Hlavní obsah

Tipy na prodloužený víkend: Čarodějnice, líbačka na Petříně a cyklovýlety

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Prodloužený víkend (hlavně pro šťastlivce, kteří nemusí v pondělí do práce) je ve znamení ohně, čarodějnic a prvního máje. O rekord v počtu líbajících se pod rozkvetlou třešní se pokusí na pražském Petříně. Cyklistickou sezónu otevírají ve Strakonicích nebo na Baťově kanále. V Plasech se utká auto s letadlem na leteckém dni. V Náměšti nad Oslavou se můžete vypravit na keltský svátek Beltine.

Foto: Archiv Bobové dráhy Prosek

V pondělí se budou pálit čarodějnice téměř na každém kopci.

Článek
Praha

Líbačka na Petříně

V úterý na prvního máje se pod Petřínskou rozhlednou pokusí překonat loňský rekord v počtu líbajících se párů pod rozkvetlou třešní. Program a samotný trénink začne v 11 hodin. O rekord se pak pokusí dobrovolníci ve 14 hodin. Na programu jsou také ukázky biketrialu, včetně pokusu o překonání rekordu ve výstupu na Petřínskou rozhlednu na biketrialovém kole.

Na děti čeká skákací hrad, balónková dílna, malování na obličej nebo nově otevřená výstava Fenomén Igráček, která představuje dětem historii i současnost legendární hračky.

Zdarma vyzkoušejte segwaye, wakeboarding, koloběžky

V sobotu se slavnostně otevírá sezóna ve Freestyle Parku Modřany. Pro návštěvníky připravili wakeboarding, segwaye, koloběžky a wellnes koutek v rámci oslav zdarma. Na programu je také barmanská a beachvolejbalová show a show na vodních skútrech. Vstup bude do areálu na doprovodný program zdarma. Do parku se dobře dostanete na kole nebo kolečkových bruslích po Modřanské stezce. Pokud budou mít děti pořád nadbytek energie, mohou si hrát na přilehlém dětském hřišti nebo na odrážedlech First Bike. Akce začíná ve 14 hodin. Další podrobnosti najdete zde.

Čarodějnice na bobové dráze

V pondělí se budou pálit čarodějnice u bobové dráhy na Proseku. Program pro děti a rodiče začíná v 15 hodin. Připraveny jsou hry, soutěže, za vyřešené čarodějnické úkoly dostanou nejmenší buřty, které si budou sami moct opéct nad ohněm. Večer vyvrcholí zapálením slavnostní hranice s čarodějnicí. Kromě jízdy na bobové dráze a návštěvy lanového centra si děti mohou během odpoledne vyrobit vlastní čarodějnické kostýmy, škrabošky, pláště, klobouky a společně vytvoří rej čarodějů a čarodějnic, jaký bobová dráha ještě nezažila.

Hlavní oheň bude zapálen kolem 19. hodiny. Na akci budou připraveny dva velké stany pro případ nepříznivého počasí. Posedět u ohně tedy budete moci až do pozdních hodin. Vstup i parkování na akci je zdarma.

Jarní veletrh starožitností Antique ve stylu empíru

Na empír se letos zaměří organizátoři 29. veletrhu starožitností Antique. Ve výstavních prostorách pražské Novoměstské radnice se uskuteční od čtvrtka do neděle. Své sbírky zde představí na 60 galeristů a sběratelů umění z celé republiky. K vidění budou šperky, obrazy, sklo, porcelán, nábytek a další interiérové doplňky. Více informací najdete zde.

Pálení čarodějnic

V pondělí v 18 hodin začíná čarodějná noc v Cloud 9 sky bar & lounge hotelu Hilton. Hosty čeká velkolepý ohňostroj, Playboy módní přehlídka, ohnivé koktejly, focení pod třešní a mnoho dalšího. Kdo si po půlnoci dá polibek pod třešní přímo na terase, dostane prsten. Vstup je zdarma.

Historická vozidla potěší návštěvníky Chvalské tvrze

Tradiční akce věnovaná automobilům, motocyklům a jiným zajímavým strojům do roku výroby 1950 bude na programu v sobotu 28. dubna od 10 hodin v areálu Chvalské tvrze v Praze-Horních Počernicích. Setkání proběhne v duchu 20. až 30. let v dobovém oblečení účastníků s živou hudbou ve stylu 30. až 50. let (celý článek).

Festival vokálních souborů

V sobotu se koná Prague A-capella Festival 2012 v P. M. Clubu, na kterém vystoupí šest vokálních souborů bez hudebních nástrojů. Čeká vás R´n´B, soul, pop, jazz, gospel, latino, reggae a mnoho dalších stylů. Vstupné: 200 Kč, děti do dvanácti let zdarma. Další informace najdete zde.

Středočeský kraj

Pochod Krajinou barona Ringhoffera

V sobotu startuje pochod Krajinou barona Ringhoffera v 9:30 hodin na nádraží v Mirošovicích. Odtud se účastníci již tradičně vydají do Velkých Popovic, kde se mohou vydat na prohlídku a ochutnávku pivovaru, která bude pro účastníky pochodu zdarma od 10 do 13 hodin. Pro všechny, kdo vyrazí na 20,3 km dlouhou trasu v oblečení z dob Rakousko-Uherska, je připravena soutěž o nejlepší kostým.

Pochod vede přes Přírodní park Velkopopovicko, kolem Mokřanského potoka k zámku Štiřín a dále pak až do Kamenice, kde procházka končí. Letos bude zpřístupněn také areál rodinné hrobky Ringhofferů s unikátní Myslbekovou plastikou.

Jihočeský kraj

Cykloturistická sezóna na jihu Čech začíná ve Strakonicích

Cykloturistickou sezónu na jihu Čech oficiálně zahájí v sobotu na strakonickém hradě. Nadšenci kol se odtud mohou vydat po památkách středního Pootaví. Na hrad je tradičně bezplatně přivezou zvláštní vlaky, připraven je zábavný program.

Pro cyklisty jsou připravené tři okružní trasy o délkách 12, 39 a 53 kilometrů. Z hradu se mohou vydat směrem ke strakonickému Podskalí nebo navštívit národní kulturní památku Hoslovický mlýn. Do Strakonic je ráno bezplatně přivezou vlaky Českých drah z Tábora přes Milevsko a Písek a z Českých Budějovic přes Protivín. Kompletní program najdete zde.

Cyklus farmářských slavností

O víkendu odstartuje v Česku druhý ročník cyklu farmářských slavností, které mají lidem přiblížit život a práci dnešních sedláků. Jako první se široké veřejnosti v sobotu otevře farma Stanislava Bůžka, který hospodaří v Chlumečku u Křemže v jižních Čechách. Až do října přivítá návštěvníky postupně dalších pět sedláků.

Kromě různých soutěží a her pro děti budou součástí programu na farmách například praktické ukázky zemědělských činností a techniky nebo tvůrčí dílny. Ke koupi budou také výrobky od místních farmářů a řemeslníků. Další informace najdete zde.

Více lvů než u Borovan mají jen v Africe

Nenápadný statek v obci Dvorec u Borovan na Českobudějovicku ukrývá za svými zdmi evropské unikáty a česká prvenství. Zdejší Park exotických zvířat se může chlubit zvířaty, která nikdo v České republice nemá. Návštěva stojí určitě za to (celý článek).

Plzeňský kraj

Letecký den v Plasích poprvé v ČR představí akrobacii vrtulníku

Letošní jubilejní ročník největší západočeské letecké přehlídky Den ve vzduchu podle organizátorů chystá mimořádný program. Vůbec poprvé se v Česku představí akrobatické vystoupení vrtulníku BO 105 CB-4.

Dalším lákadlem programu na letišti v Plasech bude představení Wing Walking Teamu, tedy žena chodící, tančící a doslova létající na křídle dvouplošníku. Nebudou chybět letouny české armády - stíhačky Jas-39 Gripen a lehké bitevníky L-159 Alca. Špičkovou akrobacii předvede na stroji Extra 330 SC člen reprezentačního teamu v letecké akrobacii, trojnásobný mistr ČR a vítěz nové soutěže Flaymaster 2010 Petr Kopfstein.

O napětí se na leteckém dni postará závod vrtulníku s rallye speciálem. Za volantem soutěžního vozu Mini Cooper bude sedět mnohonásobný šampion Václav Pech a nad ním poletí americký stroj Robinson R44. Závodit se bude na dvakrát 800 metrů. Podrobnější program najdete zde.

Zaniklá osada rýžovníků zlata Zdouň

Mezi obcemi Hrádek u Sušice a Tedražice se nachází místo, kde stávala rýžovnická osada Zdouň. Její zánik je zahalen tajemstvím, které se do dnešní doby nepodařilo rozluštit (celý článek).

Karlovarský kraj

Chebské hrázděnky umocňují ráz krajiny

Oko je najde všude. Na chebském náměstí, kde tvoří pověstný Špalíček, na návsi v Novém Drahově, nedaleko přírodní rezervace Soos, jako uzavřený statek a muzeum v Doubravě, v Tuřanech či roztroušená stavení v Salajně. Najdete je v Čechách na mnoha místech, ty chebské jsou ale nejkrásnější (celý článek).

Ústecký kraj

Jarní tip na výlet: výstup k Pravčické bráně, sestup do Edmundovy soutěsky

Jaro je dobou vysloveně zvoucí k výletům - oblíbeným cílem může být například Hřensko se světoznámou Pravčickou bránou nalézající se ve skalách nad obcí a rovněž jedna malebná soutěska (celý článek).

Výstava Necháme to tak?

Na zámku v Duchcově bude otevřena od čtvrtka do 1. 5. od 10.00 do 17.00 hodin výstava nazvaná Necháme to tak? Připravila ji iniciativa ZACHRAŇME DOMINANTY o. s. Občanské sdružení, které se snaží obnovit vztah lidí k sakrálním stavbám, spolupracuje se všemi, kterým není lhostejný osud křížů, kaplí a kostelů v naší zemi. Vstupné na výstavu je dobrovolné (celý článek).

Liberecký kraj

Za princeznou Ladou na Sychrov

O víkendu a v pondělí se můžete jet podívat na zámek Sychrov, potkáte tam princeznu Ladu. Nejen pro děti jsou připraveny prohlídkové okruhy v zámeckých interiérech. Na prohlídky v časech od 10, 11, 12, 13:30, 14:30 a 15:30 hodin se raději rezervujte na čísle 482 416 011. Další podrobnosti najdete zde.

Královéhradecký kraj

Na čarodějnice

V pondělí se na fotbalovém hřišti "Na Penaltě" v Kostelecké Lhotě budou pálit čarodějnice. Bohatý doprovodný program slibuje soutěže pro děti, vyhodnocení nejhezčí čarodějnice, tombolu a večer taneční zábava. Pořadatelé připravili bohaté občerstvení z udírny i roštu a dobré pití.

Ve stejný večer budou pálit čarodějnice v Orlickém Záhoří pod dohledem sboru dobrovolných hasičů Orlické Záhoří. Akce začíná v 18 hodin na hřišti v Orlickém Záhoří.

Lotrando, kat Heřman a hrabě Šprýmař

Setkání syna loupežníka Lotranda, kata Heřmana a hraběte Šprýmaře z projektu Otevřete 13. komnatu se uskuteční 1. května od 10.30 hodin v klášteře v Broumově. V bohatém programu každý předvede své umění. Celý projekt odstartuje 5. května (celý článek).

Pardubický kraj

Noční kostýmované prohlídky v Litomyšli

O víkendu se budou na zámku Litomyšl konat noční kostýmované prohlídky. Začínají ve 20 hodin, poslední prohlídka půjde ve 22 hodin. Možná v komnatách potkáte marnivou hraběnku. Dopředu si raději rezervujte místo na čísle 461 615 087.

V neděli se můžete navíc přijít podívat na vystoupení zámeckého divadelního spolku od 14.30 na představení O všetečném zvědavci od Miguel de Cervantes Y Saavedra a v 16 hodin na frašku Milenec a sok v jedné osobně aneb hrabě a rytíř Milislav. Na obě představení vstupné dobrovolné. Více podrobností najdete zde.

Vysočina

Keltský svátek Beltine

Keltský svátek Beltine můžete v pondělí oslavit v zámeckém parku v Náměšti nad Oslavou. Těšit se můžete na hudební vystoupení skupin FIRKIN, Asonance, Barbar Punk, České srdce, Happy To Meet, Radim Zenkl & přátelé, Rí Ra, Shannon a Unreel. Organizátoři slibují také rozmanitou show jako jsou ohňová vystoupení, odborné přednášky, výstavy s tématem ekologie a humoru či na trh s výrobky pocházejícími z rekonstrukcí keltských řemesel. Kompletní program najdete zde.

Jihomoravský kraj

Historické trolejbusy a autobusy

Den otevřených dveří v depozitáři historických vozidel je na programu v sobotu a neděli 28. a 29. dubna od 9 do 17 hodin v bývalých kasárnách na ulici Terezy Novákové v Brně-Řečkovicích. K vidění budou hlavně historické autobusy a trolejbusy ze sbírek muzea (celý článek).

Na oslavy Dne Země zvou Brontosauři z Mikulčic

Již tradiční oslavy Dne Země a setkání brontosauřích dětských oddílů se uskuteční od pátku 27. do neděle 29. dubna v Mikulčicích. Letošním tématem oslav je Voda kolem nás (celý článek).

V Muzeu železné opony si můžete zahrát na pohraničníka i zadrženého

Nad historickými Valticemi stojí, pár set metrů od sebe vzdáleny, dvě stavby. Velkolepá Reistna má být imitací Glorietty videňského Schönbrunnu. Opodál stojí Muzeum železné opony. V budově u bývalého hraničního přechodu na rakouský Schrattenberg vám veselo nebude. Ale můžete si tu zahrát na vojáky (celý článek).

Mobitex láká příznivce bytového designu

Až do soboty můžete na brněnském výstavišti navštívit Mezinárodní veletrh nábytku a interiérového designu Mobitex v Brně, kde vystavovatelé představí nejnovější směry a možnosti ve vybavení interiéru a také doplňky bydlení. Letošní ročník chce přitáhnout firmy i návštěvníky se zaměřením na aktuální trendy a zájmem o design. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Bouzov s čarodějnicemi a útrpným právem

Na Bouzově se v pondělí budou předhradí proplétat doupětem čarodějnic. Prohlídky povedou čarodějnice z blízkého i dalekého okolí. Už se na vás těší Polexína, Zugora, Magdiona a další. Navíc si můžete projít výstavou práva útrpného. Podrobnější informace najdete zde.

Zlínský kraj

Sezónu na hradě Lukově zahájí čarodějnice

S pálením čarodějnic se otevírá kulturní sezóna na hradě Lukov. Těšit se můžete na vystoupení skupiny historického šermu, ohňovou show a další. Program začíná ve 20 hodin. O akce je tradičně velký zájem, například na Strašidelnou prohlídku doporučují pořadatelé rezervovat lístky. Kompletní program najdete zde.

Luhačovice - místo pro léčbu i odpočinek, kde si nahradíte pobyt u moře

V květnu proběhne symbolické otevírání léčivých pramenů v Luhačovicích, největších moravských a čtvrtých největších lázních v rámci republiky. Tím se naplno rozběhne hlavní sezóna, během níž v Luhačovicích hostům nabídnou nejen kvalitní lázeňské služby, ale i mnoho kulturních a společenských akcí (celý článek).

Baťův kanál ožije pelotony cykloturistů

Teplé jarní počasí přímo vybízí k cyklistickým vyjížďkám. Na vyhledávané cyklostezce vedoucí podél řeky Moravy a Baťova kanálu můžete zažít slavnostní otevření cykloturistické sezóny - stane se tak v sobotu 28. dubna (celý článek).

V pondělí se budou v Hodoníně u přístaviště pálit čarodějnice. Program začíná v 15 hodin zdobením a stavěním májky. Večer se bude volit také Miss čarodějnice 2012 u velkého táboráku, kde si můžete opéct špekáčky. V úterý se slavnostně otevře řeka Morava. Podrobnější program přístavišť Otrokovice, Strážnice, Sudoměřice a Veselí nad Moravou najdete zde.

Na Valašsku se rozbíhá letní turistická sezóna, opět s novinkami

Na Valašsku již definitivně tají i ty nejodolnější zbytky sněhu a pomalu se rozbíhá letní turistická sezóna. V jedné z nejoblíbenějších rekreačních oblastí - Velkých Karlovicích na Vsetínsku - se návštěvníci mohou těšit i na několik novinek (celý článek).

Moravskoslezský kraj

Věž ocelového hradu se dotýká ostravského nebe

Stoupáme vzhůru. Základy i nižší podlaží ocelového hradu klesají do hlubin, zásluhu na tom má skipový výtah, který právě místo surovin veze téměř na vrchol vysoké pece skupinu turistů. Už v místech bývalé vsázky se ocitnou na fantastické rozhledně, ale nebude jim to stačit. A tak se podél žlutého zábradlí vydají na schody a zamíří ve směru k nebesům, jež se klenou nad Ostravou (celý článek).

U Karviné lze hrát golf přímo mezi šachtami

Neobvyklou scenérii zažije každý golfista, který navštíví nejnovější golfové hřiště v kraji, Golf Resort Lipiny u Karviné. Osmnáctijamkové mistrovské hřiště, devítijamkové hřiště pro začátečníky a cvičné odpaliště se rozkládá přímo mezi těžebními věžemi šachet ČSA a Darkov, a na dohled od dolu ČSM (celý článek).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám