Hlavní obsah

Nová Paka – město zkamenělých dřevin

Právo, Ludmila Žlábková

Nová Paka, východní brána jediného českého zástupce v síti evropských geoparků – Geoparku Český ráj – a kraj zkamenělých prvohorních dřevin leží v podhůří Krkonoš, ale současně i na hranicích Českého ráje.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Novopacké náměstí s farním kostelem sv. Mikuláše.

Článek

Strategická je jeho poloha na jedné z hlavních přístupových cest do našich nejvyšších hor. Pro turisty mířící do Krkonoš tak může být vítanou zastávkou na cestě.

Pokud se nespokojí s pouhou občerstvovací přestávkou, ale udělají si chvíli na procházku městem, bude jim odměnou nejedna historická či architektonická zajímavost. Přirozeným výchozím bodem exkurze po Nové Pace je zdejší Městské muzeum, které je umístěno ve čtyřech budovách. Nejznámější je zřejmě novorenesanční Suchardův dům, na jehož výzdobě se podíleli členové tohoto známého sochařského rodu.

Na zahradě Suchardova domu je ve vitríně vystaven fosilní zkřemenělý kmen, dadoxylon, měřící více než 8 metrů.

Přes ulici stojí budova Klenotnice, nabízející vedle zejména přírodovědných také expozici věnovanou spiritismu v Podkrkonoší.

Expozice upozorní na sopečnou činnost

Zde se také nachází turistické centrum, kde se zájemci dozvědí mnohé praktické informace, týkající se nabídky v oblasti cestovního ruchu.

„Hlavní sezóna je pro nás samozřejmě během letního období, ale jako už tradičně se nyní připravujeme na adventní výstavu betlémů. Betlémy z Novopacka, jež bylo jistě nikoli bez souvislosti s místní poutní tradicí jednou z významných betlemářských oblastí, na ní doplní náš stálý exponát – Novopacký betlém Jana Mádleho,“ začal své vyprávění o činnosti muzea ředitel Robert R. Novotný.

Vzápětí ale dodal, že letošní zimní přestávka bude netradičně vyplněna čilým stavebním ruchem. „Zřizovatel našeho muzea, město Nová Paka, získal finanční prostředky v rámci česko-polského projektu Putování severovýchodními Čechami a Dolním Slezskem bez hranic.

Díky tomu zvýší komfort budovy Klenotnice bezbariérový přístup, nové informační centrum a rozšíříme i prostor pro expozice. Mezi budovou Klenotnice a takzvaným Suchardovým domem, v němž máme výstavní síně, vznikne Muzejní náměstí, které bude také řešeno bezbariérově,“ přiblížil záměr ředitel Novotný.

Nová přírodovědná expozice by podle něho měla klást důraz zejména na sopečnou činnost, která v třetihorách dokončila formování okolí Nové Paky. „Rádi bychom, aby nová expozice byla interaktivní, zajímavá zejména pro mládež. Zárukou kvality zase může být skutečnost, že se na ní podílí náš přední vulkanolog Vladislav Rapprich,“ pochlubil se Robert R. Novotný.

Oživení by se měla dočkat i vlastivědná expozice. „Máme několik modelů zajímavých budov z okolí, například borovnického mlýna nebo původní novopacké radnice. Jsou to ale vždy jednotlivé objekty. Nyní bychom rádi ve spolupráci s místními modeláři vytvořili model centra Nové Paky kolem roku 1850,“ prozradil ředitel muzea, který se domnívá, že to bude atraktivní exponát jak pro návštěvníky, tak pro místní.

„Udělají si představu, jak město vypadalo před zhruba 150 lety. Možná je překvapí, že ostrožnu, na níž je situováno náměstí, obtékaly dnes zatrubněné vodní toky.“

Dřevěný kostelík z Podkarpatské Rusi

Na území Nové Paky se kromě muzejního areálu nacházejí další zajímavé architektonické památky. Jedním z nich je barokní areál bývalého paulánského kláštera s poutním kostelem Nanebevzetí Panny Marie.

Přicházíme-li od náměstí, stoupáme k němu po krytém schodišti z roku 1906. Interiér klášterního kostela mimo jiných zdobí obraz sv. Františka z Pauly od významného českého malíře barokního období Petra Brandla.

Dalším unikátem je dřevěný řeckokatolický kostelík. „Ve 30. letech minulého století ho sem nechal z Obavy na Podkarpatské Rusi převézt továrník Kretschmer, jehož potomkům byl nyní také vrácen v restituci. Kostelík je nepřístupný, ale pro větší skupiny je možné domluvit prohlídku.

Podobně jako lze na novopackém farním úřadě dohodnout návštěvu kláštera,“ dodal Novotný s tím, že milovníci vůně benzínu a starých strojů zase jistě ocení návštěvu soukromého muzea historických vozidel a motocyklů v Autogalerii V. I. T. V. A. R.

Rady na cestu

Nová Paka

www.novopacko.cz, www.munovapaka.cz

Městské muzeum:

www.muzeum.cz telefon: 493 723 542

Informační středisko:

Klenotnice – Muzeum, telefon 493 721 943

Zdejší expozice zachycuje historii vývoje motorismu na Novopacku zejména ve 20. až 30. letech minulého století.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Rejvízu si můžete sednout sami na sebe

Obec Rejvíz nad Jeseníkem a u Zlatých hor je vyhlášená dvěma zajímavostmi. Přírodní rezervací Velkým a Malým Mechovým jezírkem a vyřezávanými dřevěnými...

Výběr článků

Načítám