Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: V Táboře navštivte Krysáky, v Praze celebrity z vosku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrady a zámky se během prázdnin téměř předhánějí v aktivitách. Pořádají šermířské zápasy, bohaté jarmarky či tajuplné noční prohlídky. Speciální program a někdy i za příznivější vstupné ovšem nabízejí také muzea.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

V Muzeu Grévin si děti prohlédnou také Spejbla a Hurvínka.

Článek
Praha

Zámecká výstava Zdeňka Buriana

Obrázky Zdeňka Buriana si děti prohlédnou na interaktivní výstavě Cesta nejen do pravěku. Na Chvalské tvrzi si složí kostru dinosaura či obří puzzle a dozví se zajímavosti z Burianova života. Přijďte mezi 9:00 a 17:00. Více se dozvíte zde.

Za figurínami slavných se slevou

Muzeum voskových figurín Grévin v pražského Celetné ulici nabízí prázdninové vstupné se slevou až 40 procent. Jestliže jste se tedy chystali za voskovými dvojníky známých osobností, nyní je ideální příležitost. Vyfotografovat se v expozici můžete například s Meryl Streepovou, Franzem Kafkou, Petrem Čechem, Bradem Pittem a spoustou dalších. Více se dočtete zde.

Husité na Vítkově

V sobotu ožije Vítkov v Praze středověkou slavností. Od 10:00 budou připravena rytířská klání, kejklířská vystoupení, šermířské souboje, dětské dobové hry, soutěže, loutkové divadlo, střílení z luku a kuše, stánky s řemesly i dobová kuchyně. Na bitvu přijede na autentických husitských vozech celkem 100 válečníků.

Středočeský kraj

Interaktivní výstava o hmyzu

Výstava Společenský život hmyzu seznamuje s jeho chováním a je doplněna živými ukázkami strašilek, mravenců nebo čmeláků. Děti mohou v Regionálním muzeu na Masarykově náměstí vyzkoušet doprovodný program s hmyzí tematikou. Poznají chování mravenců, včel, vos nebo švábů o víkendu od 9:00 do 16:00. Více zde.

Vlašimské pohádkové léto

Prázdninové sobotní podvečery patří v zámeckém parku vedle Vlašimské brány pohádkám. V sobotu se mohou děti těšit v 18:30 na tu O kováři Mikešovi. Od 17:30 bude před představením přístupná Záchranná stanice pro živočichy. V případě špatného počasí se pohádka odehraje v Kulturním domě Blaník. Více naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Festival Pod Kaštany v Modřicích

Sobotní festival otevře své brány v krásném areálu Pod Kaštany v Modřicích u Brna. Odpolední program pro děti bude od 14:00 v duchu šikovných rukou, zábavy a divadla. Večer budou pro dospělé připraveny koncerty. Bližší informace čtěte zde.

Dobrodružné odpoledne v Hodoníně

Odpoledne se Šermířskou a divadelní společností Memento mori zavede návštěvníky do prostředí historického vojenského ležení plného her a aktivit. Program začne ve 14:00 v Masarykově muzeu na Zámeckém náměstí a skončí okolo 18:00. Více zde.

Jihočeský kraj

Festival v Dačicích

Hudebně divadelní festival Za Dačickou kostku cukru potrvá do 20. července. Na nádvoří státního zámku Dačice, v letní čítárně městské knihovny a v Městském kulturním středisku Dačice uvidíte řadu představení a vystoupení. Více hledejte zde.

Krysáci v Táboře

Táborská Galerie 140 zve na výstavu oblíbeného animovaného večerníčku. Děti poznají do 29. července zákulisí natáčení ve společnosti Huberta, Hodana a Edy v životní velikosti. V sobotu bude navíc od 14:00 a 15:00 připraveno předčítání z knih Krysáci a Krysáci jsou zase spolu. Užijte si oblíbené postavičky o víkendu od 9:00 do 12:00 a od 13:00 do 17:00. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Zahradní slavnost na zámku

Zámek Hrádek u Nechanic vyzdobený květinami si prohlédnete za doprovodu hraběcí rodiny. V sobotu zaplní nádvoří tržiště. Děti pobaví loutková pohádka a ponožková bitva. Mimo jiné uvidíte květinovou a světelnou show. Od 22:15 se můžete zúčastnit nočních prohlídek. Celý víkend budou probíhat denní kostýmované prohlídky. Více zde.

Dračí lodě na Dolcích

Závody dračích lodí amatérských, firemních i sportovních posádek proběhnou v sobotu v rekreačním areálu Dolce u Trunova. Týmy změří síly v soubojích na 200 metrů. Závodiště se otevře v 9:00. Celodenní program nabídne doprovodné atrakce, hudbu i občerstvení. K vyhlášení vítězů dojde v 17:00. Program si prohlédněte zde.

Pardubický kraj

Vystupte ve stanici Hlinsko!

Městské muzeum a galerie Hlinsko zve na výstavu vláčků a vláčkodrah. Až do konce letních prázdnin si tam děti užijí báječné chvíle. Do expozice můžete zavítat od 9:00 do 12:00 a od 13:00 do 17:00. Více si přečtěte zde.

Karlovarský kraj

Kapsa plná pohádek

Letní pohádkový festival nabídne 13. ročník open-air divadelní scény v Mariánských Lázních, a to do 20. července. Na nádvoří domu Chopin se vystřídají různé divadelní soubory. V pátek si děti užijí v 10:00 pohádku Tučňákův výlet. V neděli bude v 16:00 představena pohádka z Letní divadelní dílny. Další informace se dozvíte zde.

Liberecký kraj

Na Zubačku do Tanvaldu

Přijďte v sobotu prožít hezký den na Zubačce a oslavit Den železnice na Dolním Slezsku. Projedete se na trase Tanvald – Kořenov. Sveze vás motorová ozubnicová lokomotiva T426.0, motorový vůz M240.056, vozy Balm Bistro a Balm. Více zde.

Šermířské rozvernosti na Bezdězu

Nové představení skupiny Bibus spiritus nazvané O Karlu IV. a loupeživém rytíři uvidíte už tento víkend. V 10:30, 12:45 a 15:00 se těšte na historický středověký příběh a na šermířské souboje. Bližší informace naleznete zde.

Olomoucký kraj

Komentovaná krmení v Zoo Olomouc

Oblíbená komentovaná krmení budou v olomoucké zoologické zahradě o prázdninách probíhat denně u 10 výběhů. Uvidíte, jak si plní břicho medvěd, nosál, plameňák, žirafa, lev, velbloud, klokan, psoun, surikata, vlk a lemur. Časový harmonogram si prohlédněte zde.

Moravskoslezský kraj

Dostihový den ve Světlé Hoře

Už 22. ročník dostihového dne přinese na Bruntálsko zábavu obdivovatelům koní i dostihů. Mezi 11:00 a 17:00 uvidíte historické tance, šerm, výstavu drobného zvířectva a jarmark. Připraveny budou překážkové dostihy i ukázka práce tažných koní. Děti potěší jízda na koních, hry, kolotoče a malování na obličej. Více čtěte zde.

Historická akce na hradě Sovinec

Jiříkov na Bruntálsku o víkendu rozproudí akce Za čest krále. Program začne v pátek v 15:00 Bartolomějskou nocí. O víkendu se hrad ponoří vždy mezi 9:15 a 19:00 do doby třicetileté války. Po oba dny také ve 13:00 proběhne bitva o hrad. Děti potěší i šermířské grotesky, kejklíři a pohádky. Více se o akci dozvíte zde.

Plzeňský kraj

Mezinárodní folklorní festival v Klatovech

Další ročník pravidelného festivalu proběhne od čtvrtka do neděle. Od pátku do neděle uvidíte mnoho vystoupení v různých částech města. Slavnostní zahájení se uskuteční na hlavním pódiu na náměstí Míru v pátek v 17:00. Galaprogram je připravený na sobotní večer. V neděli v 9:30 projde městem slavnostní průvod účastníků. Do kompletního programu nahlédněte zde.

Pohádka na hradě Rabí

Na Rabí přiletěl drak! A donesl s sebou dvě delší a jednu krátkou pohádku o dracích a princeznách od Divadýlka Kuba. Děti uvidí loutky, scéna bude plná humoru i výtvarných nápadů. Pohádky začnou na nádvoří v 15:00. Více informací najdete zde.

Ústecký kraj

Retro kočárky v Žatci

Výstava retro kočárků aneb Vraťte se s námi v čase… uchvátí děti i dospělé v Galerii Sladovna. Prohlédnete si desítky exponátů pocházejících ze sbírky Jany Holštajnové. Výstavu můžete obdivovat o víkendu od 10:00 do 17:00. Více zde.

Vysočina

Pohádkové prohlídky zámku Žirovnice

Dětská prohlídka při letním úplňku je připravena na sobotu. Návštěvníci žirovnického zámku uvidí v 18:00 a ve 20:00 Šípkovou Růženku. Více hledejte zde.

Hračkobraní v Kamenici nad Lipou

Zámek ožije 9. ročníkem festivalu hraček z přírodních materiálů od středy do neděle. Na náměstí Československé armády uvidíte výstavy, hračkářský trh, zkusíte tvůrčí dílny, dětskou dílnu a hernu. Každý den se navíc odehrají nejméně tři divadelní představení. Program naleznete zde.

Zlínský kraj

Portášské slavnosti ve Valašské Bystřici

Slavnosti s podtitulem Ve spárech orla proběhnou v sobotu. Bohatý program začne v 10:00 a skončí v nočních hodinách. Uvidíte divadlo, historický šerm, hudební vystoupení a velkou bitevní ukázku. Vše o akci se dozvíte zde.

Den stromů na hradě Lukov

Kulturní akce o historii a přírodě se spoustou aktivit pro celou rodinu proběhne na hradě Lukov tuto sobotu. Děti mohou mezi 10:00 a 17:00 zkusit stromolezení, řezání dřeva, lukostřelbu, uvidí ukázky sokolnictví a fotografie ptáků. Po skončení akce bude připravený hudební festival Lukovské kokrhání. Více se dočtete zde.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám