Hlavní obsah

Hornické muzeum v Podkrušnohoří láká na světový unikát

Vyřazenou hornickou techniku a vybavení hlubinného dolu představuje rozšířená výstava hlubinného dobývání hnědého uhlí v Podkrušnohorském technickém muzeu poblíž Mostu. V úterý slavnostně otevřená expozice zahrnuje také světový unikát v podobě důlní lokomotivy, která návštěvníky proveze zhruba 300 metrů dlouhou maketou štoly.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Návštěvníky proveze maketou štoly důlní vlak.

Článek

„Díky systému závěsných důlních vozíků a drážkové lokomotivě získalo muzeum jedinečnost, nikde jinde se návštěvník na tomto typu důlního vlaku nesveze,“ zdůraznil ředitel muzea Zbyněk Jakš.

Expozice přibližuje návštěvníkům soudobou moderní těžbu uhlí s využitím razicího kombajnu. „Prohlédnou si ale i další pracoviště, která jsou v hlubinných dolech běžná, jako je pomocná dílna nebo rovnačka na železo,“ doplnil Jakš.

Většinu exponátů darovala muzeu po ukončení hlubinné těžby v dolu ČSA těžební společnost Severní energetická ze skupiny Sev.en Energy.

Kromě důlního vlaku s drážkovými kolejemi a závěsnými vozíky, razicího kombajnu a náhradních dílů putovalo z dolu do muzea také další důlní vybavení, jako jsou telefony, sebezáchranné přístroje, lampy, osvětlení a další nezbytnosti, bez kterých by expozice nebyla autentická. To vše za zhruba 1,5 milionu korun.

Na hrad Lipnice se s ručně psanou biblí vrátil duch historie

Tipy na výlety

Další části technologie skupina muzeu zapůjčila. Nová expozice byla dosud v nabídce muzea ve zkušebním provozu, od úterý je návštěvníkům k dispozici v otevírací době instituce. „Zájem je velký,“ těší Jakše.

Fárání naživo

Expozice Podkrušnohorského technického muzea ukazují zvyky, obyčeje a tradice spojené s hornickým životem a obnovou krajiny narušené důlní činností. Velmi autenticky působí expozice právě díky tomu, že je umístěna v prostorách bývalého hlubinného dolu Julius III. v Mostě-Kopistech.

Vystavené historické exponáty dávají návštěvníkům například možnost „fárání“ do uměle vytvořené štoly nebo prohlídky expozice užití uhlí pro chemické zpracování. V areálu muzea je výstavní galerie i ojedinělá výstava těžebních velkostrojů.

V telčském podzemí se usadili čerti a lákají děti

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám