Hlavní obsah

Grébovka je méně známou oázou klidu v Praze

Zahrady a sady v centru metropole jsou známé nejen domácím, ale vědí o nich i zahraniční návštěvníci Prahy. Trochu opomíjenou lokalitou, na čemž profitují hlavně lidé z okolí, jsou Havlíčkovy sady, známé jako Grébovka.

Foto: Vratislav Konečný

Viniční altán, nad ním Gröbeho vila

Článek

Gröbe vydělal na železnici

Zanedbaný pozemek na okraji Královských Vinohrad zakoupil roku 1870 německý velkopodnikatel ve stavebnictví Moritz Gröbe. Původně pracoval pro firmu Vojtěcha Lanny staršího, zabývající se stavbou mostů, nábřežních komunikací, jezů, zdymadel, ale také železnic.

Foto: Vratislav Konečný

Vila Moritze Gröbeho

Nejdřív ho zaměstnali jako prokuristu, poté se stal společníkem Lannova mladšího bratra Tomáše a dalšího majitele firmy J. Schebka. Firma byla velmi solidní, dobře zapsaná a Gröbe získal velký majetek. Proto si mohl dovolit splnit si své přání a vybudovat letní sídlo jako velkolepou italskou vilu.

Tu poškodilo spojenecké bombardování na konci druhé světové války, opravou prošla po roce 1953.

Na stráni pod ní se rozkládá vinohrad založený zřejmě císařem Karlem IV. Okolo objektu je rozsáhlý areál, který se budoval 17 let jako okrasná zahrada anglického stylu, v níž roste asi 120 druhů stromů.

Foto: Vratislav Konečný

Zeleň v parku

Náklady na vybudování areálu v letech 1871 až 1888 byly i na tehdejší dobu astronomické. Gröbe zaplatil 1 760 000 rakousko-uherských korun, což je dnešních asi půl miliardy korun.

Vilu znovu rekonstruovali po roce 1989 zásluhou městské části Praha 2. Nyní zde sídlí Ceeli Institute. Z terasy u domu je panoramatický pohled na část Prahy, od Nuselského mostu, přes Nusle a Vršovice.

Foto: Vratislav Konečný

Umělá jeskyně, toto místo měl velkopodnikatel nejraději.

Velmi oblíbená umělá jeskyně

Grébovku zakoupila v roce 1905 obec za 841 000 korun a nechala ji po otevření veřejnosti roku 1906 pojmenovat Havlíčkovy sady.

U vchodu z Vinohrad stojí Gröbeho nejoblíbenější místo, tehdy velmi oblíbený romantický prvek, grotta. Jeskyně je obklopena četnými umělými skalkami. Byla také nedávno obnovena, podobně jako Neptunova socha u bazénku. Jedná se o kopii, originál najdete v lapidáriu Národní galerie.

Foto: Vratislav Konečný

Pohled z terasy na část vinohradu a Vršovic

Viniční altán a solidní produkce dobrého moku

Velmi pozoruhodnou stavbou je dřevěný Viniční altán, ležící na okraji vinohradu. V altánu se nachází vinný šenk a kavárna, další občerstvení je v pavilonu historické kuželny nedaleko vily. V altánu se krom občerstvení konají i různé společenské akce včetně svateb.

Velká část areálu nabízí možnosti relaxace na trávnících, piknikové party jsou tu velmi oblíbené. V horní části najdete dětské hřiště, toalety a v romantických zákoutích si můžete odpočinout na lavičkách, jichž je v Grébovce velké množství.

Foto: Vratislav Konečný

Vila je bohatě zdobena malbami.

Vinice pod vilou během času po válce pustla, obnovy se dočkala v roce 1992, za pět let už proběhla první sklizeň.

Víno se lisuje od roku 2009, produkce činí asi čtyři tisíce litrů. Najdete tu odrůdy Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Modrý Portugal, Rulandu šedou i modrou, Dornfelder a další.

Foto: Vratislav Konečný

Historická kuželna, v části je občerstvení.

Češi nedostali nic

Když Moritz Gröbe v roce 1891 ve věku 62 let zemřel, upozornily české noviny, že byl sice mecenáš, ale podporoval výhradně německé spolky. Tři sta zlatek odkázal nemajetným z německé říše. To podle tisku svědčilo o jeho nepřátelství vůči Čechům.

Mimo turistické hledáčky. Mezi neobjevenými skvosty Česka jsou zámky i muzea

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám