Hlavní obsah

Svatomartinská vína s vůní a chutí ovoce se budou koštovat v Mikulově i Praze

Novinky, lap

Letošní Svatomartinská vína jsou hravá, s výraznou vůní i chutí ovoce. Všechna vína už prošla hodnocením odborné komise, nakonec byla tato značka udělena 380 vzorkům. V přepočtu na lahve můžeme na trhu očekávat 2 193 000 lahví Svatomartinských vín od 122 vinařů a vinařských firem. V neděli budou mít zájemci první možnost koštovat tyto druhy po celé republice.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Svatý Martin přijede na bílém koni do Brna, Uherského Hradiště, Čejkovic i Hustopečí.

Článek

Díky ideálnímu průběhu léta dozrály hrozny ve výjimečné jakosti. Můžeme se proto těšit na svěží, ovocná, harmonická, příjemně pitelná bílá a růžová vína s decentní kyselinkou a jemným aromatickým profilem.

„Müller Thurgau bude svěží ovocný s jemně grepfruitovo-broskvovým aroma, Veltlínské červené rané potěší tóny zahradního ovoce, zralého banánu a lesního medu a Muškát moravský přinese do podzimních Svatomartinských vín nádech teplých krajů v tónech tropického ovoce, pomerančů a mandarinek s jemným muškátovým podtónem,“ prozradil hlavní charakteristické rysy bílých odrůd letošních Svatomartinských vín Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra a organizátor hodnocení.

Foto: Profimedia.cz

Růžová vína jsou stále populárnější a stále častěji se objevují i mimo letní měsíce. Své místo mají také mezi Svatomartinskými víny. „Růžová Svatomartinská vína si letos ponesou nádech ostružin, jahodové marmelády, malin a lesního ovoce,“ přibližuje dále své dojmy z prvního kola hodnocení Marek Babisz.

„Červená vína budou obecně hravá, příjemně ovocitá, se sametovým koncem. Vůně a chuť u odrůdy Svatovavřinecké budou připomínat čerstvě uvařená povidla, sušené ovoce či zralou višeň, odrůda Modrý Portugal zaujme tóny přezrálých hrušek, černých třešní a květin,“ uzavírá sommelier.

Roku 1995 byla registrována značka "Svatomartinské" a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Ten v letošním roce již poosmé společně s Národním vinařským centrem organizuje propagaci těchto vín pod jednotným logem.

Kde letos 11. listopadu můžete ochutnat Svatomartinské víno
Brno
Úderem 11. hodiny dne 11. 11. proběhne pod taktovkou vinařského fondu tradiční největší Svatomartinský košt na brněnském náměstí Svobody. K oslavám se také přidají na náměstí restaurace, kde se budou konat Svatomartinské hody.
Slavkov u Brna
Svatý Martin přijede v neděli na zámek Austerlitz ve Slavkově u Brna na 11. hodinu. S ním se začnou koštovat také letošní vína.
Praha
V 10 hodin začnou Svatomartinské slavnosti na Náměstí Jiřího z Poděbrad. Připojí se více než 20 moravských a českých vinařů, nebude chybět tradiční pečená husa, knedlíky, červené a bílé zelí.
Pokud budete procházet v neděli Pražským hradem, budete tu moci okoštovat Svatomartinské víno.
Kutná Hora
Ve 12 hodin začínají v neděli Svatomartinské hody v areálu Galerie Středočeského kraje Gask v Kutné Hoře. V unikátních prostorech Jezuitské koleje bude degustace více než 70 druhů mladých a Svatomartinských českých vín. Navíc se můžete těšit na ochutnávku specialit a variací na tradiční Svatomartinskou husu v podání Čsl. svazu kuchařů v Praze pod vedením Jaroslava Sapíka. Připraven je i bohatý doprovodný program, který vyvrcholí koncertem Miro Žbirky.
Mikulov
Od 16 hodin v neděli budou v Gajdošově sále zámku v Mikulově světit vína ročníku 2012 při příležitosti svátku sv. Martina - patrona vinařů. Slavnostní obřad svěcení vína provede s pověřením vedení kolegiátní kapituly u sv. Václava v Mikulově jeho důstojnost Pavel Pacner. Akce je určena pro širokou vinařskou veřejnost, milovníky a přátele vína.
Uherské Hradiště
V neděli bude před jedenáctou hodinou dopolední na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti zahájen slavnostní obřad žehnání Svatomartinského vína. Do povolaných rukou předá nové víno svatý Martin na bílém koni v doprovodu krojované chasy.
Hovorany (okr. Hodonín)
Místní sokolovna v Hovoranech slavnostně otevírá mladá Svatomartinská vína 11. listopadu od 11 hodin a 11 minut. Od 13 hodin bude následovat ochutnávka mladých vín od místních vinařů. Po celou dobu akce bude hrát cimbálová muzika a návštěvníci se mohou těšit na pečenou husu.
Čejkovice (okr. Hodonín)
Na nádvoří hotelu Zámek v Čejkovicích slavnostně zahájí prodej v neděli v 11 hodin. Mladým vínům požehná sv. Martin na koni za doprovodu mužského pěveckého sboru Révokaz z Čejkovic.
Hustopeče (okr. Břeclav)
Mladá vína a husí speciality můžete ochutnat 11. listopadu na Dukelském náměstí v Hustopečích. Přijede také Martin na bílém koni.
Ústí nad Labem (12. listopadu)
V pondělí 12. listopadu se v Ústí nad Labem na Lidickém náměstí od 11 hodin konají Svatomartinské slavnosti 2012.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám