Hlavní obsah

Brněnská zoo bude mít od začátku roku nové zvířecí obyvatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnská zoo bude od příštího roku chovat sibiřské sviště, které doveze ze zoologické zahrady v ruském Jakutsku. V evropských zahradách jsou zatím poměrně velkou raritou, uvedl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka. Sibiřští svišti jsou na rozdíl od horských, žijících v Evropě, přibližně o čtvrtinu větší a mají srst na hlavě černou.

Foto: Profimedia.cz

Svišť sibiřský

Článek

„Vybudujeme pro ně novou expozici, což ani nebude příliš finančně náročné. Využijeme k tomu louku sousedící s výběhem medvědů kamčatských. Stačí ji oplotit," uvedl Hovorka.

Svišti budou umístěni v části zoo, která chová zvířata z oblasti tzv. Beringie. Zahrnuje Sibiř a také severní Ameriku. Kromě medvědů jsou v ní například bobři a polární vlci.

Všechny drobné šelmy podobné svišťům, k nimž patří například surikaty nebo psouni severoameričtí, jsou podle Hovorky kvůli své hravosti velkým lákadlem pro návštěvníky. Právě proto se brněnská zoo rozhodla rozšířit chov také o sviště sibiřské. V Brně by měli být tři. „Vybudování expozice nebude náročné. Složitější bude přeprava svišťů ze Sibiře do ČR," doplnil Hovorka.

Reklama

Výběr článků

Načítám