Hlavní obsah

Hrad Veveří se chlubí novou trasou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři zrestaurované reprezentační místnosti v prvním patře paláce jsou novou chloubou hradu Veveří, který se tyčí nad Brněnskou přehradou. Odborníci tyto prostory vybudovali doslova z ničeho.

Foto: NPÚ

Pro Moravu patří hrad ke klíčovým stavbám, protože byl sídlem moravských markrabat.

Článek

Zdi v dříve doslova zdevastovaných prostorách zdobí historizující tapety, obnovena je výmalba a prostor je doplněn zrestaurovaným mobiliářem. Památkáři obnovují Veveří již léta. Pro Moravu patří ke klíčovým stavbám, protože byl sídlem moravských markrabat.

České a moravské hrady: Tipy kam vyrazit na výlet

Tipy na výlety

V sálech je vše obnoveno až do nejmenších detailů. Původní látkové tapety se nedochovaly. Ty současné byly ale vyrobeny podle těch původních. Asi největší zajímavostí honosných reprezentačních sálů jsou zrestaurované nástěnné rokokové malby.

Nově upravená prohlídková trasa připomíná významného majitele hradu prince Gustava Vasu, posledního mužského potomka švédského panovnického rodu Vasa, který hrad vlastnil v letech 1830 až 1844. Hrad vlastnil s manželkou Luisou Amálií Bádenskou. Udržoval na něm nákladný dvůr. Po jejich rozvodu princ Gustav Veveří i s celým panstvím prodal.

Židovské muzeum v Praze slaví 115 let. Vlastní unikátní sbírky

Cestování

Před zahájením prací byly prostory v podstatě vybydlené. Například při pohledu na pohovky téměř vonící novotou si jen málokdo umí představit, že se nedávno rozpadaly. Dřevěné konstrukce bylo nutné obrousit, namořit proti dřevokazným houbám a nalakovat. V podstatě u všech bylo nutné vyrobit nové čalounění, protože to původní bylo roztrhané.

Průzkum v místnosti číslo 211 hradního paláce již v roce 1978 ukázal, že pod omítkami je na všech stěnách unikátní dekorativní výmalba. Podrobný výzkum se konal až v roce 2007. Zjistilo se při něm, že nejde o fresky, tedy o výmalbu technikou malby do vlhké omítky. Výmalbu, která byla značně poškozena, vytvořili patrně temperami. Stěny zdobí drobné lidské postavy, které jsou zasazeny do pastýřských a venkovských krajinných výjevů.

100 tisíc ročně

Národní památkový ústav převzal hrad Veveří do své správy v roce 1999 v podstatě jako vybydlenou ruinu. Hrad zchátral, přestože byl sídlem panovníků Moravy a jeho součástí byla i pokladnice Markrabství moravského.

Zpočátku se procházelo prázdnými místnostmi, které nesly viditelné stopy nešetrných zásahů z minulosti. Původní mobiliář se téměř nedochoval, a proto byly k alespoň částečnému zařízení místností využity výpůjčky z jiných památek. Nyní je již situace zcela jiná. Hrad ročně navštíví až okolo 100 tisíc turistů.

Po dvou letech se otevírá rozhledna Cvilín

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám