Hlavní obsah

Podkrušnohorské muzeum chystá unikátní expozici

Právo, koc

Tři sta metrů dlouhá chodba věrně znázorňující skutečnou hlubinnou šachtu se spoustou zajímavých exponátů. Taková bude nová expozice vznikající v Podkrušnohorském technickém muzeu v prostorách bývalého hlubinného dolu Julius III nedaleko Mostu.

Foto: MěÚ Most

Pracovníci muzea stěhují do expozice řezací buben stěnového kombajnu.

Článek

„Zájemci ji budou moci navštívit už v dubnu, pokud to dovolí vládní opatření,“ řekl Právu ředitel muzea Zbyněk Jakš.

Zatím posledním přírůstkem nové prohlídkové trasy je stěnový kombajn, který byl donedávna využíván k těžbě hlubinným způsobem ve svazích lomu ČSA, stejně jako již na podzim do muzea dopravený razicí kombajn a další důlní předměty. „Budeme jediným muzeem, ve kterém si návštěvník po celou dobu prohlídky bude připadat stále jako v šachtě, jako kdyby právě sfáral,“ poznamenal Jakš.

Svezou se vlakem

S výstavbou repliky začali zaměstnanci muzea loni, nová část expozice hlubinného dobývání naváže na stávající. Návštěvníci se k expozici dostanou důlním vlakem.

Sázavský klášter zpřístupní půdu i věž

Cestování

„Jde o světový unikát. Lidé nastoupí do důlní lokomotivy s drážkovými kolejnicemi a závěsnými vozíky,“ přiblížil ředitel jedinečnost záměru a dodal, že muzeum má k dispozici dvě lokomotivy. „První má jeden vagon pro deset lidí. Druhou, se dvěma vagony, můžeme nasadit při větším zájmu,“ upřesnil Jakš.

Při zastávkách důlního vlaku se zájemci o hlubinné i povrchové dobývání uhlí seznámí i se speciálními pracemi. „Na zastávce, kterou můžeme nazvat železná, bude k vidění pomocná dílna se stroji, jako jsou střihačka či rovnačka na železo,“ doplnil Jakš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám