Hlavní obsah

Tipy na víkend: Svatomartinské víno, Gastrofest a mezinárodní konopný veletrh

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadcházející víkend sice nebude slunečný, přesto stojí za to se vypravit za koštováním Svatomartinského vína, které se bude konat v Praze, Brně, Mikulově, Kutné Hoře, Chebu, Litoměřicích, Svitavách a v Uherském Hradišti. Exotická jídla můžete ochutnávat v Českých Budějovicích na Gastrofestu. Pražský Cannafest představí konopnou kosmetiku, oblečení i stavební materiály.

Foto: Profimedia.cz

V neděli budou mít zájemci první možnost koštovat Svatomartinské víno po celé republice.

Článek
Praha

Svatomartinské slavnosti

V neděli od 10 hodin začnou Svatomartinské slavnosti na Náměstí Jiřího z Poděbrad. Připojí se více než 20 moravských a českých vinařů, nebude chybět tradiční pečená husa, knedlíky, červené a bílé zelí.

Pokud budete procházet v neděli Pražským hradem, budete i zde moci okoštovat Svatomartinské víno. [celá zpráva]

Veletrh starožitností

Od čtvrtka do neděle bude probíhat v Novoměstské radnici veletrh starožitností Antique. Téma podzimního veletrhu se zaměří na vývoj situace na českém a zahraničním trhu s uměním za posledních deset let. Více informací najdete zde.

Umělecké tržiště

V galerii Prádelna Bohnice probíhá od středy do neděle alternativní veletrh současného mladého umění Umělecké tržiště. Ačkoliv se většinou prodávají umělecké kousky v uzavřených společnostech aukčních galerií, absolventi vysokých uměleckých škol představí trochu jiný způsob prodeje za rozumnou cenu v Bohnicích. Více najdete zde.

Více než 130 vystavovatelů na veletrhu Cannafest

Více než 130 vystavovatelů z 18 zemí světa nabídne třetí ročník mezinárodního konopného veletrhu Cannafest, který se koná od 9. do 11. listopadu na výstavišti v pražských Holešovicích. Nově se představí firmy s pěstební technikou z Velké Británie a Spojených států i přední nizozemské semenné banky.

Návštěvníci se mohou těšit i na pestrý doprovodný program s konopným občerstvením, oblečením, kosmetikou nebo stavebními materiály z konopí. Součástí je i třídenní odborná konference Konopí - objevený potenciál, které se zúčastní 25 odborníků z jedenácti zemí. Cílem festivalu je informovat veřejnost o využití konopné rostliny a tím odbourat předsudky.

Středočeský kraj

Karlštejnští ochotníci opět nabídnou Postel pro Anděla

Místní divadelní spolek KOS v pátek 9. listopadu od 19.30 hodin zahraje v karlštejnském podhradí komedii Jaroslava Koloděje Postel pro Anděla. Představení proběhne v divadelním sále restaurace U Janů přímo na náměstí v Karlštejně. Vstupné je dobrovolné. [celá zpráva]

Svatomartinské hody

Ve 12 hodin začínají v neděli Svatomartinské hody v areálu Galerie Středočeského kraje Gask v Kutné Hoře. V unikátních prostorech Jezuitské koleje bude degustace více než 70 druhů mladých a českých Svatomartinských vín. Navíc se můžete těšit na ochutnávku specialit a variací na tradiční svatomartinskou husu v podání Čsl. svazu kuchařů v Praze pod vedením Jaroslava Sapíka. Připraven je i bohatý doprovodný program, který vyvrcholí koncertem Miro Žbirky.

Plešivec s nádhernými výhledy láká k výletu

O víkendu se můžete vydat na podzimní výlet na jeden z významných středočeských vrcholů - a zároveň i vynikající vyhlídkové místo - na Plešivec. Na túru můžete vystartovat z Hostomic pod Brdy - od nádraží se vydat po značce k rozcestníku na náměstí v městečku. Odtud pokračovat po cestě do Běštína kolem opravovaného hostomického pivovaru po zelené značce. [celá zpráva]

Za vzácnými drahými kameny do Berouna

Broušené křišťály, záhnědy, citríny z nalezišť na Vysočině, zkamenělá dřeva, opály či barevné turmalíny je možné vidět na výstavě v Muzeu Českého krasu v Berouně do 18. listopadu. [celá zpráva]

Jihočeský kraj

Na Gastrofestu v Českých Budějovicích můžete ochutnat pakoně i antilopu

Švestkové knedlíky vysázené do třímetrové homole, 2,5 metru velká pizza nebo tabule prostřená jako v Titaniku, to vše slibují organizátoři 16. ročníku gurmánského festivalu Gastrofest. Na českobudějovickém výstavišti se bude konat od 8. do 10. listopadu. Připravena bude také kuchařská aréna a finále soutěže Český kapr. [celá zpráva]

Plzeňský kraj

Atmosféra nákupů v Plzni devatenáctého století

Víte, kdo byl forman nebo hokynář? Co prodávali obchodníci koloniálním zbožím? Nejen to se dozvíte na výstavě, kterou pro vás připravili pracovníci Národopisného muzea Plzeňska. Otevírá se ve čtvrtek a potrvá do 7. dubna. [celá zpráva]

Karlovarský kraj

Hrad Vildštejn ve Skalné

Na Chebsku se ukrývá poklad - románský hrad Vildštejn ve Skalné. Založen byl roku 1166 a je jedním z nejstarších hradů na Chebsku. Některé části objektu jsou zrekonstruované a obnova sídla dále pokračuje. Návštěvníci si od listopadu do dubna mohou projít muzeum hasičské techniky o víkendech od 12 do 16 hodin s průvodcem. Během roku se tu koná řada akcí, které vás vtáhnou do středověku. Více informací najdete zde.

Svatomartinské posvícení v Chebu

V neděli se můžete přijít podívat na Svatomartinské posvícení v Chebu. Od 13 do 16 hodin je připraven doprovodný program. Děti si mohou projít farmářskou stezku, v podhradí se můžete v 16 hodin vydat na lampiónový průvod svatého Martina. Podrobnější informace najdete zde.

Ústecký kraj

Svatomartinský den

V neděli můžete přijít okoštovat Svatomartinská vína na Hrad Litoměřice. Akce začíná v 11 hodin svěcením vína biskupem. Za vstupné 250 korun je zahrnuto pět vzorků vína a občerstvení. Dopředu si raději rezervujte místo. Samotná ochutnávka začíná ve 13 hodin v předsálí hradu. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Dětský zámecký bál

Na neděli si připravili pro nejmenší Dětský zámecký bál v DMM Sluníčko v Lomnici nad Popelkou. Připraveny jsou kromě tance, písničky, soutěže a přijdou také členové královské rodiny. Děti mají vstup zdarma, rodiče zaplatí 20 korun. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Nejhezčí pohled na Krkonoše je z Mladých Buků

Za podzimními barvami a zvlněnou krajinou se můžete vydat do Mladých Buků u Trutnova. Městys s necelými dvěma a půl tisíci obyvatel v podhůří Krkonoš je ideálním místem pro rekreaci v každé roční době. Právě v tomto kraji leží Vlčice s legendární osadou Hrádeček, kde to tak miloval Václav Havel. Tady si kromě obvyklých atrakcí, jako je bobová dráha, lanový park a bike park, můžete zahrát golf či si v zimě zalyžovat. [celá zpráva]

Pardubický kraj

Svatomartinské slavnosti

V neděli můžete přijít ochutnávat Svatomartinské víno do Svitav. Program začíná v 11:11 v parku Jana Palacha na náměstí Míru a chybět nebude ani svatý Martin na koni. Připraveno je divadlo, ohňová show, občerstvení a bílá, červená i růžová vína.

Vysočina

Sv. Martin vjede na bílém koni už popatnácté do Jihlavy

Svatý Martin se svou družinou vjede na svůj svátek v neděli 11. listopadu na bílém koni už popatnácté do Jihlavy. V historické bráně Matky Boží se světec objeví krátce po setmění v doprovodu kejklířů, vojáků, nosičů dýní a hus a selských žen rozdávajících martinské rohlíčky s mákem. Tradiční akci zakončí na Masarykově náměstí ohňostroj.

Svatomartinský průvod navazuje na dávnou tradici, popsanou v lidových pověstech z Jihlavy a okolí. Podle pověsti přijel svatý Martin do města na bílém koni a kováře u městské brány požádal, aby koni okoval přední nohu. Kovář žádal tři groše, Martin však měl jenom dva, protože ostatní rozdal chudým. Martin přikázal koni, ať kováři vrátí, co nemůže zaplatit, kůň zvedl nohu a podkova spadla na zem. Kovář se zalekl a pozval jezdce na večeři. Jeho žena napekla koláče plněné mákem, jimž dala tvar podkovy. Od té doby se v Jihlavě na svatého Martina pečou martinské rohlíčky.

Jihomoravský kraj

Do Brna na bílém koni přijede herec Martin Trnavský

Týden plný dobrého vína, husích pokrmů a zábavy přinese letos návštěvníkům Brna celou řadu novinek. Centrem gurmánské přehlídky a bohatého kulturního dění se ve dnech od 11. do 17. listopadu stane nejen náměstí Svobody a brněnské restaurace, ale také Městské divadlo. [celá zpráva]

Ústav přístrojové techniky Akademie věd se otevře návštěvníkům

V rámci dvanáctého ročníku festivalu Týden vědy a techniky nabídne brněnský Ústav přístrojové techniky (ÚPT) Akademie věd možnost vejít na toto pracoviště a prozkoumat jeho taje. Dny otevřených dveří proběhnou ve čtvrtek a v pátek v Brně. [celá zpráva]

Svatomartinský Mikulov nenabízí jen mladá vína

Od 9. do 18. listopadu ožije Mikulov bohatým programem Svatomartinských slavností. Pro návštěvníky jsou připravena mladá vína a husí speciality, ale také zábava a kulturní nabídka, zvláště mimořádně zpřístupněné památky. [celá zpráva]

Olomoucký kraj

Výstava v Prostějově přibližuje Járu Cimrmana

V pondělí se otevřela výstava věnovaná českému fiktivnímu géniovi Járovi Cimrmanovi ve Špalíčku Muzea Prostějovska. Návštěvníci se mohou těšit zejména na historické fotografie či plakáty. Část expozice je vzpomínkou na režiséra Ladislava Smoljaka, jenž v roce 2010 zemřel. Výstava potrvá do 13. ledna příštího roku.

Zlínský kraj

Přehlídku Slovácko v tradici nabízí Uherské Hradiště

Uherské Hradiště bude 11. listopadu hostit již III. přehlídku Slovácko v tradici. Těšit se můžete na pestrobarevné kroje i tóny cimbálu, jarmark tradičních řemesel, řemeslné dílny i ochutnávku lahodných vín. [celá zpráva]

Přehrada Bystřička se otevře návštěvníkům

Jedna z nejstarších tuzemských vodních nádrží v ČR, přehrada Bystřička na Vsetínsku, otevře svou hráz pro veřejnost. Zájemci se mohou přijít podívat na běžně nepřístupné prostory v sobotu od 9 do 14 hodin. [celá zpráva]

Slavnosti Svatomartinského vína

V neděli bude před jedenáctou hodinou dopolední na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti zahájen slavnostní obřad žehnání Svatomartinského vína. Do povolaných rukou předá nové víno svatý Martin na bílém koni v doprovodu krojované chasy.

Muzeum jihovýchodní Moravy chystá Den řemesel i husí soutěž

Muzeum jihovýchodní Moravy se rozloučí se svým stávajícím sídlem, zlínským zámkem, pro veřejnost v neděli. Se zámkem se muzejníci rozloučí velkolepě - Dnem řemesel, průvodem sv. Martina a kreativní husí soutěží. Autoři programu mysleli samozřejmě nejvíc na děti. [celá zpráva]

Ve Zlíně můžete nahlédnout do 21 zemí na festivalu outdoorových filmů

Ve čtvrtek 8. listopadu začíná Mezinárodní festival outdoorových filmů 2012 ve Zlíně. Zahájení proběhne ve Velkém kině v 19:30 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na snímky plné adrenalinu a nespoutané přírody z 21 zemí světa. Akce potrvá do 11. listopadu. [celá zpráva]

Moravskoslezský kraj

Výlet na Bezručovu vyhlídku

Kopřivnice a její okolí nabízí podzimní vycházky nejen do přírody, ale i do zajímavých míst přímo ve městě. Jedním z nich je nově zbudovaná Bezručova vyhlídka přímo nad Kopřivnicí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám