Hlavní obsah

Vedra zahání turisty do jeskyní Moravského krasu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvnost jeskyní Moravského krasu se v červenci s příchodem tropických veder prudce zvýšila. V této chráněné krajinné oblasti na Blanensku je jich zpřístupněných pět a v první polovině prázdnin do nich zavítalo bezmála 78 000 lidí. Ve srovnání s loňským červencem je to o 9000 turistů více. Tento týden o tom informoval vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Jiří Hebelka.

Foto: Profimedia.cz

Punkevní jeskyně v Moravském krasu

Článek

„V podzemí je příjemných devět stupňů Celsia. Je více než pravděpodobné, že právě vedra nám zvyšují návštěvnost. Mezi příchozími jsou především turisté z ČR," uvedl Hebelka.

Nejvyhledávanější jsou Punkevní jeskyně, propojené se dnem propasti Macochy. Na tomto prohlídkovém okruhu je také plavba v člunech po říčce Punkvě. Každoročně si tyto jeskyně prohlédne asi 200 000 lidí. Zájem o ně je tak velký, že početnější skupinky by si měly vstup do nich zamluvit s dvoutýdenním předstihem. Na přelomu srpna a září budou na pět dní uzavřeny kvůli stěhování speleologů do nového turistického centra před jeskyní.

„Výhodou krasu je, že každá jeskyně nabízí něco jiného. Balcarka má nejbohatší krápníkovou výzdobu, jeskyně Výpustek ukrývá někdejší protiatomový armádní kryt, Sloupsko-šošůvské jeskyně mají expozici o neandertálcích a Kateřinská jeskyně zase největší zpřístupněný podzemní sál v ČR," doplnil Hebelka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám