rozměrům označena snowboardisty-profesionály za nejlepší v České republice.

Večerní lyžování se u sjezdařů i snowboardistů setkává s velkou oblibou. Snad i proto, že osvětlená sjezdovka večer dodává lyžování úplně jinou atmosféru. Po 16. hodině využívají sjezdové tratě zejména ubytovaní návštěvníci, ale jezdí sem po práci i množství lidí z okolí. Sjezdovky i díky kvalitnímu zasněžení nabízejí – jarnímu počasí navzdory – přes metr sněhu.

Plzeňský kraj

Tip na výlet – rozhledna na vrcholu Sedla u Sušice

Děti z Plzně a okolí se tento týden radují z jarních prázdnin. Jedno z míst, kam mohou společně s rodiči podniknout výlet, je rozhledna na vrcholu Sedla, vzdáleného šest kilometrů jihovýchodně od Sušice. (celý článek)

Reprezentační ples Plzeňského kraje

Plzeňský kraj letos vsadil na téma muzikálové noci. Atmosféra plesu v Měšťanské besedě v Plzni by měla v pátek přenést návštěvníky stovky kilometrů a desítky let daleko. Hudební program nabídne například vystoupení Jitky Čvančarové nebo Václava Noida Bárty s výběrem muzikálových melodií či Xindla X s kapelou. Více najdete zde.

Zábavný víkend pro děti na sjezdovce

O víkendu bude na šumavském Špičáku probíhat sportovně-zábavný program Milka Funpark, v rámci něhož si mohou děti ale i dospělí vyzkoušet spoustu netradičních atrakcí. Zájemci otestují jízdu na rádiově řízených sněžných skútrech, skákání v pytlích nebo tzv. koulomet, obří prak, kterým se na velkou vzdálenost sestřelují bandasky.

Součástí celé akce jsou i soutěže o zajímavé ceny. Program začíná v 10 hodin a bude probíhat po celý den. Na sjezdovkách je stále okolo 90 cm sněhu. V areálu jsou v provozu všechny vleky, sjezdovky jsou pravidelně zasněžovány. Teploty se drží okolo nuly. Více najdete zde.

Jihočeský kraj

Na Haluškové preteky do Českých Budějovic

Do Českých Budějovic se v pátek sjedou slovenští výtvarníci, herci, hudebníci i spisovatelé a akademici. Začne 12. ročník Dnů slovenské kultury, který potrvá deset dnů. Jeho tradiční součástí budou oblíbené Haluškové preteky - kulinářská soutěž ve vaření halušek. Tentokrát se tato akce uskuteční v hotelu Budweis a s podmalbou muziky z Liptova.

O zahájení se v pátek postará vernisáž děl čtyř slovenských výtvarníků v Radniční výstavní síni. Výstav bude následovat ještě dalších šest - třeba ilustrací Alexandry Švolíkové, fotografií Borise Németha a Judity Csáderové, olejů Kataríny Alexyové a soch Milana Lukáče.

Divadlo SkRAT zve na scénu Loutkohry do Hradební ulice na pánský duševní striptýz nejen pro dámy - Umri, skap a zdochni. Na programu je také pohybové moderní divadlo či česko-slovenské pohádkové představení pro děti. Podrobný program zde.

Královéhradecký kraj

Maškarní na lyžích

V sobotu se v areálu lyžařského vleku Černá Voda - Orlické Záhoří koná maškarní karneval na lyžích. Pro malé lyžníky je program připraven od 16 hodin. Soutěžit se bude také na bobech, o nejlepší masku a večer se můžete těšit na sjezd s loučemi. Další informace najdete zde.

Masopustní průvod

Náves v Ostružnu na Jičínsku ožije v neděli masopustním průvodem s názvem "Masopust Juž nastal." Hudební doprovod zajistí Literácy Jitčín. Program začíná v 14.00 hodin, masopustní průvod bude završen společným hodováním na ostruženské faře. Více najdete zde.

Kraj Vysočina

Blbá blondýna ovládne XIX. ples královny Elišky

Ples královny Elišky patří na Jemnicku mezi významné společenské události. Letošní již 19. ročník ožije v sále jemnické sokolovny v sobotu od 20.30 hodin. Návštěvníci se mohou těšit jak na pestrý hudební zážitek, tak i na doprovodný program a velmi hodnotnou tombolu.

Zahájení plesu si vezme na paškál sama královna Eliška Přemyslovna s doprovodem. V jejím doprovodu bude účastna také šermířská skupina Lucemburk, která má připravena dvě vystoupení v průběhu večera. Organizátoři letos pozvali na moderování celého plesu známou tvář, především z internetu, Ivu Pazderkovou, která se proslavila jako Blbá blondýna. O další doprovodný program se postará žonglér Milan Ošmera. Další informace najdete zde.

Pardubický kraj

Dětský mořský karneval

V sobotu od 14 do 18 hodin potkáte v Litomyšli nespočet pirátů, trosečníků, rybiček a jiných mořských zvířat. V Litomyšli se uskuteční Dětský mořský karneval v Evropském školícím centru. Děti i rodiče, kteří přijdou v maskách, dostanou speciální odměnu. Kromě kapely MIX se můžete těšit na bohatou tombolu a malé překvapení. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

 Masopusty a karnevaly

Sobotní odpoledne v Olomouci bude patřit dětskému masopustnímu karneválku. Od 15.30 do 17 hodin v Domě dětí a mládeže připravili zábavné odpoledne s diskotékou a soutěží o nejoriginálnější masku pro rodiče a děti.

Starší předškoláci si zatančí na maškarním karnevalu v Olomouci v neděli. V budově DDM Olomouc na tř. 17. Listopadu 47 se děti v maskách začnou scházet od 15 do 17 hodin. Kromě her a tancování se můžete těšit na spousty her.

Zlínský kraj

Očekávaný rožnovský Retroples se blíží

Většině lidí se, když uslyší slovo ples, vybaví společenská událost plná zábavy, tance s krásnými ženami. Retroples má své kouzlo hlavně pro milovníky dob minulých. Během jediné sobotní noci se můžete vrátit v čase, proto je často označován jako perla plesové sezóny. (celý článek)

Výstava vína

V sobotu se podívejte do Míkovic na Uherskohradišťsku, kde se v kulturním domě koná výstava vín. Již 23. ročník tradiční koštování vín začne ve 14 hodin. Další informace najdete zde.

Valašská olympiáda

V sobotu se mohou lyžaři v lyžařském areálu Razula zapojit do Valašské olympiády - zábavného zápolení, jehož disciplíny jsou volně a se značnou dávkou recese inspirovány běžným životem prostých Valachů.

Lyžaři si tak mohou porovnat síly například v kličkování mezi lejny (aneb jak vznikly chůdy), házení perel sviním, hodu špalkem či třeba Valašském sprintu hore kopcom. Chybět nebude ani Přetahování o slivovicu, Valachův pivní nácuc nebo klání s mnohoznačně znějícím názvem Grupáčová vyvlíkaná.

Od čtvrtka po celý víkend v Gril srubu Razula zavoní opět gurmánský víkend na téma Středověká hostina. V souladu se společenskými poměry středověku si lyžaři mohou dopřát speciality nejrůznější finanční náročnosti. Pokrmy „pro holotu“ zastupuje ovesná Žebrácká kaše či Chudý hrnec cizrny s klobásou, pro „měšťany“ bude v nabídce Guláš řezníka Krkovičky či domácí sekaná se zelím a bramborem a pro nejnáročnější „pány“ kuchaři připravili býčí žebra s pecnem chleba nebo Kuře hospodského Božkova potírané fernetem. Krajový ráz dodá Středověké hostině také nabídka pravých valašských frgálů.

Jihomoravský kraj

Brněnská místa s jedinečným výhledem na město

Městu Brno se také říká "město uprostřed Evropy" a rozhodně je dominantou nejen jižní Moravy. Spousta míst přímo v Brně nabízí jedinečný výhled na jednotlivé části města. (celý článek)

Mezinárodní den průvodců

O víkendu se otevře veřejnosti v Brně řada památek v rámci oslav mezinárodního dne průvodců. Zájemci se podívají do Staré radnice, projdou si podrobněji nám. Svobody, nahlédnou do Červeného kostela sv. Jakuba a kostela sv. Tomáše a podobně. Vstupenka vyjde na pouhých 30 Kč, ale dopředu je nutné si místo rezervovat, protože jsou skupiny početně omezené. Aktuální informace najdete zde.

Setkání harmonikářů

V sále radnice v Pohořelicích se v sobotu ponesou libé zvuky harmonik. Mají zde od 15 hodin tradiční setkání harmonikáři z celého kraje. Podrobnosti najdete zde.

Putování po sklípcích

Putování po dobšických sklípcích neboli ochutnávka moravských vín přímo ve vinných sklípcích v Dobšicích se koná v sobotu od 10 do 17 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na cimbálovou hudbu, flašinetáře, bohaté občerstvení (pečené sele, zabíjačkové speciality, selská moravská jídla), prodejní výstavu keramiky, ekologické taxi v podobě koňské bryčky a lákavé losování o ceny (láhve vín). Více najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Den otevřených dveří v Minizoo Opava

V neděli dopoledne se veřejnosti otevře Minizoo Opava. Podívejte se na zvířátka a vezměte jim i něco na zub, například ovoce, zeleninu, zrníčka, staré pečivo nebo chleba. Zoo bude přístupná od 9 do 12 hodin. Další informace zde.

Praha

Skvosty a cennosti Národního technického muzea

Letoun prvního českého letce Jana Kašpara, astronomické přístroje z doby působení Tycha Brahe na rudolfínském dvoře, jediný u nás zachovaný dřevěný knihtiskový lis z poloviny osmnáctého století či slavná zpívající fontána z Expa 1958. Nejen tyhle skvosty s poutavým příběhem už od středy nabízí k prohlédnutí veřejnosti Národní technické muzeum. (celý článek)

Cirkus Cirkus Festival 2011 proběhne na pražském Hagiboru

Na Hagiboru v Praze 10 se uskuteční druhý ročník mezinárodního festivalu cirkusového umění Cirkus Festival 2011. Své umění předvede návštěvníkům od 16. do 20. února v sedmi představeních třináct soutěžících.

"Pro návštěvníky chystáme opravdové skvosty a čísla, která převyšují o několik tříd všechny dosud prezentované cirkusové akce, které se kdy v České republice konaly," řekl prezident festivalu Artur Kaiser.

Mezi soutěžícími bude například akrobat na řetězu Roman Konanchuk z Ukrajiny, drezuru paviánů předvede duo Mike a Jörg Probstovi z Německa a vycvičené papoušky Anthonio Zatta z Itálie. Na létajících hrazdách bude skákat čtyřčlenná brazilská akrobatická skupina Costa. Podrobný program najdete zde.

Moravský ples

V prostorách Národního domu na Smíchově se uskuteční v sobotu 55. ročník tradičního Moravského plesu. O zábavu v sálech i na chodbách se postará deset cimbálovek, sedm mužských a dva ženské sbory. "Pozvali jsme typické představitele moravské zábavy, kteří předvedou i hodovní tanec zavádku," podotkl Miroslav Říha, zástupce Slováckého kroužku v Praze. Více najdete zde.

Dotkněte se hvězd v ledovém baru

Dotknout se nebe budou moci návštěvníci ledového baru Cloud 9 sky bar & lounge na střeše hotelu Hilton v Praze na Těšnově. Jedinečná příležitost pokochat se výhledem na noční Prahu se nabízí všem zájemcům, kteří hledají nevšední zážitek. Kdo se bojí, že během pobytu na střeše hotelu zmrzne, nechť se těší na kabátky s kožešinou v eskymáckém stylu, které stylově oblečená obsluha každému zapůjčí.

Za půlhodinový pobyt na střeše, občerstvení v podobě neomezené konzumace Smirnoff Vodka shots, ústřic a šampaňského zaplatí každý 590 korun. Ledový bar se roztaje s příchodem jara, návštěvu nelze tedy dlouho odkládat. Vzhledem k velkému zájmu se doporučuje rezervace předem na tel. 224 842 999 nebo e-mailem na info@cloud9.cz.

Šestý ročník festivalu La Película

V pražském Světozoru se koná festival španělského filmu La Película. K nejzajímavějším titulům patří snímek Tmavý chléb dále pak oceňovaný thriller Pohřbený s hollywoodskou hvězdou Ryanem Reynoldsem v hlavní roli, snímek Biutiful s Javierem Bardemem či cyklus takzvaných býčích filmů.

Speciální část programu přivede na plátno šestici titulů s tematikou býčích zápasů a koridy. Od nejstaršího snímku z roku 1917 až po relativní novinku z roku 2008 tak představí rozličné pohledy na tento svébytný žánr španělské kinematografie. Nejstarší prezentovaný film s názvem Krev a písek patří mezi festivalové perly. Projekci bude doprovázet živá hudba. Filozoficky pojatý Modrý býk z roku 2008 s absencí dialogů nahlíží na býčí zápasy z jiného úhlu pohledu. Více najdete zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám