Hlavní obsah

Český Krumlov láká zahraniční turisty statusem UNESCO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českokrumlovský zámek patří mezi nejnavštěvovanější památky v Česku. Letos si jej prohlédlo více než 365 000 návštěvníků a s jihomoravskou Lednicí dlouhodobě soupeří o první místo mezi nejvyhledávanějšími tuzemskými zámky. Situace Českého Krumlova by se však dramaticky změnila, kdyby město vypadlo ze seznamu světových kulturních památek UNESCO. Což není vzhledem k otázce otáčivého hlediště v zámeckém parku zcela vyloučené.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Výhled ze Zámecké věže Českého Krumlova na II. nádvoří

Článek

„Český Krumlov by byl i bez statusu UNESCO velmi navštěvovanou památkou. Ale je jisté, že právě tento status přivádí do Českého Krumlova zejména tu v uvozovkách řečenou globální turistiku. To jsou návštěvníci z Asie, rusky mluvících zemí nebo z USA," uvedl ředitel českobudějovického národního památkového ústavu Petr Pavelec.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Pohled na Český Krumlov od zámeckých hradeb.

Centrum města, kterým protéká Vltava, se na seznam světových kulturních památek dostalo společně se zámkem v roce 1992. UNESCO však dlouhodobě kritizuje fakt, že v zámecké zahradě stojí otáčivé hlediště, před nímž se v letních měsících konají divadelní představení. Památkáři s umístěním scény v nynějších prostorech také nesouhlasí.

V tomto světle není vyloučena možnost, že by Český Krumlov mohl členství v UNESCO, o nějž nyní žádá na celém světě asi 1500 kulturních subjektů, ztratit. Tím by přišel výhledově o novou vlnu turistů.

Není důležitý stát, ale konkrétní památka

Pavelec se domnívá, že lze očekávat další početnou skupinu návštěvníků, kteří ještě Český Krumlov neviděli. „Status UNESCO nabízí v tomto ohledu netušené možnosti. Když začala bohatnout střední vrstva v Rusku, tak to v Českém Krumlově bylo znát na zvýšené návštěvnosti. Najednou totiž mohlo cestovat do světa více lidí z Ruska. A pokud k podobnému fenoménu dojde v Číně, tak Evropa může očekávat desítky miliónů nových turistů," uvedl Pavelec.

Je možné, že tento faktor se už začíná pozvolna projevovat. „V této sezóně jsme v porovnání s minulými roky evidovali výrazný nárůst turistů z Asie," řekl kastelán českokrumlovského zámku Pavel Slavko.

Pro cizince je při výběru míst, kam zamíří, hlavní jeden aspekt. A tím je právě status UNESCO. Města nebo místa, která jej mají, přilákají výrazně více turistů ze zahraničí. „Číňan v zásadě nejede do Francie nebo do České republiky. Číňan jede do Versailles, do Prahy nebo Českého Krumlova," vysvětlil Pavelec.

Reklama

Výběr článků

Načítám