Hlavní obsah

Obnova zámecké oranžerie ve Světlé nad Sázavou finišuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Světlé nad Sázavou finišují práce na osazování zrekonstruované zámecké oranžerie. Jak uvedla majitelka zámku Helena Degerme, proces uvnitř lze pozorovat zatím přes mříž z nádvoří. Termín zpřístupnění se musí podřídit rostlinám.

Foto: Jana Pechová, Právo

Jak probíhá výsadba ve zrekonstruovaném prostoru oranžerie, mohou zájemci sledovat skrz vstupní mříž z nádvoří.

Článek

Vloni na podzim zrekonstruovaná oranžerie se plní zelení. Zimní zahrada světelského zámku, postavená v letech 1865-1868 tehdejším majitelem panství hrabětem Františkem Josefem Salm-Reifferscheidtem v době rozsáhlé adaptace sídla, se může pochlubit i umělou jeskyní s vodopádem a kašnou. V Kraji Vysočina jde o jediný takový prostor, přesto ho dlouhá léta bez nedostatečné údržby a vzlínající vlhkost dovedla až k havarijnímu stavu.

Jeho důkladná náprava se stala další etapou zvelebování zámku, které probíhá v režii rodiny Degerme.

Oranžerii plánují stejně jako předešlé prostory po dokončení prací zpřístupnit veřejnosti. „Původně jsme ji chtěli zpřístupnit na konci sezony. Ale dáme na doporučení odborníků, kteří oranžerii osazují,“ zdůraznila majitelka zámku.

Drábské světničky zůstanou zavřené

Cestování

Příští týden budou zahradníci osazovat půdopokryvné trvalky, stovky rostlin mnoha druhů. Vysázené jsou přitom už nezbytné citrusy či granátové jablko, na nový domov si zvyká několik druhů mladých palem.

V rámci záchrany oranžerie se musela zlikvidovat většina rostlin, neboť byly napadené plísní a i jinak poškozené. Zimní zahrada se tak dává od jara dohromady prakticky komplet, a to zejména s podporou pěstitelů – dárců Petra Brože a Pavla Šimíka. Zámečtí se obrátili s výzvou o jmenovité druhy potřebných rostlin i na veřejnost, žádost ale u jinak velmi ochotných lidí narážela na nedostatek znalostí.

Letos zadarmo

„Lidé nám hodně vozili pokojové rostliny, které je třeba na zimu přemisťovat do prostor s odpovídající teplotou. Ale potřeba jsou hlavně mrazuvzdorné trvalky, popínavky k pokrytí interiérových stěn. Navíc to musí být tzv. třidéčkové: skladba vyžaduje různou barevnost, velikost, formu…, aby to byl skutečně interiér zámeckého skleníku,“ uvedla Helena Degerme.

Jak takový prostor vzniká, mohou milovníci kytiček ve světelském zámku letos pozorovat zadarmo. Dovnitř oranžerie se sice nedostanou, ale od vstupní mřížky je rozhled prakticky po celém prostoru.

Zámek ve Světlé nad Sázavou vstoupil stejně jako další památky do vrcholné sezony. Návštěvníci tu mají k dispozici několik okruhů: vedle prestižní expozice historického evropského skla také expozici historických hodin, obrazů a soch, Muzeum Světelska, Prvorepublikové pokoje a Dětské království.

Hornické muzeum v Podkrušnohoří láká na světový unikát

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám