Hlavní obsah

V Mikulčicích odhalili pamětní desku diviznímu generálu Františku Nosálovi

Novinky, Martin Bílík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 28. září byla v budově obecního úřadu v Mikulčicích slavnostně odhalena pamětní deska rodákovi - diviznímu generálu ing. Františku Nosálovi.

Foto: Miroslav Domanský

Starosta obce Josef Helešic

Článek

Slavnostního odhalení se zúčastnili zástupci obecního úřadu, vnučka divizního generála Jindra Fialová, autor pamětní desky akademický sochař Jaroslav Jurčák a veřejnost.

Před odhalením pamětní desky se slova ujal a přítomné přivítal starosta Mikulčic Josef Helešic. Po jeho přivítání se připojila i vnučka divizního generála Jindra Fialová. Zavzpomínala na svého dědečka, kterého si pamatuje až na sklonku jeho života, kdy byl propuštěn z komunistického vězení.

Po jejím zavzpomínání byla pamětní deska za zpěvu mikuleckých mužáků odhalena.

František Nosál (7. 4. 1879 - 29. 8. 1963) je významný mikulecký rodák ( narodil se v obci Těšice – dnes část obce Mikulčice ).  

Byl účastníkem 1. světové války, kde upadl do ruského zajetí. Poté vstoupil do řad legionářů. Měl hodnost majora, později podplukovníka.

Významný podíl těšického rodáka na přesunu legionářů po sibiřské magistrále byl ohodnocen řadou vyznamenání: např. Řádem sv. Jiří II.stupně, Řádem francouzské čestné legie či Italským a Anglickým válečným křížem.

Po návratu do Československé republiky pracoval na Ministerstvu národní obrany jako přednosta stavebního oddělení. Postupně byl povýšen na plukovníka (1921), brigádního generála (1922) a divizního generála (1928). V období po Mnichovu byl členem vlády generála Syrového jako ministr veřejných prací.  

Po únoru 1948 byl na základě falešného udání odsouzen na 12 let za mřížemi. Po žádosti o obnovu procesu byl rozsudek změněn na 2 roky odnětí svobody.  

Inženýr František Nosál zemřel 29. 8. 1963 a teprve v červnu 1970 byl in memoriam rehabilitován. Urna s jeho popelem je uložena na mikulčickém hřbitově.

Reklama

Výběr článků

Načítám