Hlavní obsah

Český ráj nejsou jen skalní města, ale také romantická údolí s rybníky

Při jasné noční obloze se tu odrážejí hvězdy jako v zrcadle, v podmračené dny tu plují oblaka barokních tvarů. Nad hladinou i na ní se promenuje ptactvo nebeské, pod hladinou rozmanitá vodní havěť.

Foto: Vratislav Konečný

Věžický rybník je známý mimo jiné z filmu Jak dostat tatínka do polepšovny.

Článek

Český ráj nejsou jen skalní města, hrady, bory po skalinách, ale také rozsáhlá údolí s romantickými rybníky zakládanými v 16. století na mokřadech.

Nejkrásnější je Věžické údolí s rybníkem Věžákem, kromě několika dalších snímků se tu točil kultovní film Jak dostat tatínka do polepšovny (1978). Nedaleko od parkoviště stojí chata, informační středisko CHKO. Sem vždy přibíhala Jana Preissová, když jí „její chlapi“ vyváděli v chalupě alotria. Skály v okolí sloužily lezeckým záběrům.

Foto: Vratislav Konečný

Skály lemují oba břehy.

Od střediska, ale i ze břehu jsou krásně vidět skály na protější straně, které si také ve filmu zahrály. U parkoviště obvykle stojí pojízdné občerstvení, je tu i malé posezení. K rybníku Vidlák vede silnice od Sobotky ke Hrubé Skále, od parkoviště směřuje turistická značka k asi 3 kilometry vzdálenému rybníku Věžák.

Cesta vede s výjimkou jednoho zvlněného úseku po rovině, kromě množství cyklistů tady potkáte i rodiny s kočárky. U lesního pramene s osvěžující pitnou vodou ochutnejte, jak je přírodní tekutina lahodná. Věžák je koupací, je tu několik míst, kde se pohodlně dá vlézt do vody. Písečné dno je velmi příjemné, voda u břehu krásně vyhřátá. Protější Vodní skála je nejen lezeckým útvarem, ze spodních partií se dá dobře skákat.

Foto: Vratislav Konečný

Krásná architektura provází celou oblastí.

U Věžáku se také točil Princ Bajaja

Režisérka Marie Poledňáková, která tu měla chalupu, využila dokonalé znalosti Českého ráje k natočení jednoho z našich nejlepších televizních filmů. Ke scénáři přispěli sami aktéři filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku. Po natočení snímku přemýšleli, jak by asi mohly pokračovat jejich další osudy, až vzniklo výtečné pokračování.

České národní parky jsou ztělesněním krásné přírody. Co nabízejí?

Cestování

Řada hlášek z filmu zlidověla, u Vidláku například potkal pošťák v podání Petra Nárožného dědu (Josef Karlík) převlečeného za vodníka a sjel do vody. Poté dal hlášku „vodník, a říká mi Fando“.

Foto: Vratislav Konečný

Rybník Vidlák

Režisérka napsala třetí pokračování, děj se posunul o deset let po avizovaném narození holčičky, Jak Anděla viděla anděla. Projekt přerušila tragická smrt filmového Vaška, Tomáše Holého, který tu měl malou roli. Nakonec značně přepracovaný scénář zfilmovali pod názvem Jak se krotí krokodýli, kde Holého roli převzal Jiří Mádl.

Vydejte se na výlet do českých přístupných jeskyní

Tipy na výlety

U Vidláku čeká občerstvení

K Vidláku a jeho vyhlášené hospodě se dostanete nehbitou chůzí asi za hodinu. Jistě tam narazíte na některé z cyklistů, kteří vás cestou předjeli. Je tu plno, ale návštěvníci se rychle střídají, není to místo dlouhého vysedávání. U hospody je velké parkoviště, rybník je trochu víc zelený, plný rybek, čekají u břehu, zda jim příchozí nehodí něco do tlamičky.

Foto: Vratislav Konečný

Věžické údolí

Větší část cesty je stíněna stromy, nehrozí žádné pražení za horkých dnů.

Zpět se musíte vydat po stejné cestě, nebo se dá pokračovat k některému z dalších koupacích rybníků. V krajině pod Troskami jich najdete osm. Kromě Věžáku a Vidláku jsou to Nebák, Krčák, Hrudka, Rokytňák, Podsemínský a Dolský. Břehy všech lemují pískovce, někde i rekreační chaty.

Vítkův hrádek opravují ze vstupného

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám