Hlavní obsah

Tipy na víkend: Prohlédněte si vojenské opevnění či pichlavou výstavu kaktusů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco pány nejspíš nadchne možnost zastřílet si vzduchovkou a prozkoumat staré vojenské opevnění, dámy bude asi více lákat něco romantičtějšího. Ty, které chystají vdavky, upoutá svatební den v Sázavském klášteře a Sychrově, ostatní možná výstava krajek na zámku Duchcov nebo expozice plná kaktusů v Blovicích.

Foto: archiv Muzea lehkého opevnění Chotěbuz

Muzeum lehkého opevnění Chotěbuz zve turisty na víkendovou akci.

Článek
Praha

Maratonský víkend

V neděli běžci vystartují ze Staroměstského náměstí v 9:00 a trať je povede podél Vltavy i útrobami pražských čtvrtí. Tento Maraton patří mezi 10 nejlepších maratonů světa. Doplní jej bohatý doprovodný program a mnoho různých závodů. Více zde.

Mozartova Praha

Devátý ročník mezinárodního soutěžního festivalu pěveckých sborů a instrumentálních souborů bude probíhat od středy do neděle. Koncerty se konají na různých místech. Hlavní program je připravený v sobotu od 9:00 v pražském Kulturním domě Ládví. Celý harmonogram si prohlédněte zde.

Středočeský kraj

Výstava se jménem souřadnic

Výstavu nazvanou 49° 56.822, 15° 15.870, tedy podle souřadnic místa jejího konání, si můžete o víkendu projít v kutnohorské Galerii Středočeského kraje od 10:00 do 18:00. Jejím autorem je Prokop Bartoníček, který ve svém originálním uměleckém projevu spojuje moderní technologie, jako je třeba UV laser projektor, s klasickými procesy - například sítotiskem. Jeho díla jsou díky tomu velmi rozmanitá. Bližší informace se o výstavě dozvíte zde.

Historické žehličky v Brodě

Výstava s názvem Historické žehličky aneb Svět báječných žehliček vám v Podlipanském muzeu představí na 200 kusů těchto domácích pomocníků. V malé Zounkově síni uvidíte žehličky používané od poloviny 19. století do 20. let minulého století. O víkendu je otevřeno od 11:00 do 17:00. Více čtěte zde.

Svatební den v klášteře

V sobotu hostí Sázavský klášter Květinový svatební den s řemeslným jarmarkem. Budoucí nevěsty tam od 10:00 načerpají na nádvoří, v zahradách a v refektáři kláštera inspiraci. Proběhnou přehlídky svatebních šatů, líčení, účesů, sladkostí, svatebních kytic a dekorací. Více informací naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Májové slavnosti Znojmo

Znojemské Májové slavnosti vyvrcholí právě tento víkend. V pátek a v sobotu budou připraveny na Horním náměstí Dny partnerských měst. Uvidíte tamní kulturní soubory a ochutnáte jejich tradiční speciality. V areálu bývalého pivovaru zároveň proběhne Garage design. Akce představí mladé módní návrháře a designéry. Více se dočtete zde.

Zednářská zahrada v Lednici

O víkendu budete mít příležitost poznat zapomenutou zednářskou zahradu. Od 13:00 do 16:00 budou probíhat speciální prohlídky. Od 17:00 do 20:00 prohlídky začnou na louce Hubertce a ve 20:30 bude rozžehnuto 200 loučí, které osvítí zaniklé cesty a probudí zahradu. V neděli budou prohlídky připraveny mezi 13:00 a 15:00 u zámku. Veškeré informace najdete zde.

Jihočeský kraj

Czech Hero Ride 2014

Další ze závodů zařazených do série Czech Hero Ride 2014 proběhne od pátku do neděle v Hluboké nad Vltavou. V pátek v 17:00 se setkají veteráni na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. Již 44. ročník Veteran Rallye Křivonoska startuje v sobotu v 10:30 z kempu Křivonoska pod Hlubokou. V neděli bude od 10:00 do 17:00 připravena přehlídka vozů na zámku Hluboká. Více zde.

Festival Anifilm v Třeboni

Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm 2014 proběhne od 6. do 11. května. Je určen tvůrcům a filmovým profesionálům, studentům, pedagogům, teoretikům a fanouškům animované tvorby včetně dětí. Probíhá na více místech. Do programu nahlédněte zde.

Královéhradecký kraj

Výstava Drátenictví v Jičíně

Regionální muzeum a galerie v Jičíně připravilo výstavu Drátenictví - kdysi a dnes. Návštěvníci v expozici uvidí šperky a dekorativní předměty. O víkendu je výstava k vidění od 9:00 do 12:00 a od 12:30 do 17:00. Více se dočtete zde.

Turistický pochod Podzvičinskem

Devatenáctý ročník turistického pochodu s názvem Po stopách rytíře Zbyhoně proběhne v sobotu. Vybrat si můžete ze tří pěších tras, tří cyklotras nebo z běhu pro dospělé či naopak malé děti. Trasy začínají i končí před kulturním domem na Úhlejově. Program potrvá od 10:00 do 17:00. Více hledejte zde.

Pardubický kraj

Jarmark v Chrudimi

Oblíbené jarmarky se v Chrudimi konají téměř každý měsíc. Tuto sobotu bude na Resselově náměstí připraveno téma Na české svatbě. Návštěvníci si užijí nefalšované svatební veselí plné jídla, pití a lásky. Jarmark potrvá od 8:00 do 12:00.

Karlovarský kraj

Archeologie bez hranic

Muzeum Cheb připravilo výstavu Archeologie bez hranic - Slované v Horní Falci a na Chebsku. V expozici objevíte minulost slovanské kultury. Jak se podle jejích pravidel pohřbívalo, které předměty naši předkové používali a jak bydleli. Výstava je o víkendu přístupná od 9:00 do 12:30 a od 13:00 do 17:00. Více zde.

Liberecký kraj

Svatební šaty na Sychrově

Velká módní show historické módy proběhne v neděli na Sychrově. V zámecké galerii bude ve 14:30 a 16:30 připravena módní přehlídka, která představí historickou módu od baroka po 50. léta 20. století, svatební šaty 80. let 20. století nebo nejnovější trendy ve svatební módě. Více hledejte zde.

Horolezecká výstava v Turnově

Horolezecká expozice představí fotografie z výstupů turnovského horolezce Josefa Rakoncaje. Ve výstavním sále Muzea Českého ráje tam bude do 8. června otevřena výstava Himálajská Odysea. Fotky si o víkendu prohlédněte kdykoliv od 9:00 do 12:00 a od 13:00 do 17:00. Více se dozvíte zde.

Olomoucký kraj

Slavnost kroje ve Velké Bystřici

V neděli se odehraje na Zámeckém náměstí 7. ročník přehlídky lidových krojů s vystoupeními místních lidových souborů. Od 8:00 do 13:00 poznáte lidové kroje nejen z Hané. Ve stejnou dobu budou na náměstí probíhat také Bystřické selské trhy se spoustou zdravých a čerstvých dobrot. Více zde.

Kovářská akce v Zábřehu

Zábřežský hřebík vypukne v sobotu od 13:00 v areálu zámeckého parku Skalička. Zájemci si zkusí kování hřebíků za pomoci zkušených kovářů. Při prvním ročníku se podařilo vykovat 93 hřebíků. Kolik to bude letos? Akci, která potrvá do 21:00, doplní program pro děti a hudební vystoupení. Bližší informace čtěte zde.

Moravskoslezský kraj

Prohlídka bunkrů v Chotěbuzi

Muzeum lehkého opevnění spravuje tři bunkry. Klub vojenské historie připravil na sobotu jejich prohlídku. V Chotěbuzi u Českého Těšína uvidíte výstroj, výzbroj i vojáky v dobových uniformách. Od 10:00 do 17:00 se dozvíte informace o historii a vybavení bunkru a zastřílíte si ze vzduchovky. Více hledejte zde.

Útěk z řádu na Sovinci

O víkendu na Sovinci proběhnou netradiční prohlídky se strašidelnými příběhy. Návštěvníci uslyší třeba povídky z kláštera při pálení čarodějnic. Prohlídky hradní mučírny s ukázkou práva útrpného budou připraveny od 9:40 do 17:15. Uvidíte i výstavu historických šatů a módních doplňků. Akce potrvá od 10:30 do 17:00. Více se dozvíte zde.

Plzeňský kraj

Oslavy osvobození v Rokycanech

Muzeum na demarkační linii v Rokycanech zahajuje novou turistickou sezónu tuto sobotu. Od 9:00 do 18:00 bude připravený bohatým program. Představí exponáty, které jste mohli vidět ve filmech Kolja, Obecná škola, Tmavomodrý svět, Tobruk nebo Lidice. Veškeré informace o akci naleznete zde.

Výstava kaktusů v Blovicích

V Muzeu jižního Plzeňska v Blovicích uvidíte výstavu kaktusů, a to jak na fotografiích, tak i těch živých. Expozice nese název: Pichlavá krása - květy kaktusů nejen ve fotografii. Zámek Hradiště bude otevřený od 10:00 do 17:00. Více hledejte zde.

Ústecký kraj

Výstava krajek na Duchcově

Výstava nazvaná Zámek pletený z krajky představí pletené krajky Hany Malé, rodačky z Duchcova. V zámecké Galerii Giacomo uvidíte okolo 150 krajkových deček různých vzorů, velikostí a barev. Výstavu můžete navštívit o víkendu mezi 10:00 a 17:00. Více čtěte zde.

Kočárky na zámku Stekník

Zámek Stekník nedaleko Žatce připravil pro návštěvníky výstavu historických kočárků. Do konce října tam můžete obdivovat kočárky ze sbírky Jany Holštajnové. Prohlédněte si je v přízemí zámku třeba v sobotu od 9:00 do 16:00. Více zde.

Vysočina

Běžecký závod v Třešti

Běh vítězství o putovní pohár starosty města Třešť proběhne v sobotu. Již 40. ročník tradičního běžeckého závodu se na trase Jihlava – Třešť koná na počest padlých spoluobčanů v roce 1945. Závod startuje v 10:00 v Telečské ulici v Jihlavě a končí v 10:45 na náměstí T. G. Masaryka v Třešti. Více informací naleznete zde.

Zlínský kraj

Otevírání pramenů v Luhačovicích

Od čtvrtka do neděle se budou v lázních otevírat a světit prameny. Uvidíte divadelní a folklorní vystoupení, farmářský a řemeslný jarmark, přehlídku historických automobilů i kol. Vyvrcholením akce je krojovaný průvod s knězem, který se v neděli v 10:00 vydá k jednotlivým pramenům po mši svaté. Více čtěte zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám