Hlavní obsah

Tipy na prodloužený víkend: Silvestrovské prohlídky v zoo a bobová dráha zdarma

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

S vánočními prázdninami a Novým rokem si většina lidí následující víkend pěkně prodlouží. Kromě lenošení a mlsání vánočního cukroví se můžete vydat do zoologických zahrad v Jihlavě, Liberci, Praze i v Plzni. Podívat se můžete také na Karlštejn či na bobovou dráhu v Praze, kde se můžete svézt zadarmo.

Foto: Bobová dráha Prosek

Bobová dráha v Praze se otevře za každého počasí.

Článek
Praha

Bobová dráha zdarma

Poslední den v roce můžete oslavit na bobové dráze na Proseku. Připraven je program od 12 do 18 hodin, navíc se budete moct svézt celý den zadarmo. Pro děti jsou připraveny soutěže, opékání buřtů, dětský karneval a diskotéka pro malé i velké. Akce vyvrcholí ohňostrojem.

„Dětské odpoledne se uskuteční za každého počasí, a když teploty dovolí, zařídíme i sníh,“ slibuje organizátor Oldřich Inemann ze společnosti Prague Catering. Rodinám s dětmi budou k dispozici vyhřívané velkokapacitní stany. „Část programu bude v těchto stanech, ostatní aktivity budou pod širým nebem. Svařáku bude dost, a tak si na své přijdou i rodiče,“ dodává Oldřich Inemann. O půlnoci bude připraven druhý slavnostní ohňostroj. Více informací najdete zde.

Za novými slony i za tučňáky

V pátek se můžete přijít podívat do pražské zoologické zahrady v Troje na slonice Tamaru a Janitu ze Srí Lanky. Pavilon velkých savců se výjimečně otevře veřejnosti v pátek vždy od 9 do 12 hodin. Zájemci budou mít příležitost přihlížet cvičení, koupání nebo krmení slonic i dozvědět se vše zajímavé o jejich životě. Na Silvestra se zavírá zoo už ve 14 hodin. Pro návštěvníky jsou připraveny komentovaná krmení hrabáčů, tučňáků, velbloudů, losů, goril, lachtanů i želv. Více najdete zde.

Středočeský kraj

Hrad Karlštejn otevírá v zimě Kapli svatého Kříže

Hrad Karlštejn nabízí od 25. prosince 2012 do 6. ledna 2013 speciální prohlídkovou trasu Vánoční Kaple svatého Kříže. Prohlídka vede všemi patry Velké věže a vrcholí právě v unikátní Kapli svatého Kříže, která je na zimu speciálně upravena a chráněna před vnějším klimatem. [celá zpráva]

Vánoční svátky a Silvestr na zámku

Zámek Loučeň zůstává otevřen i v období mezi svátky, a to od 25. prosince do 1. ledna denně vždy od 10 do 16 hodin. A v poslední den roku se tu odpoledne slaví Silvestr v jednu. [celá zpráva]

Mnich, kukačka i švec odměřují v berounském muzeu vánoční čas

Až do 10. března máte v Muzeu Českého krasu v Berouně možnost zhlédnout ojedinělou výstavu, která představuje celodřevěné, polodřevěné i mosazné hodiny ze Schwarzwaldu i Čech. Zvláště zajímavé jsou hodiny, které jsou na celém světě dochovány velmi ojediněle. [celá zpráva]

Jihočeský kraj

Pečení chleba v Lenoře

Málokdo ví, jak se peče tradiční chleba. V sobotu se můžete nahlédnout přímo do pece v Lenoře. Akce potrvá od 9 do 13 hodin. Podrobnější informace najdete zde.

Plzeňský kraj

Zlaté rybky v Zoo Plzeň

Na Silvestra si můžete chytit zlatou rybku v Zoo Plzeň. Silvestrovské soutěže budou v zahradě probíhat od 10 do 12:30 hodin. Zoo bude otevřena až do 16:30 hodin. Více informací najdete zde.

Karlovarský kraj

Streetparty na konec roku

Ve Františkových Lázních se můžete připojit k tradiční streetparty se silvestrovským ohňostrojem. Na podiu se vystřídají tři kapely, Kapela Quo Vadi, Kamil Emanuel Gott, kapela Ferit. Program začíná ve 21:30 hodin a potrvá do 1:45 hodin.

Ústecký kraj

Ohňová show

V pondělí se můžete přijít podívat na náměstí Míru v Litvínově, kde propukne v 16:30 hodin ohnivá show. U vánočního stromu vystoupí Divadlo Kvelb s hořícími čtyřmetrovými loutkami. Od 17 hodin pak startuje ohňostroj před poštou. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Sváteční komentované prohlídky

V pátek se otevře zoologická zahrada v Liberci. Návštěvníky zavedou sváteční komentované prohlídky i do zázemí zoo. Lektor si zájemce vyzvedne v 10 a 13 hodin za pokladnami. Kapacita skupin je omezena na 25 osob, proto si dopředu rezervujte místo na emailu safarikova@zooliberec.cz nebo telefonicky na 487 377 120. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Zimní rytířské turnaje

Do středověku se můžete přenést každou sobotu a neděli na zámku Dětenice. Od 14 hodin se tu konají zimní rytířské turnaje i za nepříznivého počasí. Těšit se můžete na urostlé rytíře, nelítostné souboje pěších i jízdních bojovníků, kaskadérské akce i krásné kostýmy. Děti mají vstupné 45 korun, dospělí za 95 korun. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Noční prohlídky kláštera

Od pátku do neděle si můžete projít setmělý klášter a poutní místo Hora matky Boží (Hedeč u města Králíky). Prohlídky začínají vždy od 19:30 hodin. Při nočním osvětlení s průvodcem uvidíte: Ambity, Klášterní kryptu, Kaple Svatých schodů, Oltáře, sochy, obrazy, Nádvoří poutníků či Klášterní kostel.

Vysočina

Zoo Jihlava

Od čtvrtka do soboty probíhají v zoologické zahradě v Jihlavě vánoční prohlídky. Návštěvníci se dozvědí ledacos zajímavého o zvířatech i o zoo. Navíc si prohlédnou některá zvířata zblízka. Zájemci se mohou dopředu rezervovat na časy v 16, 16:30, 17 a 17:30 hodin. Přihlásit se můžete na tel. 567 573 735. Sraz je vždy u staré pokladny (vstup od řeky). Speciální vstupné na tuto akci je 120,- Kč pro dospělého a 60,- Kč pro dítě. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Zámek v Lysicích se na návštěvníky těší i na Silvestra

Dnes už málokoho překvapí, že s koncem sezóny se hrady a zámky neukládají k zimnímu spánku. Pokud nepřešly na celoroční provoz, tak se většina z nich otevírá alespoň o Vánocích. Jak je tomu například na zámku v Lysicích, který uvítá návštěvníky i poslední den v roce - na Silvestra. [celá zpráva]

Zabíjačka a ochutnávka vín

Na náměstí v Horních Věstonicích se v pátek sejdou všichni milovníci zabíjaček. Od 10 hodin se můžete přijít podívat na výrobu zabíjačkových pochoutek i ochutnávat vína. Více najdete zde.

Svěcení mladých vín

V sobotu se můžete vydat na 9. ročník svěcení mladých vín s ochutnávkou v kulturním domě v Přísnoticích u Brna. Program začíná v 15 hodin v sále kulturního domu. Akci zahájí Mužácký sbor Šatavan.

Olomoucký kraj

Zabíjačka na Šternberku

Na Silvestra se můžete přijít podívat na hrad Šternberk, kde se si připravili domácí zabíjačku a poslední prohlídky v tomto roce. Brány hradu se otevřou v 10 hodin. Připraveno je také vystoupení flašinetářky. Akce končí v 16 hodin. Plné vstupné činí 140 korun, snížené pak za 100 korun, rodinné je za 370 Kč. Podrobnější informace najdete zde.

Otužilci se v Přerově rozloučí s Novým rokem skokem do Bečvy

Skokem do ledové řeky Bečvy již tradičně oslaví v Přerově poslední den v roce otužilci z celé Moravy. Lidé se mohou těšit na to, že i letos se jejich plavba řekou neobejde bez recese a netradičních kostýmů. Tradiční akce se koná nedaleko nového Tyršova mostu. Na břehy řeky každoročně přiláká tisíce Přerovanů. Pokud Bečva poteče bez problémů, plavbu otužilců si mohou lidé vychutnat od lávky u Michalova k sokolovně.

Břehy Bečvy poslední den v roce budou i letos tradičně obleženy Přerovany. Akce láká i kvůli jejímu recesistickému nádechu. Otužilci totiž do Bečvy skáčou v netradičních kostýmech. Do vod se vrhají v parukách a s klobouky na hlavách. Loni měl například velký úspěch kostým Obelixe.

Zlínský kraj

Z rozhleden a vysokých kopců uvidíte na Nový rok nejlépe

Pokud ještě nevíte, kam na přelomu roku vyrazit, je rozhledna či pořádný kopec tou správnou volbou. Uvidíte nejen okolní krajinu, ale při troše štěstí také příchod Nového roku. Koncem prosince se otevírají rozhledy ve Východních Čechách: Velká Javořina, Chmelová, Peňažná a další. [celá zpráva]

Moravskoslezský kraj

Turisté mohou opět na Nový rok zdolat ostravskou haldu Ema

Turisté se dočkali. Nejenže je část památkově chráněné ostravské haldy Ema, kde platil rok zákaz vstupu, od letošního podzimu opět přístupná, navíc po roční pauze opět mohou na Nový rok zdolat Emin vrchol. [celá zpráva]

Ohňostroj s hudbou bude ve Frýdku-Místku i letos

Příchod nového roku 2013 přivítá Frýdek-Místek tradičním ohňostrojem se scénickou hudbou. Přesně o půlnoci ze Silvestra na Nový rok budou z prostranství u Víceúčelové sportovní haly odpáleny stovky světelných raket, římských svící a kulových pum různých typů i barev. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám