Hlavní obsah

S kamerou na cestách: Až na vrchol šikmé a rozpolcené věže

Novinky, Miroslav Šára

Zní to tajuplně, málem dramaticky, ale výstup na pozoruhodnou a věky i lidskou činností poznamenanou věž proběhne docela v klidu. Patří k areálu hradu Michalovice a je jeho ozdobou i vítaným místem dalekého rozhledu.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Hrad Michalovice

Článek

Obec Michalovice leží v těsném sousedství Mladé Boleslavi a hrad tu byl založen rodem Markvarticů ve druhé polovině 13. století. V roce 1425 hrad dobyli husité, ovšem jeho konec to ještě nebyl. Hrad byl znovu vystavěn, o což se zasloužil Václav z Michalovic, velkopřevor řádu maltézského. Ve druhé polovině 15. století byl hrad připojen k Mladé Boleslavi, pak se dostal do majetků Lobkoviců, ale to se již michalovický hrad blížil na pomyslnou konečnou. Od roku 1600 se totiž jedná o objekt pustý.

Pro turisty je ale zdálky viditelná silueta hradní věže tyčící se nad pravým břehem Jizery živá dodnes. Právě věž zvaná Putna láká návštěvníky především. V 19. století vábila zejména hledače pokladů, kteří ji podkopali a natolik jí narušili statiku, že se věž vychýlila a šikmo rozpoltila. Přesto ale ne natolik, aby výstup na vrchol Putny představoval riziko.

Mladoboleslavsko AVideo: Miroslav Šára, Novinky

Michalovice jsme nechali za sebou, ale následující cesta nebude nijak dlouhá. Po zhruba deseti kilometrech jízdy na severozápad jsme v Bělé pod Bezdězem.

Za návštěvu oblasti, kde se město rozkládá, už stojí sama malebná krajina, známá především díky hradu Bezděz a nedalekému Máchovu jezeru. My ovšem setrváme v Bělé pod Bezdězem, městě s necelými pěti tisícovkami obyvatel, a přesvědčíme se, že i ono je přitažlivým turistickým cílem.

Nejprve se projdeme po trase v těsné blízkosti náměstí. Bělá pod Bezdězem byla založena na počátku 14. století, když se ukázalo nemožné kvůli nedostatku vody založit město přímo pod hradem Bezděz. Nejprve tu v údolí potoka Bělá vznikla tvrz, později se přidaly další architektonické počiny.

Nepřehlédnutelná je zejména budova radnice z počátku 17. století. Její současná podoba pochází z roku 1852. Do oka všem příchozím okamžitě padne radniční věž, ale neměli by pohledem minout ani prvek výrazně subtilnější. Na mysli mám délkovou míru loket (59 cm), umístěnou hned u vchodu do radnice. Loket se užíval od dob panování Přemysla Otakara II. až do roku 1871.

Procházka Bělou pod Bezdězem nabízí až překvapivé množství hodnotných památek či zajímavých míst - mj. farní kostel Povýšení sv. Kříže, jehož současná podoba i dvacetimetrová věž pochází ze 17. století, a Českou bránu. Jako jediná se dochovala z původního opevnění ze 14. století a se svou třináctimetrovou hranolovou věží je další dominantou náměstí a jeho blízkého okolí.

Mladoboleslavsko BVideo: Miroslav Šára, Novinky

Na bělské finále jsme si nechali zdejší zámek. Nad říčkou Bělou kdysi stávala – v textu již zmíněná – gotická tvrz. Na přelomu 16. a 17. století na témže místě Berkové z Dubé postavili renesanční zámek - ten na konci 17. století prošel proměnou v barokním stylu. Nad dvoupatrovým zámkem se tyčí 32 metrů vysoká věž zakončená osmibokou cibulovitou bání.

Zámek zažil několik způsobů svého využití. Ve druhé polovině 18. století tu byla v provozu manufaktura na výrobu plstěných klobouků, čepic a tkaní barchetů. Po manufaktuře (zrušena roku 1789) byly zámecké místnosti upraveny na vrchnostenské byty. V letech 1855–1885 v severním křídle zámku fungovala lesnická škola.

V současnosti je pro veřejnost přístupná pouze část zámku, v níž sídlí muzeum. Jeho zakladatelem byl v roce 1906 bělský učitel Ferdinand Šimáček. Pro veřejnost své brány muzeum otevřelo 21. září 1913. Zámek sice v současnosti zažívá dlouhodobé rekonstrukční zásahy, muzeum ale v čase naší návštěvy bylo v provozu (nyní po sezóně jen po předchozí domluvě).

Expozice se věnuje regionu Bělska od pravěku do konce 19. století. Lákavá je nejen sama expozice, ale i prostory, v nichž je umístěna. Mj. jsou vybaveny nádhernými dřevěnými kolorovanými stropy z let 1582 až 1615.

Na úplný závěr jsme ještě s kamerou nahlédli do zámecké kaple sv. Josefa.

Mladoboleslavsko CVideo: Novinky

PŘÍŠTĚ se vypravíme k Labi, na místo známé pod názvem Česká brána. Kromě skvělé vyhlídky na český veletok nás čeká návštěva hradní zříceniny Kamýk v nedaleké stejnojmenné obci a další skvělá podívaná – tentokrát z rozhledny Varhošť.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám