Hlavní obsah

Majestátní hrad Loket, opora a pýcha českých panovníků, má otevřeno po celý rok

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ohyb Ohře dal místu jméno (německy Elbogen). Na skalnatém ostrohu vyrostl nejprve hrad, o zakladateli se vedou dohady. Mohli to být čeští panovníci - nejčastěji se hovoří o Vladislavu I. - i němečtí ministeriálové, kteří pro císaře Barbarossu osidlovali obyvatelstvem krajinu z německy mluvících zemi. Tak vznikla mnohá osada na Chebsku.

Foto: Vratislav Konečný

Královské město Loket

Článek

Nejrannější zmínka o hradu pochází z roku 1234. Hrad byl chloubou i nedobytnou oporou českých panovníků. I přes značné přestavby a úpravy se zachoval jeho „tvrdý“ vzhled, typický pro německé hrady.

Největší přestavby se uskutečnily v letech 1434 až 1547. Tehdy vznikly nové sály, hejtmanský dům, palác s gotickým arkýřem a hospodářské budovy. Po většinu času zde byl někdo vězněn, nejznámější je rok 1319, kdy tu Jan Lucemburský uvěznil svého tříletého syna, tehdy ještě Václava, pozdějšího krále a císaře Karla IV. Chlapec strávil v temnici s dvěma sloužícími dva měsíce.

Foto: Vratislav Konečný

Ve městě je řada historických domů.

Další byl nejvyšší hofmistr Jiří Popel z Lobkovic, uvězněný za urážku císařského majestátu. Ten tu zemřel a pochovali ho v místě bývalé věže kostela.

Zkamenělý purkrabí

Nedobyli ho husité, město utrpělo zle za třicetileté války.

Bohuslav Balbín o Lokti napsal: „Toto místo opevnila sama příroda… Proto je Loket panenský hrad, který nebyl nikdy dobyt ani Švédy, ba mnoho Švédů tam ve smrti udeřilo o zem.”

Foto: Vratislav Konečný

Socha skřeta na nádvoří

K Lokti se váže mnoho zajímavých pověstí, kdysi prý tu bydleli trpaslíci a dodnes se ukazuje místo jejich pobytu. Hodně se mluví také o jakémsi balvanu na hradním nádvoří nedaleko studně. Tomu kameni říkají Popel a ledacos zvláštního o něm říkají.

Tím kamenem je proslulý loketský meteorit, jeho maketu uvidíte ve sbírce vzácných minerálů, o ně se zajímal i básník, politik a přírodovědec Johann Wolfgan Goethe, který zde několikrát pobýval. K meteoritu se váže pověst, že je to zkamenělý purkrabí obávaný pro svou krutost. V Lokti „přistál“ roku 1422 a měl vážit 107 kilogramů.

Foto: Vratislav Konečný

Hradní věž z nádvoří

Hrad měnil několikrát majitele, patřil také Šlikům, kteří zde těžili nerosty, po nich pánové z Plavna, pak přešel na město.

Městským vězením

Od konce 18. století tu bylo městské vězení, žalář sloužil až do roku 1948. V roce 1898 se budova bývalého markrabství stala sídlem městského muzea.

Muzejní expozici rozšířili v roce 1945, takže na hradě byla část exekutivní a historická. Po ukončení nápravného zařízení začal Loket chátrat. V polovině minulého století ho uzavřeli, po rekonstrukci ho v roce 1993 znovu zpřístupnili. Je v majetku města, spravuje ho společnost Nadace hradu Loket.

Od mučení k porcelánu

V celoročně otevřeném hradě je přístupno několik expozic. Markrabství nabízí exponáty z navrácených loketských sbírek, uvidíte nábytek posledních tří staletí, sochy, plastiky, starobylou lékárnu. Jsou tu i minerály a pověstný meteorit. Jeho části jsou v muzeích ve Vídni, Praze a Sokolově.

Foto: Vratislav Konečný

Expozice útrpného práva je hodně realistická.

Velmi atraktivní je podzemí s expozicí pohyblivých figurín při výkonu útrpného práva. Vše je doprovázeno steny chroptících nešťastníků. Kdysi tu bylo hradní vězení.

V 90. letech minulého století byly odkryty unikátní malby z doby Václava IV. Zobrazují výhled přes hradby, jsou tu zakomponovány i různé erby. Na Lokti uvidíte sbírku palných a sečných zbraní a střelecké terče.

Ve Slavnostní sále jsou na stěnách zarámované kopie dokumentů týkajících se Lokte.

Foto: Vratislav Konečný

U vchodu do nádvoří je kamenný kříž, který označoval vraždu karlovarského starosty, a koule z obléhání města.

Vrcholem expozic je rozsáhlá sbírka z loketských porcelánek z období 19. a 20. století. Jsou tu i předměty z porcelánky v Horním Slavkově. Uvidíte i picí pohárky na minerálku nebo porcelánové hlavy dýmek.

Hrad je nedílnou součástí historického města s domy, které mají gotické nebo renesanční jádro, jsou tu úseky městských hradeb s vyhlídkami, barokní kostel z 18. století s bohatou výzdobou, pohostinství nabízí řada hotelů, restaurací, místní pivovar vaří dobré pivo.

Bečov si pochvaluje zájem návštěvníků

Cestování

Velká návštěvnost, i když nejsou ve Varech zahraniční hosté

Třebaže i Loket zasáhl covid, přesto byla návštěvnost hradu poměrně vysoká. Jezdili sem hodně návštěvníci Karlových Varů. Cizinců je ale nyní minimum.

„Vloni k nám přišlo rekordních 156 tisíc návštěvníků. Letos to bylo 101 181, což je také solidní účast,” říká kastelánka Mgr. Jana Těžká.

„Za vysokou návštěvnost vděčíme tomu, tomu, že řada Čechů dala přednost před zahraniční dovolenou, rekreaci v tuzemsku a navštěvovala české turistické cíle. Vysoká návštěvnost hradu byla zapříčiněna i naším kulturním programem, kdy se od července po září každý víkend na hradě konala akce různého charakteru (od divadelních vystoupení přes koncerty, noční prohlídky či tematicky zajímavé prohlídky po jarmark, vystoupení kata, kejklířů či dravců). Veškerý tento uvedený program byl přístupný v rámci klasického vstupného na hrad, souhrnně byl celý tento program nazván HRAD LOKET MÁ KU(lturní)LÉ(to),” dodala kastelánka.

Foto: Vratislav Konečný

Loketské náměstí tvoří s hradem nádherný historický celek.

Trhy budou na náměstí

Letošní vánoční akce Tradiční hradní Krušnohorské trhy jsou zrušeny, na poslední adventní víkend jsou naplánovány trhy na náměstí, pod patronací města, hrad přichystal Vánoční výstavy a dětské dílny, ty by chtěl zachovat do poloviny ledna.

„Na hradě se od 1. ledna 2021 zvýší vstupné o 15 procent. Souvisí to se vzrůstajícími náklady. I přes toto navýšení patří Loket ve srovnání s dalšími významnými turistickými cíli k nejlevnějším v regionu,” uzavírá kastelánka Jana Těžká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám