Hlavní obsah

Hrad Karlštejn zahajuje v sobotu jarní sezónu, vystaví kopii české a říšské koruny

Novinky, Lukáš Kunst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 1. března se otevřou brány hradu Karlštejna. Management hradu zahajuje jarní sezónu a nabízí prohlídku soukromých a reprezentačních komnat Karla IV. s pokladnicí a klenotnicí, kde jsou vystaveny kopie české Svatováclavské a říšské císařské koruny. Otevřeno bude denně kromě pondělí.

Foto: Management hradu Karlštejn

Koruna svatého Václava a koruna císařská je k vidění na I.prohlídkovém okruhu.

Článek

Hrad Karlštejn na Berounsku, jedna z našich nejvýznamnějších národních kulturních památek, již tradičně zahajuje jarní sezónu jako jeden z prvních hradů v České republice. Až na krátkou technickou uzavírku v měsíci lednu je Karlštejn otevřen takřka celoročně.

„Jedním z hlavních úkolů, které Národní památkový ústav má, je památky chránit a pečovat o ně. Běžnou údržbu, jako je úklid a drobné opravy, je možné vykonávat během celého roku. Ale právě v době uzavření hradu je nutné provést generální úklid všech expozic a práce, jejichž realizace vyžaduje delší čas. Navíc je nutné respektovat klimatická omezení, která zamezují zpřístupnění některých částí hradu, jako např. Kaple svatého Kříže,” vysvětlil nutnost uzavření hradu kastelán Jaromír Kubů.

Karlštejn si lze prohlédnou ve třech samostatných prohlídkových trasách. První představuje soukromé a reprezentační prostory císaře Karla IV., ve druhém jsou pak prezentovány posvátné prostory hradu včetně Kaple svatého Kříže, Kaple svaté Kateřiny a kostela Nanebevzetí Panny Marie a dalších. Třetí okruh návštěvníky zavede na vyhlídku z Velké věže. Druhý a třetí okruh je možné navštívit až do 1. května.

„Třetí okruh jsme zpřístupnili teprve před třemi lety, abychom návštěvníkům umožnili nahlédnout do dosud nepřístupných prostor a zároveň ukázali nádherný výhled do okolí z posledního patra Velké věže,” dodal Kubů.

Hrad Karlštejn ale nenabízí pouze prohlídku hradních interiérů, ale také na 30 kulturních akcí, především koncertů, výstav a divadelních představení. Ty se konají po celý rok, ale největší koncentrace je samozřejmě v hlavní turistické sezóně a o prázdninách.

„Letos jsme se rozhodli zopakovat o letních prázdninách velmi úspěšné noční prohlídky s názvem Karlštejnské zločiny v průběhu staletí, dále připravujeme tradiční večerní prohlídky každou středu v červenci a srpnu, Hradozámeckou noc nebo koncert české legendy Heleny Vondráčkové. V neposlední řadě pak již v červnu vypukne velká výstava unikátních koberců z našich hradů a zámků, které se na jednom místě sejdou vůbec poprvé. A na rok 2015 a 2016 už nyní pilujeme detaily opravdu unikátní výstavy na Karlštejně, ale nerad bych předbíhal nebo něco zakřikl. Proto to zatím nechám jako velké tajemství a doufám milé překvapení,” dodal kastelán.

Karlštejn je v březnu otevřen denně kromě pondělí od 10:00 do 15:00 hodin.

Více informací o hradě Karla IV. naleznete na webových stránkách hradu www.hradkarlstejn.cz nebo na facebooku Hrad Karlštejn

Reklama

Výběr článků

Načítám