Hlavní obsah

Tipy na víkend: V Praze si pochutnáte, v Litomyšli si prohlédnete staré počítače

Tento víkend přinese další festivaly ve znamení lahodného jídla a nápojů. Na jeden z nich můžete vyrazit do pražské Troje, na další třeba do Plzně nebo Písku. Na své si však přijdou také milovníci módy a vášniví sportovci.

Foto: archiv Regionálního muzea v Litomyšli

Vzpomínáte, jak před lety vypadaly počítače? Výstava v Litomyšli vám to připomene.

Článek
Praha

Do světa s Jiřím Kolbabou

Výstava působivých fotografií cestovatele Jiřího Kolbaby nese název Země. Od poloviny srpna osídlila Staroměstskou radnici, nadcházející víkend je tím posledním, během kterého lze desítky Kolbabových snímků v prostorách radnice vidět. Návštěvníci nahlédnou například do drsné krajiny Islandu. O víkendu můžete obrazovou expozici zhlédnout od 9:00 do 19:00. Více se dozvíte zde.

Foodparade festival

Škola vaření Chefparade pořádá o víkendu 4. ročník gastronomického festivalu. Zahrady zámku Troja zaplní stánky více než 20 restaurací Prahy a okolí, vyberete si u farmářských stánků a stánků s delikatesami. Bavit se budete v sobotu od 11:00 do 21:00, v neděli do 20:00. Doprovodný program plný soutěží a workshopů se uskuteční v Konírně. Harmonogram akce naleznete zde.

Závod Birell Grand Prix Praha

Jedinečnou atmosféru noční Prahy zažijete díky oblíbenému běžeckému závodu v sobotu. Na výběr jsou různé běžecké trasy - v délce 10 i pět kilometrů. Závodníci poběží individuálně i v týmech. Start bude na Václavském náměstí. Více čtěte zde.

Prague Fashion Weekend

České módní značky se od čtvrtka do neděle představí na půdě budovy Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Uvidíte kolekce 20 návrhářů na jaro/léto 2015 s půlročním předstihem. Na náměstí Curieových budou denně probíhat přehlídky. Více zde.

Středočeský kraj

Bejbypankový hudební festival

Festival Kefír proběhne v sobotu pod širým nebem v Třebovli na Kolínsku. Od 10:00 do 22:30 budou připraveny originální hudební a divadelní výstupy, filmy, sportovní aktivity, gastronomické zážitky, tvořivé dílny, výstavy a množství atrakcí vytvořených pro tuto příležitost. Uslyšíte Ivu Bittovou, Xaviera Baumaxu, Jiřího Schmitzera, kapely Mňága a Žďorp, Tata Bojs či Kašpárek v rohlíku. Do programu nahlédněte zde.

Festival Dobřichovická Alotria

Jedenáctý ročník festivalu skupin historického a scénického šermu, tance a divadla zaplní v sobotu dobřichovický zámek. Od 10:00 do 22:00 ožije podzámčí u brodu řeky Berounky také tržištěm, lukostřelbou, věštěním z karet a hudbou. Více zde.

Military show Písmena ve Zdicích

Klub vojenských historických vozidel zve na tradiční military show v sobotu na kopec Písmena nad Zdicemi. Od dopoledne uvidíte ukázky historických armád, dobovou techniku, střelnici a bojová umění. Představena bude současná technika armády, hasičů i policie. Večer zakončí posezení s country kapelou. Více se dočtete zde.

Jihomoravský kraj

Den otevřených dveří v pivovaru

Po roce se opět otevřou brány brněnského pivovaru Starobrno. Od 13:00 ochutnáte novinku Starobrno Drak, získáte autogram od členů Komety nebo si prohlédnete pivovar. Na dvou pódiích se vystřídají třeba Nebe, Lake Malawi, David Koller a Mandrage. Den uzavře ohňostroj. Více hledejte zde.

Slavnosti chleba ve Slupi

Národní kulturní památka ve Slupi na Znojemsku bude v sobotu hostit tradiční slavnosti. U vodního mlýna bude připravený bohatý program. Od 9:00 do 19:30 uvidíte pečení chleba v historických pecích, zemědělskou techniku, jarmark lidových řemesel, ochutnáte chleba a pečivo. Historické autobusy vás svezou z Brna a ze Znojma, projedete se i do Šatova k pěchotnímu srubu. Více zde.

Jihočeský kraj

Světelné instalace v Krumlově

Město se stane v pátek a v sobotu předposlední zastávkou festivalu Czech The Light. Světelné instalace a videomapping rozzáří mezi 20:00 a půlnocí šest míst v centru Českého Krumlova, například náměstí Svornosti, náplavku v Hradební ulici, synagogu či městský park. Více se dozvíte zde.

Slavnosti piva v Písku

Slavnost proběhne v Palackého sadech v pátek a v sobotu. Na festivalu bude kromě piva k ochutnání také dobré jídlo. Páteční program začne v 17:00, sobotní již ve 14:30. Hlavní hvězdou večera bude kapela Mig 21. Více čtěte zde.

Královéhradecký kraj

Slavnosti královny Elišky v Hradci

Tradiční příjezd Královny Elišky Rejčky zažije Hradec Králové v pátek a v sobotu. Velké náměstí, Malé náměstí a Žižkovy sady oživí středověký jarmark, ohňový průvod, rytířská klání, středověké hry, divadla, rej komediantů a kejklířů. Oslavy budou zakončeny slavnostním ohňostrojem. Program akce naleznete zde.

Letecká přehlídka CIAF

V Hradci Králové proběhne také Czech International Air Fest, největší letecká přehlídka a soutěž špičkových vojenských bojových letounů v ČR. O víkendu bude letiště hostit vojenská letectva mnoha zemí světa. Akce nabídne tradičně proudová i vrtulová letadla, vrtulníky a stíhačky. Více hledejte zde.

Pardubický kraj

Městské slavnosti ve Vysokém Mýtě

V pátek a v sobotu se bude ve Vysokém Mýtě slavit. V sobotu proběhne mimo jiné otevření Muzea českého karosářství. Hlavní program se odehraje na náměstí Přemysla Otakara II. Vystoupí třeba Aneta Langerová, Xindl X s kapelou a Vypsaná fixa. Navštívíte památky v rámci dnů Evropského dědictví. Bavit se budete také v Amfiteátru M-klubu a rozloučíte se ohňostrojem. Více najdete zde.

Výstava počítačů v Litomyšli

Interaktivní výstava historických počítačů Retrogaming - počátky osobních počítačů u nás zachycuje historii výpočetní techniky od počátků po polovinu 90. let 20. století. V Jiráskově ulici zavzpomínáte na velké herní hity i dobové časopisy. Součástí výstavy je herna s historickými počítači. Výstava je otevřena do 21. září o víkendu od 9:00 do 12:00 a od 13:00 do 17:00. Více se dozvíte zde.

Karlovarský kraj

Porcelán ve Varech

Podzimní porcelánové slavnosti zaplní prostory před karlovarským Grandhotelem Pupp od pátku do neděle. Ve stáncích nakoupíte porcelán mnoha značek. Prohlédnete si výstavu prostřených stolů, uslyšíte koncerty, uvidíte vystoupení tanečních souborů z celého světa v rámci Karlovarského folklorního festivalu. Ten zavítá do neděle i do dalších měst: Jáchymov, Loket, Ostrov, Bečov, Mariánské Lázně, Františkovy Lázně nebo Horní Slavkov. Více si přečtěte zde.

Otevřené památky v Mariánských Lázních

V rámci Dnů evropského dědictví navštívíte v sobotu zdarma nejzajímavější památky ve městě. Akce se uskuteční na těchto místech: Hlavní kolonáda, dům Chopin, Park Boheminium, hotel Nové Lázně, Městské divadlo a Městské muzeum.

Liberecký kraj

Sportovní veletrh v Liberci

Sportovní show a veletrh Sport Live potěší v sobotu milovníky sportu. V Tipsport areně se představí více než 50 sportovních klubů z libereckého kraje. Na ochozu najdete i výrobce a prodejce sportovních potřeb. Mezi 9:00 a 17:00 bude připravený i doprovodný program. Veškeré informace se dozvíte zde.

Mariánská sklářská pouť v Kristiánově

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou pořádá v sobotu 22. pouť v někdejší nejvýznamnější sklářské osadě Jizerských hor. Mše svatá proběhne na zarostlých základech Panského domu. Poutní cestu zaplní stánky se sklem a bižuterií, s medovinou a produkty tradičních řemesel. Navléknete si šňůrku korálků, hodíte do sklářské pece, zkusíte slanění přes řeku Kamenici nebo jízdu na koni. Více zde.

Olomoucký kraj

Napoleonský den v Olomouci: Olmütz 1813

Návštěvníci Korunní pevnůstky na třídě 17. listopadu prožijí sobotu v duchu napoleonských válek. Mezi 10:00 a 21:00 se seznámí s životem vojáků na válečném tažení, zhlédnou ukázky výcviku pěchoty, dělostřelectva i jezdectva, budou svědky rekonstrukce bitvy u Montereau. Den ukončí melodie starých mistrů, tóny skotské dudácké kapely a ohňostroj. Do programu nahlédněte zde.

Pivovarské slavnosti Holba v Hanušovicích

Pivní slavnosti budou od čtvrtka do soboty spojené se 140. narozeninami Holby. V pátek začne program v 15:00. Prohlédnete si pivovar a poslechnete hudební vystoupení. V sobotu budou od poledne připraveny tři scény. Užijete si Rudu z Ostravy nebo Monkey Business. Ochutnáte 11 piv. Slavnostní zahájení proběhne v 15:45, o zakončení se v 23:15 postará ohňostroj. Více se dočtete zde.

Moravskoslezský kraj

Svatováclavský hudební festival

Hudební svátek Moravskoslezského kraje zaměřený na duchovní hudbu bude probíhat od 1. do 28. září v 18 městech kraje. Dramaturgie oslaví Rok české hudby. V sobotu se můžete těšit na koncert v Ostravě – Vítkovicích v kostele sv. apoštola Pavla a v neděli v Českém Těšíně v evangelickém kostele Na Nivách. Více zde.

Myslivecké dny v Rýmařově

Dřevařské, lesnické a myslivecké dny se uskuteční v sobotu v Zahradě Hedvy. Zahájení bude připraveno v 9:30. Uvidíte trubače, dechovku, ukázky techniky i sokolníky. Připraveno bude několik koncertů. Další informace naleznete zde.

Plzeňský kraj

Festival české kuchyně v Plzni

Třetí ročník festivalu Žumberova vařečka se bude konat v sobotu u kostela sv. Jiří. Osm restaurací se utká s jídly připravenými dle receptů české kuchyně. Od 10:00 ochutnáte pivo, kávu i víno. Se správnými stravovacími návyky seznámí zájemce Petr Havlíček. Kulturní program přinese klaunku, imitátora, koncerty i tanec. Den zakončí ohňostroj. Program si prohlédněte zde.

Oživlé pověsti na zřícenině Litice

Akce Tajemný hrad v Liticích aneb oživlé pověsti na jediné plzeňské hradní zřícenině proběhne v sobotu. Od 13:00 budou v hradním areálu vedle školy připraveny soutěže pro celou rodinu ve stylu Pevnost Boyard. Uvidíte také představení v podání litických ochotníků, šermíře, řemesla a ohňovou show. Více hledejte zde.

Ústecký kraj

Žatecká Dočesná

Oslava dočesání chmele proběhne v pátek a v sobotu v historickém centru Žatce. Účastníky pobaví bohatý kulturní program, soutěže, rekordy a ochutnávka více než 40 druhů piv z 20 pivovarů. Uvidíte vystoupení kapel Chinaski, Wohnout, Tata Bojs a dalších hudebníků. Scény budou na několika místech. Program naleznete zde.

Czech Open 2014

Sportovní fanoušci mohou zajásat. Od pátku až do neděle je totiž čeká unikátní zážitek na Dymníku u Rumburka, kde proběhne první Mezinárodní mistrovství ČR ve fotbalgolfu. Turnaj je pořádán ve čtyřech kategoriích a vítězové se stanou oficiálními mistry ČR. Více zde.

Mistrovství ve svíčkové

Mistrovství ve svíčkové proběhne v sobotu na zámku Červený Hrádek u Jirkova. Soutěž je určena kuchařům amatérům i profesionálům. Anonymní výtvory ohodnotí porota. Bližší informace se dozvíte zde.

Vysočina

Oslava ve Žďáru nad Sázavou

Město připravilo na víkend velkolepé oslavy 20. výročí zapsání kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře na seznam UNESCO. V pátek bude připravena konference a zahajovací koncert. Sobota bude ve znamení kulturního programu, jarmarku a veselice. Klášterní noc se odehraje v prostorách konventu, Baziliky Minor Nanebevzetí Panny Marie a poutního kostela sv. Jana Nepomuckého. Nedělní program se ponese v náboženském duchu. Vše se dočtete zde.

Pouť ve Větrném Jeníkově

Jeníkovská pouť na Jihlavsku letos proběhne v neděli a nabídne tradiční jarmark, řemesla, hudbu, přehlídku veteránů a dobových kostýmů. Na nádvoří zámku od 10:00 do 17:00 nakoupíte polodrahokamy, minerály, šperky, výrobky z proutí a dřeva, dekorace a keramiku. Harmonogram pouti si prohlédněte zde.

Zlínský kraj

Slavnostní otevření Květné zahrady

Slavnosti Hortus Magicus představí o víkendu v Kroměříži zábavu našich předků v prostorách rekonstruované Květné zahrady, památky UNESCO. Prožijte barokní dobu na vlastní kůži díky dobové hudbě a opeře, divadlu, světelné hře a ohňostroji. Více zde.

Vaření trnek a Lidový jarmark v Dolním Němčí

Vůni švestek si užijete v sobotu nedaleko Uherského Hradiště. Od 14:00 tam proběhne tradiční vaření švestek neboli trnek. Navštívíte lidový jarmark, poslechnete si hudbu a zpěv. V místním muzeu Na Mlýně si prohlédnete předměty, které naši dědečkové a babičky používali v domácnosti i na poli. Více čtěte zde.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Při plánování výletů vám také pomohou Mapy.cz, které nově obsahují tipy na víkend.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám