Hlavní obsah

Rozhledna ukrývala vzkaz z minulosti

Právo, Aleš Pelikán

V makovici na vrcholu templu v zámeckém parku v Krásném Dvoře byla nalezena schránka s 37 let starými dokumenty. Vložil ji sem tehdejší ředitel zámku Josef Teslík na začátku listopadu roku 1978. Nyní se schránka vrátí na své místo spolu s připomínkou současné obnovy oblíbené rozhledny.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Templ na zámku v Krásném Dvoře

Článek

V dutině makovice na vrcholu rozhledny byl objeven tubus s několika artefakty minulý týden. Předměty, které tam byly uloženy při poslední opravě templu, budou zdokumentovány a vráceny na své místo. „Nakonec jsme se rozhodli k původní schránce přidat i naši připomínku současné obnovy. Je to pěkná tradice a naštěstí je v dutině ještě místo,“ říká současná kastelánka Michaela Hofmanová.

Z dokumentů bývalého kastelána je možné se dozvědět, že oprava rozhledny trvala tři roky – od roku 1975 do roku 1978 – a stála 1,27 miliónu korun. Krasopisně je na dokumentu napsána i zajímavá informace, že zámek v roce 1978 navštívilo 14 403 lidí: „Tohoto čísla bychom letos snad konečně také mohli dosáhnout,“ glosuje informaci kastelánka.

Schránka kromě dopisu kastelána obsahovala výtisky novin a časopisů, dobové fotografie, mince, pohledy a vstupenky. Vstupné na zámek tehdy stálo 3 a 1,50 Kčs.

Unikátní stavba novogotického templu, který sloužil jako vyhlídková stavba, se začala opravovat letos na jaře. Památkáři získali na opravu peníze z takzvaných Norských fondů. Kromě opravy objektu má být zrestaurována i uvnitř stojící socha polního maršála Karla Filipa Schwarzenberga.

Výjimečná stavba zahradní architektury

Gotický templ v nejvyšším bodě zámeckého parku v Krásném Dvoře je unikátní v několika ohledech. Má nejvyšší státní stupeň památkové ochrany. Výjimečnou stavbu zahradní architektury v roce 1792 navrhoval sám majitel krásnodvorského panství Jan Rudolf Černín. Má ale i další prvenství – je například první romantickou vyhlídkovou věží v České republice a jde také zřejmě o vůbec první novogotickou stavbu na území Čech.

Celý projekt obnovy templu má stát 16,3 miliónu korun, na vlastní stavební práce půjde 13 až 14 miliónů korun. Zbylé peníze půjdou na vzdělávací panely a další vybavení. Právě ke vzdělávání mají v budoucnu sloužit prostory templu. Výstavy budou zaměřeny na zahradní architekturu, parky i novogotiku. Dotace činí přibližně 13 miliónů korun, zbytek uhradí ministerstvo kultury.

Reklama

Výběr článků

Načítám