Hlavní obsah

Šumperské památky se otevřou veřejnosti

Novinky, Kamil Navrátil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhou zářijovou sobotu začínají tradiční Dny evropského dědictví. Při této příležitosti se památkové objekty, včetně těch, které nejsou běžně přístupné, otevřou široké veřejnosti. Brány památek a muzeí v Šumperku přivítají první návštěvníky v sobotu 10. září od 9 hodin.

Foto: Kamil Navrátil
Článek

V Šumperku bude možné navštívit Kostel Zvěstování Panny Marie, kostel sv. Jana Křtitele, kostel sv. Barbory, bývalý žerotínský zámek, Geschaderův dům s expozicí Čarodějnické procesy, všechny výstavy a expozice Vlastivědného muzea a také Státní okresní archiv Šumperk, kde bude k vidění výstava o významném šumperském archiváři Franzi Harrerovi. Nově bude pro návštěvníky evropského dědictví (EHD - European Heritage Days) otevřeno Muzeum silnic ve Vikýřovicích.

„Již v pátek 9. září v 17 hodin se ve Vlastivědném muzeu v Šumperku uskuteční vernisáž výstav Starý Šumperk a 100 let šumperské radnice. Zástupci města Šumperka, Vlastivědného muzea, nakladatelství Veduta a fotograf Josef Pavlíček pokřtí zbrusu novou knihu Šumperk ve fotografiích Josefa Pavlíčka. Knihu bude možné zakoupit na křtu nebo v RMIC a na stanovišti průvodců na radnici,“ informoval referent oddělení kultury a vnějších vztahů Bohuslav Vondruška.

“V letošním roce si při příležitosti EHD připomeneme 100. výročí slavnostního otevření nové radnice v Šumperku, které se uskutečnilo 9. září 1911. Od devíti hodin ráno můžou návštěvníci vystoupat na radniční věž nebo si projít radnici s průvodcem a nahlédnout třeba do kanceláře starosty. V 10 hodin zahájí slavnostní fanfáry žesťového tria The Flash Brass vernisáž výstavy 100. výročí radnice v Šumperku, která bude instalována v 1. patře radnice,“ doplnil informace Vondruška a dodal, že na vernisáži bude pokřtěna výroční pamětní medaile, jenž nese stejné jméno jako výstava.

Pro návštěvníky radnice bude připraveno k otisknutí pamětní razítko. V duchu historie šumperské radnice se povede i přednáška historika Drahomíra Polácha v 11 a 14 hodin v obřadní síni. Od 15 hodin začne koncert Komorního smyčcového orchestru ZUŠ Šumperk v nedalekém klášterním kostele.

Podrobný program najdete zde

„Dny evropského dědictví budou pokračovat i v neděli, kdy se otevře Židovský hřbitov. Po dobu trvání EHD se vstupné ve všech památkách a expozicích nevybírá,“ řekl na závěr Vondruška.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám