Hlavní obsah

Nejdelší lanovku bez podpěrných sloupů má Ústí nad Labem

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová lanová dráha v Ústí nad Labem, nejdelší v Česku bez podpěrných sloupů, která spojuje Obchodní centrum Forum s tradičním výletním cílem, zámečkem Větruše, byla v úterý poprvé spuštěna pro cestující. První lidé vyjeli na Větruši ve 13 hodin, asi hodinu a půl poté se ale lanovka kvůli technické závadě zastavila.

V Ústí mají nejdelší lanovku bez podpěrných sloupů v ČRVideo: ČTK

 
Článek

"Došlo k menší poruše na hydraulickém systému, a protože je vše nastavené na maximální bezpečnost, systém jí zastavil. Stále je vše ve zkušebním provozu," uvedla mluvčí města Ivana Solničková.

Po zhruba 45 minutách se technikům drobnou závadu na hydraulickém systému podařilo odstranit a cestující mohli jezdit dál. Nebyli prý v žádném případě ohroženi. Dráha bez jediného podpěrného sloupu, čímž je v Česku unikátní, je 330 metrů dlouhá, kabinka urazí vzdálenost za pouhé dvě minuty. Jízda je za lidovou cenu, stejně jako cesta MHD vyjde na 15 korun.

„Dvě kabinky s kapacitou 15 lidí vypravujeme v 15minutovém intervalu od 8 do 22 hodin,“ uvedl Tomáš Kraus, ředitel Dopravního podniku města, který lanovku provozuje. Celá stavba vyšla na 80 miliónů korun, většinu město získalo z evropských dotačních fondů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám