Hlavní obsah

Špilberk zve návštěvníky do podzemního labyrintu

Právo, vtk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum města Brna zve milovníky historie na prohlídku nového prohlídkového okruhu, kterým je tajemný podzemní labyrint chodeb pod hradem Špilberkem. Sloužil obráncům města v roce 1645 při obléhání Švédy. Obráncům moravské metropole se je podařilo odrazit. Chodby se ukrývají pod jihozápadním bastionem, což je mohutný výběžek hradeb.

Foto: archiv Muzeum města Brna

Milovníci historie se mohou nově projít labyrintem pod jihozápadním bastionem hradu Špilberk.

Článek

V dnešním obnoveném bastionu návštěvníci uvidí původní části obranného systému a projdou se doslova po stopách dávných vojáků. Jihozápadní bastion sehrál důležitou roli při švédském obléhání. Od západu totiž hrad Špilberk, tehdy přesněji pevnost, čelil obřímu náporu Švédů.

Byl postaven narychlo za pouhé dva roky. Nejdůležitější úpravy při jeho dokončování vznikly podle rozkazů slavného Raduita de Souches, velitele obrany moravské metropole.

Uvnitř bastionu se nacházel důmyslný systém zdí, chodeb a hlavně náslechových komor, v nichž obránci poslouchali, zda Švédové odpalují miny. Výběžek ve tvaru hrotu z kamenného zdiva a cihel dával vojákům prostor čelit švédským dělostřelcům i minérům. Bastion zajistil nedobytnost Špilberku a tím i celého Brna.

Zatímco u vzniku této jihozápadní části hradu stály rozkazy Raduita de Souches, u jeho zkázy stál rozkaz jiného francouzského velikána. Roku 1809 jej nechal Napoleon při svém posledním vítězném tažení odstřelit.

Bunkr v Darkovičkách už letos neotevře

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám