Hlavní obsah

Tipy na víkend: Betlémské hvězdy, mistrovství v drytoolingu a večery při svíčkách

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu si můžete projít adventní trhy a pokochat se vánočními stromy, které zdobí téměř každé město. Nebo se vydejte do nejbližší hvězdárny - v Praze, Českých Budějovicích i Ostravě, připravili pořady o betlémských hvězdách. Brno ovládne adrenalinové mistrovství v drytoolingu. Hrady a zámky se při svíčkách otevírají se speciálními vánočními programy.

Foto: Profimedia.cz

Na víkend si hvězdárny připravily pořady a pohádky o betlémské hvězdě.

Článek
Středočeský kraj

Zámek v Hořovicích zve na Andělské zvonění a vánoční koncert

Adventní prohlídky na zámku v Hořovicích vstupují pomalu do finále. Tento týden je vidělo již tisíc návštěvníků. Navštívit můžete vánoční koncert i Andělskou poštu. (celý článek)

Do Rožmitálu za Rybovým hitem - Českou mší vánoční

Jan Jakub Ryba nemohl tušit, že skládá doslova hit, když komponoval svou Českou mši vánoční. Třebaže na nás ze všech stran útočí Merry Christmas a Jingle Bells, mše začínající Hej mistře! Vstaň bystře je to nejhezčí pro vánoční atmosféru blížících se svátků. Je to melodie na Štědrý den. (celý článek)

S kamerou na cestách: Až na vrchol šikmé a rozpolcené věže

Zní to tajuplně, málem dramaticky, ale výstup na pozoruhodnou a věky i lidskou činností poznamenanou věž proběhne docela v klidu. Patří k areálu hradu Michalovice a je jeho ozdobou i vítaným místem dalekého rozhledu. (celý článek)

Liberecký kraj

Liberecké svátky

V sobotu od 17 hodin vystoupí dechový orchestr ZUŠ Liberec pod vedením dirigenta Graziana Sanvita v libereckém Novém magistrátu. Na neděli od 18 hodin je připraven 3. adventní koncert v obřadní síni radnice s tradičním vánočním vystoupením folk-rockové skupiny Jarret.

Terarijní trhy

Pokud máte doma rybičky nebo jiné zvíře a přemýšlíte, jak vylepšit jejich terárium, pak se vydejte na Liberecké terarijní trhy do Centra Babylon. Prodej i nákup terarijních a jiných exotických zvířat, akvarijní ryby, akva-tera technika, krmný hmyz, hlodavci, literatura, bezplatné veterinární poradenství bude probíhat v sobotu od 9 do 12 hodin.

Ještěd

Udělejte si výlet na vrchol Ještědského hřbetu, kde stojí slavný horský hotel s vysílačem Ještěd. Věž byla oceněna mezinárodní architektonickou cenou a nabízí jedinečný pohled na Liberec a do okolí. Pokud máte lyže nebo snowboard, můžete využít nedalekého lyžařského střediska.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Ještěd

Výstava Betlémů

V Rychnově u Jablonce nad Nisou mají do 17. prosince výstavu Vánoční Betlém v síni Městského úřadu. Návštěvníci si mohou přijít prohlédnout například háčkovaný betlém každý den vždy mezi 9 - 11 a 14 a 16 hodinou. Podrobnosti najdete zde.

Křest nového DVD o vypuštění orlosupa

Vrcholem druhé adventní večerní prohlídky, která se v Zoo Liberec uskuteční v pátek od 17 do 19 hodin, bude křest nového DVD o vypuštění mláděte orlosupa bradatého (Gypaetus barbatus) Eleny v italských Alpách. DVD doplňuje sérii o návratu těchto úchvatných dravců do přírody.

Slavnostní akt se uskuteční v 17.15 hodin v pavilónu žiraf, kde se bude také DVD promítat. Dále bude připraveno tradiční koupání slonů v 17.45 hodin, procházka zvířecí kuchyní, osvětlené pavilóny s ukázkami přírodnin a také krmení a cvičení lachtanů od 18.30 hodin. Stejně jako v předchozích letech se děti do 15 let dostanou při večerní prohlídce do zoo zdarma, pokud přinesou nové a nepoužité školní potřeby pro děti v Burkině Faso v rámci projektu Pomozme budoucnosti. Podrobnosti najdete zde.

Ústecký kraj

Nejdelší lanovka bez podpěrných sloupů

Nová lanová dráha v Ústí nad Labem, nejdelší v Česku bez podpěrných sloupů, která spojuje Obchodní centrum Forum s tradičním výletním cílem, zámečkem Větruše, byla v úterý poprvé spuštěna pro cestující. (celý článek)

Oživlé prohlídky

O víkendu se na zámku Ploskovice uskuteční zajímavé prohlídky v duchu Vánoc. Zámecké interiéry se otevřou na tři hodiny v 15 hodin. Organizátoři doporučují včasnou rezervaci. Další informace najdete zde.

Plzeňský kraj

Hrad Rabí

Sobotní večer se na hradě Rabí rozsvítí svíce a rozezní viola s harfou a loutnou. Vánoční koncert Jany Lewitové (viola, harfa, zpěv) a Lenky Mitášové (loutna, zpěv) navodí adventní atmosféru. Začátek je ohlášený na 18 hodinu v hradní konírně. Další podrobnosti hledejte zde.

Hrad Švihov

Na zámku Švihov probíhá víkendová výstava „Hučí mi v úlu…“ o včelách, historii včel a včelařství, o vosku a medu i souvisejících řemeslech. Pokud nestihnete Švihov tuto neděli, nevadí, expozice potrvá přes vánoční svátky až do ledna následujícího roku. Výstavu bude provázet pečení perníčků, ruční výroba svíček, vaření čaje s medem, medovník a ochutnávky dalších výrobků z medu. Každou neděli po vernisáži před Vánoci plánují na Švihově tématickou přednášku k výstavě. Podrobnosti najdete zde.

Klášter Kladruby

Klášterem Kladruby se ponesou vánoční písně a tradiční spirituály. V kostele Nanebevzetí Panny Marie začne koncert skupiny Wyjou od 18 hodin. Vstupné je dobrovolné. Informace najdete zde.

Nebílovy z perníku a marcipánu

Zámek Nebílovy si můžete prohlédnout i z výšky - prohlídkový okruh zámku oživil model zámku z perníku a marcipánové polevy. Vytvořili jej žáci 8.třídy ZŠ v Nezvěsticích v rozměrech cca 80 x 40 x 40 cm. Model je umístěn v rodinné černínské jídelně zámku Nebílovy a je jedním z magnetů letošních Adventních prohlídek zámku. Prohlídky nebílovského zámku se konají o adventních víkendech vždy v 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 a 16.00 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na svařák v ceně vstupenky. Více najdete zde.

Plzeňané vyrobili betlém s 431 postavičkami

Už 431 postaviček různých podob a velikostí vyrobili za posledních deset let Plzeňané pro velký plzeňský betlém. Každoročně je vystaven v předvánoční době v mázhauzu radnice v Plzni spolu s vánoční výstavou a svoji postavičku do něj může při dodržení pár základních pravidel dodat kdokoli.

Tvůrci figurek nemusejí šetřit fantazií. Lze tvořit svoje vlastní podobizny či postavičky, které autory nějak připomínají - mohou tak představovat i jejich zájmy, nápady, pocity a záliby. Fantazii se meze nekladou a tvůrci mohou sáhnout po dřevu, moduritu, papíru, keramice, sklu, cínu či dalších trvanlivých materiálech. Jedinou podmínkou je, aby figurky byly alespoň 20 centimetrů vysoké, trvanlivé a aby mohly samostatně stát.

Kromě betlému je v mázhauzu radnice k vidění vánoční výstava, která mimo jiné seznamuje lidi se svatými - Barborou, Mikulášem, Ambrožem a Lucií. Představuje tradice spojené s jejich jmény. Vánoční program v Plzni zahrnuje také trhy na náměstí nebo stánek vánoční pošty, která nabídne otisk razítek s originálním ježíškovským pozdravem.

Jihočeský kraj

Meditace s varhanami ve Studené

Milovníci varhanní hudby a mluveného slova si přijdou na své v pátek, kdy se ve Studené bude konat varhanní koncert Jitky Čudlé. Josef Čudlý přednese meditativně laděné texty vztahující se k adventu, které nabídnou možnost zamyšlení. Koncert se uskuteční v kostele sv. Prokopa od 17 hodin. Další informace hledejte zde.

Zvonkový průvod

V sobotu se rozezní v Táboře zvonky a zvonečky, připravuje se Zvonkový průvod. Sraz je v 16 hodin na Tržním náměstí. Nezapomeňte vzít sebou zvonky, zvonečky a světýlka. Průvod zakončí soutěž o nejhezčí zvonek na Žižkově náměstí. Od 17 hodin je pak připraveno divadelní představení Na káře do Betléma. Více najdete zde.

Pohádky a návštěvy Vesmíru

Celodenní program pro malé i velké návštěvníky na českobudějovické hvězdárně proběhne v sobotu od 10 do 21 hodin. Připraveny jsou pohádky pro děti i pořady o zatmění Slunce. Podrobný program najdete zde.

Královéhradecký kraj

Barunčiny Vánoce

V České Skalici se o víkendu vrátí do času Barunky Boženy Němcové. Barunčina škola bude vyzdobená dětskými obrázky z výtvarné soutěže "Ptačí svět", navíc nebudou chybět inspirace pro vánoční výzdobu, dobový nábytek a předměty minulých století, adventní a vánoční zpívání, výroba drobných dárků vlastníma rukama, hospůdka s domácím pečivem, punčem a jinými dobrotami. V sobotu se zde také uskuteční jarmark lidových řemeslníků a ukázky jejich práce. Další informace najdete zde.

Vánoční punč na Hrádku u Nechanic

Vánoční zvyky, tradice a historickou vánoční výzdobu vám představí na Hrádku u Nechanic. Bude zpřístupněna zámecká kuchyně, kde si můžete již navodit vánoční náladu při popíjení pravého zámeckého anglického punče, anglického čaje nebo dobré kávy a ochutnat vánoční cukroví. Další informace zde.

Kraj Vysočina

Vánoce na zámku

V Jaroměřicích nad Rokytnou připravují na víkend tradiční Vánoce na zámku. Tématem vánoční výstavy jsou letos "Sladké vánoce" a bude pojednávat o historii pečiva. Oba dva dny budou na zámku řemeslnické trhy, kde si budete moci nakoupit také výrobky z chráněných dílen. V rámci kulturního programu vystoupí soubor dětí ZŠ Otokara Březiny, teátr Víti Marčíka uvede hru Setkání před Betlémem a jaroměřické ochotnické divadlo pohádku Tři braši. Podrobnosti najdete zde.

Zabijačkové hody v pivovaru z Postřižin

Vepřovou zabijačku budou mít v sobotu v Dalešickém pivovaru, který se proslavil ve filmu Postřižiny. Milovníci zabijačkových pochoutek si pochutnají na jitrnicích zapečených s hermelínem, mozečkové míchanici i guláši. Zabijačka bude probíhat na nádvoří pivovaru a po celý víkend budou pro návštěvníky připraveny vepřové hody. Podrobnosti zde.

Pardubický kraj

Skuteč, město obuvi a kameníků

Obuv a kvalitní žula, dva druhy zboží, které v minulosti proslavily městečko Skuteč. To leží zhruba patnáct kilometrů severovýchodně od Hlinska a ačkoliv není nejvyhledávanějším turistickým cílem, může se stát zajímavou zastávkou na našem putování severní částí Českomoravské vysočiny. (celý článek)

Předvánoční pohlazení v perníkové chaloupce

Perníková chaloupka v Rábech u Kunětické hory připravila na víkend akci s názvem Předvánoční pohlazení, kde se představí řezbáři s tvůrčí dílnou a trampské kapely Půl-La a Fajado. Podrobnosti hledejte zde.

Olomoucký kraj

Tradiční zvyky

Zámek Náměšť na Hané připomene tradiční zvyky. Večerní adventní prohlídky ve vánočně vyzdobeném sídle se konají v sobotu a v neděli od 17 hodin. Podrobnosti zde.

Animovaný filmový festival

Od čtvrtka do neděle probíhá 9. ročník filmového festivalu Přehlídka animovaného filmu Olomouc (PAF), který se každoročně koná v prostorách bývalého jezuitského konviktu, nynějšího Uměleckého centra Univerzity Palackého v Olomouci.

Jedná se o jediný tuzemský festival svého druhu, který se zabývá animací v kontextu výtvarného umění a kinematografie. Letošními hlavními hosty festivalu budou Carsten Nicolai aka Alva Noto a Peter Greenaway. Podrobný průběh festivalu najdete zde.

Na Šternberku si vyzkoušíte vánoční techniky

Mnohé vánoční techniky si mohou v sobotu vyzkoušet návštěvníci hradu Šternberk na Olomoucku při tradičním dětském vánočním jarmarku. Děti i jejich dospělý doprovod se mohou věnovat například zdobení perníčků, výrobě svíček či marcipánového cukroví.

Akce se koná v reprezentačních společenských prostorách v přízemí, nádvoří ovládnou kováři i řezníci, kteří nabídnou dobroty z domácí zabíjačky.

Návštěvníci hradu si mohou prohlédnout také výstavu Liechtensteinská dominia střední Moravy, která prezentuje historii tohoto šlechtického rodu.

Zlínský kraj

Zámecké adventní kouzlení

Zámek Vsetín bude v neděli patřit oblíbené akci: Zámeckému adventnímu kouzlení. Návštěvníci se můžou těšit na jarmark rukodělných výrobků, vánoční tvoření a věštění, živý betlém a hudbu v podání kapely Darebend. Akce proběhne od 14 do 18 hodin, pořadatelem je Muzeum regionu Valašsko.

V den Zámeckého adventního kouzlení budou otevřené nové národopisné expozice Od kolébky po rakev a Putování Valašskem a jeho tradicemi. V Zámecké galerii bude probíhat happening k umělecké výstavě Hračky aneb Úplně vážná hra, jehož součástí bude i soutěžní disciplína – hra na schovávanou.

Na své si na vsetínském zámku přijdou i milovníci koní, kteří se budou moci projíždět parkem, i příznivci hvězdné oblohy, pro něž si místní hvězdáři připravili vesmírnou projekci. Všechny ostatní expozice, výstavy a zámecká věž budou volně přístupné. Informace najdete zde.

Vánoční trhy se zabíjačkovými lahůdkami

V Otrokovicích zavoní na vánočních trzích zabíjačkové lahůdky přímo z kotle. Návštěvníci si mohou také zakoupit výrobky klientů ze sociálně terapeutické dílny. Na náměstí 3. května proběhnou trhy v pátek od 14 hodin a v sobotu od 9 až do 18 hodin. Další informace najdete zde.

Karlovarský kraj

Jazzový koncert

Jazzový undergroundový koncert Nezahráli v podání chebských divadelníků a jejich přátel začne v sobotu v 21 hodin. V Jazzové kavárně PCK v Chebu vystoupí David Beneš, Tomáš Cimický, Martin Jurajda, Zuzana Kasíková, Petr Konáš, Pavel Kubín a jako host večera Jana Štromská. Další informace hledejte zde.

Adventní koncert

Třetí adventní neděli zahraje ve Františkánském kostele v Chebu Tomáš Kočko & Orchestr s world music inspirovanou moravskou tradiční hudbou. První tóny začínají v kostele v 18.00 hodin. Podrobnosti najdete zde.

Chebské náměstí

V pátek bude od 16.00 hodin hrát na vánočním tržišti v Chebu country kapela Crazy Band. V sobotu na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad se bude na tržišti od 14 hodin hrát Vánoční pohádka a poté se mohou děti přesunout do galerie výtvarného umění, kde od 15.30 probíhají Pohádkové adventní podvečery. V neděli bude tržiště od 14 hodin patřit hudebnímu a divadelnímu spolku Sampre Salve. Podrobnosti najdete zde.

Jihomoravský kraj

Vyhlídková věž brněnské radnice

Letos v rámci adventu a předvánočních akcí kulturního centra je otevřena vyhlídková věž Staré radnice v Brně. Nabízí jedinečný pohled na zasněžené město. (celý článek)

Hračky z minulého století zaplnily galerii v Mikulově

S čím si hráli rodiče nebo babičky a dědečkové dnešní generace dětí? To ukazuje výstava Hračky a panenky za posledních 50 let, kterou hostí Městská galerie v Mikulově. (celý článek)

Co rok dal

Sbírky Památníku písemnictví na Moravě se rozšířily o další pozůstalosti moravských osobností a sbírkové předměty, z nichž některé si můžete prohlédnout na malé, tradiční prosincové výstavě Co rok dal. Představí ukázky z pozůstalosti středoškolského profesora češtiny a angličtiny, filologa, překladatele a autora prací z oblasti moravské historie a vlastivědy Františka Kleina. K vidění bude také šavle středoškolského profesora, která je vzpomínkou na významného moravského sociologa, filozofa, religionistu, politologa a literáta Inocence Arnošta Bláhu.

Nové přírůstky v oblasti výtvarných děl zastoupí např. ilustrace a grafiky Oldřicha Tomana nebo materiály vztahující se k činnosti akademického malíře, grafika a ilustrátora Petra Dillingera. Patří mezi ně sběratelské listy ex libris, výstřižky, soubory pohlednic, plakáty a pozvánky na výstavy, bibliofilie ad. Výstava potrvá do 2. ledna 2011. Podrobnosti o památníku najdete zde.

Chřiby mají první trasu pro běžkaře

Chřiby, jedna z nejkrásnějších přírodních oblastí Zlínského a Jihomoravského kraje, turisty lákají v zimě na trasu pro běžkaře. Díky úsilí Lesů ČR zde vznikla vůbec první vyznačená lyžařská běžecká trasa.

Celkem 45 kilometrů dlouhá trasa začíná u železničního nádraží v Bohuslavicích u Kyjova, vede přes Moravanské louky, parkoviště u Křížku, pískovcové skalisko Kozel a zříceninu Stříleckého hradu. Dále pokračuje přes motorest Samota, Buchlov kámen, Brdo, Bunč, Komínské skály a Budačinu. Konec lyžařské trsy se nachází u lávky pro pěší přes řeku Moravu u Otrokovic, na okraji lesa s názvem Tresný.

Mistrovství republiky v drytoolingu

V sobotu se na umělé stěně v Olympia parku v Brně odehraje Mezinárodní mistrovství České republiky v drytoolingu. Největší venkovní lezecká stěna v Evropě bude poprvé od svého zprovoznění v květnu hostit významný závod. V sobotu se zde utkají nejlepší čeští lezci a lezkyně a porovnají své síly s konkurencí ze zahraničí.

Sami horolezci o drytoolingu mluví jako o obtížné disciplíně, kdy se na zimní skálu bez ledu vydávají s mačkami a cepíny jako při lezení na ledu. Takové lezení vyžaduje obrovskou kondici a gymnastické dovednosti.

Mistrovství se člení na dva samostatné závody – na obtížnost a na rychlost. Na obtížnost lezou zvlášť muži a ženy, první kolo je kvalifikační a postupuje se z něj do druhého, finálového kola. Při závodě na rychlost po jednom tréninkovém pokusu následuje ostrý závod, kde závodníci lezou v párech, pomalejší vypadává. Vítězové se pak utkávají mezi sebou, mezi posledními dvěma se pak ve finále rozhodne o celkovém prvenství. Program bude probíhat od 8 do 20 hodin, přesný rozvrh najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Sbírka historických mlýnků

Litinový mlýnek na obilí z Filadelfie starý 124 let. Mlýnek se židovskou hvězdou, na kterém se drtily obilniny začátkem dvacátého století, či litinové mlýnky značky Peugeot, které firma vyráběla dříve než automobily. Takové skvosty zahrnuje sbírka Eduarda Riedla, zakladatele ostravského Muzea Mlejn. Pět desítek převážně historických mlýnků chce sběratel představit veřejnosti. Nová muzejní expozice, kde si lidé budou moci některé mlýnky i vyzkoušet, je otevřená od listopadu.

Litinové, železné i dřevěné mlýnky, ale také šrotovníky či kamenná žarna vyzdobí prostor původního ostravského mlýna z roku 1886, v němž třiašedesátiletý sběratel vytvořil před rokem muzeum věnované mlynářství na Ostravsku. Podle něj málokdo ví, jak velkou mělo v regionu tradici. Podrobnosti o muzeu najdete zde.

Za vánoční kometou do hvězdárny

V sobotu zajděte do Hvězdárny a planetária Johanna Palisy v Ostravě, kde se dalekohledy a pohádky zaměří na hvězdy a komety. Od 14 hodin je připravena pohádka pro děti od 7 let a od 16 hodin přednáška o vánočních kometách. Další informace najdete zde.

Praha

Procházka po Kampě, druhém nejpřitažlivějším ostrově světa

Pražská Kampa se umístila druhá v žebříčku turisticky nejvděčnějších městských ostrovů světa, který sestavila internetová cestovní firma VirtualTourist. Vydejte se na příjemnou procházku po druhém nejpřitažlivějším ostrově na světě. (celý článek)

Svařák na vánočních trzích

Deník Právo prošel pět největších vánočních trhů v Praze, aby zjistil, že nejlevnější svařené víno mají u Anděla, nejlepší na Palackého náměstí, trdlo je nejlevnější na náměstí Míru a nejvíce ochutnávek nabízejí stánkaři na Václavském náměstí. (celý článek)

Narozeniny Moji a ornitologická vycházka

Pražská zoo připravila na sobotu ornitologickou vycházku za zimními obyvateli Vltavy. Vyráží se v 8.30 hodin od hlavního vchodu do zoo. Organizátoři doporučují dalekohledy s sebou.

Moja zve všechny v neděli na oslavu svých šestých narozenin. Od 14 hodin je připravena soutěž, při které se budou sbírat staré mobily na projekt Pomáháme gorilám. Na večer jsou pak připraveny večerní prohlídky vždy od 17, 17.30 a 18 hodin. Podrobnosti najdete zde.

Betlémy v Jindřišské věži

Jindřišská věž stojí u kostela sv. Jindřicha a Kunhuty v Jindřišské ulici v Praze jako samostatná zvonice po vzoru italských campanill. Byla postavena v letech 1472 až 76 a patřila i s celým okolím řádu křižovníků s červenou hvězdou. Přijďte si prohlédnout desetipatrovou Jindřišskou věž s výtahem, kde každé patro má své tajemství.

Na konci roku 2001 byla započata vestavba do Jindřišské věže. Ve věži vzniklo deset pater vybavených klimatizací a moderním osvětlením, schodiště a rychlovýtah. Po rekonstrukci koncem 19. století dosahuje zvonice výšky 65,7 m a je tak nejvyšší volně stojící zvonicí v Praze. Až do 2. února zde probíhá výstava betlémů. Podrobnosti najdete zde.

Na Pražském hradě vystavují relikviář svatého Maura

Ve Vladislavském sále Pražského hradu je do 27. února vystaven vzácný středověký relikviář sv. Maura, který byl objeven českými kriminalisty pod podlahou v kapli na hradě Bečově nad Teplou před čtvrt stoletím. Podrobnosti o výstavě najdete zde, napínavý příběh relikviáře si pak přečtěte zde.

Po pražských výletních restauracích

V Muzeu hl. města Prahy na Florenci se opět otevřela výstava Pražské výletní restaurace, kde si prohlédnete nejen dobové fotografie, ale i stará kola a nakonec můžete posedět v prvorepublikové hospůdce. Další informace hledejte zde.

Betlémské hvězdy ve hvězdárně

Ve Štefánikově hvězdárně připravili vánoční pořad za poselstvím hvězdy Betlémské a pokusí se poodhalit její tajemství. Co všechno skrývá hvězda nad vyřezávaným betlémem, který je tradiční vánoční výzdobou, se dozvíte v pořadu, jenž začíná v sobotu i v neděli od 17 hodin. Další podrobnosti najdete zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám