Hlavní obsah

Botanická zahrada v Teplicích ukazuje chilskou flóru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplická botanická zahrada funguje sedm let. Za tu dobu si vytvořila stálý okruh návštěvníků. Ročně do jejích expozic přijde v průměru 27 000 lidí, přičemž o prázdninách jejich počet spíše klesá. Zahrada láká návštěvníky na soubor chilské flóry, který je zřejmě největší v Evropě.

Foto: Profimedia.cz

Botanická zahrada v Teplicích

Článek

Celková plocha areálu botanické zahrady dosahuje téměř tří hektarů, z toho veřejně přístupná expozice zabírá asi polovinu. Teplice založily zahradu v roce 2002. Jak ovšem uvádějí webové stránky organizace, nevznikla na zelené louce. Její plocha totiž byla pro zahradnické účely využívána už přibližně sto let.

V areálu je asi 10 až 12 tisíc druhů a odrůd, z toho velkou část tvoří sbírka chilské flóry. Lidé mohou vidět i sbírku dřevin a v zásobních sklenících je podle ředitele Jiřího R. Haagera zřejmě jedna z největších sbírek rodu Anthurium.

Foto: Profimedia.cz

Subtropický skleník teplické botanické zahrady

Návštěvníci přicházejí do zahrady celoročně. „Nejoblíbenější jsou asi jarní měsíce a časné léto," podotkl ředitel. V této době se tu konají také svatební obřady. Své „ano“ si už řeklo v teplické botanické zahradě celkem 61 párů.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Občas tam dojde i na krádež. „Nejvíc mě mrzí ukradený květináč rostliny Columnea lutea, pocházela ze sběru u městečka Tactic v Guatemale, tím byla velice cenná. Navíc jsme přišli o jediný exemplář," popsal Haager.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám