Hlavní obsah

Ostravský slon Calvin má nový domov, je jím Slezské muzeum

Právo, Žaneta Motlová

V úterý mu začali natahovat kůži a v prosinci jej v celé kráse uvidí první návštěvníci. V opavském Slezském zemském muzeu právě vrcholí práce na jediném českém preparátu slona indického. Je jím Calvin z ostravské zoo, otec všech tří ostravských sloních mláďat. Kvůli vážnému zdravotnímu stavu byl utracen loni v říjnu.

Odborníci dokončují dermoplastický preparát, aby na něj mohli natáhnout sloní kůžiVideo: Žaneta Motlová, Právo

 
Článek

„Je to pro nás fantastická událost. Preparát slona indického se stane významnou součástí a zásadním objektem našich přírodovědných sbírek,“ netajila nadšení ředitelka Slezského zemského muzea Jana Horáková. Půjde o jediný preparát slona indického v České republice.

Hotového slona uvidí lidé v atriu Historické výstavní budovy muzea od 12. prosince. Závěrečnou část preparace však mohou sledovat už nyní, dokončovací práce probíhají přímo na místě a za plného provozu muzea. Slon je prvním krokem k většímu poodhalení přírodovědných sbírek muzea.

„Následovat budou další zvířata. Máme nádherné kolekce, které se zatím skrývají v depozitářích,“ slíbila Horáková.

Výroba byla náročná

Sloní preparát začal vznikat letos na jaře v preparátorské dílně v Ostravě-Hrabůvce a prvním krokem bylo vyčinění obří sloní kůže. Byla tak těžká, že ji preparátoři museli rozpůlit.

„Při činění ji bylo potřeba rozříznout i po vrchní části, po hřbetě. Ale jen kvůli manipulaci při její tíze, už je zpětně zase sešitá,“ prozradil majitel preparátorské dílny Miloš Malucha.

Věřím, že bude vlajkovým exponátem muzea.
Jiří Novák, vedoucí zoologického oddělení

Náročná však byla i výroba dermoplastické formy pro tento živočišný druh. Jeho model totiž na trhu není. „Museli jsme přepracovat model ze slona afrického. Rozřezávat, brousit, anatomicky upravovat svaly,“ nastínil Miloš Malucha.

Několikrát se měnila hlava a podélně i příčně bylo potřeba rozříznout celý korpus. Ten je ze speciálně tvrzeného polyuretanu, který dlouhodobě vydrží i velkou zátěž. Natažení kůže je finální a zároveň rozhodující fází vzniku preparátu. Na korpus se instaluje vcelku. „Kůže se bude šít na nohou a na břiše,“ doplnil Malucha.

Foto: Žaneta Motlová, Právo

Slon Calvin musel být loni utracen.

Slon Calvin musel být v ostravské zoo kvůli vážnému zdravotnímu stavu utracen loni v říjnu. Zájem o něj měla řada českých i zahraničních institucí, zoo jej však nabídla místnímu muzeu, se kterým dlouhodobě spolupracuje. Calvin tak zůstane v Moravskoslezském kraji.

„Věřím, že bude vlajkovým exponátem Slezského zemského muzea,“ komentoval vedoucí zoologického oddělení Zoo Ostrava Jiří Novák.

Calvin žil v zoo řadu let. Do Ostravy přišel v roce 2009 z Hannoveru. Byl otcem prvního českého slůněte a zplodil dalších 13 mláďat. Deset z nich žije v různých zoologických zahradách. Chovatelsky patřil v Evropě mezi nejúspěšnější samce.

„Byl to úžasný slon, mnohému mě naučil,“ zavzpomínal jeho chovatel Daniel Zvolánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám